Erik Byes minnepris 2014: Dalai Lama

Erik Byes minnepris til Dalai Lama

Fra årets utdeling

Fra årets utdeling

«Når man øver seg på toleranse, så er ens fiende den beste læremester,» sa en gang Dalai Lama, eller Tenzin Gyatso, som den fjortende Dalai Lama heter. Fredag mottok han Erik Byes minnepris på Folketeatret i Oslo for sitt mangeårige engasjement for toleranse, fred og menneskerettigheter.

Da den tibetanske motstandsbevegelsen gikk i oppløsning, flyktet Tenzin Gyatso til India, hvor han var aktiv i opprettelsen av den tibetanske eksilregjeringen. Han var med på å bevare den tibetanske kulturen og utdannelsen blant de mange tusen tibetanske flyktningene. Han har i en årrekke reist rundt for å gjøre den tibetanske frigjøringssaken kjent. I 1989 ble han tildelt Nobels fredspris.

Protestfestivalen deler årlig ut Erik Byes minnepris i samarbeid med Erik Byes barn. Ordinær utdeling skjer under Protestfestivalen i Kristiansand, som i år vil foregå 12.- 19. september.

Prisen til Dalai Lama er en ekstra Bye-minnepris dette året. Den gis fordi Erik Byes barn Karen, Anne, Ola og Ellen ønsket det, da det ble klart at Dalai Lama skulle gjeste Norge i mai i år. Erik Bye var en stor beundrer av Dalai Lama, og deres veier krysset hverandre flere ganger. Bye var den første nordmann som intervjuet han.

erikbyesminnepris