Torsdag 8. september

Sted: Kick Café

Tid: 20:30

DEBATT: Skammens mange ansikter – fra utenforskap til «innenfor»; om inkludering og det å ta tilbake seg selv

debatt - skammens mange ansikter

For tiden snakkes det mer om skam enn på lenge. Tidligere Dagblad-redaktør og kulturrådsleder Anne Aasheim sa før sin død at hun følte skam over å ha påført seg lungekreft ved røyking. Den svenske presten og psykoterapeuten Gøran Larsson har gitt ut boka «Skamfert – om skammens mange ansikter og lengselen etter liv». Joanna Björklund har gitt ut «Våra älskade orkade inte leva»; der hun bl.a snakker om skammen ved at noen av våre nærmeste har tatt selvmord. TV-serien «Skam» – produsert for norske tenåringer – er ifølge Marie L. Kleve i Dagbladet «noe av det beste som har vært laget av norsk tv-drama noensinne». Den har viktige budskap til langt flere enn 15-åringene.

Vi sammenligner oss med andre på utsiden og føler oss dårlig på innsiden. Til slutt blir det tabu å være seg selv, et menneske med brister og laster. Parallelt med at vi oppfordres til å være oss selv, får vi høre at vi ikke duger. Man må late som man er normal og lykkelig, samtidig som den skjulte skammen spiser en opp innvendig. Sykepleier Marte Bygstad-Landro hevder skam er en sterk følelse som kun kan kureres om det settes ord på den.

Men skam kan også være nødvendig. Tuva Øktedalen har tatt doktorgrad på synd og skam. Hun hevder skammen regulerer oss slik at vi kan samarbeide med andre og være følsomme overfor sosiale normer. Skam er nødvendig for at vi ikke skal tråkke på hverandres grenser.

Debattanter:

Innledning v/Kathrine Aspaas, journalist, forfatter og skam-nerd

Monika Kørra, forfatteren bak «Bryt tausheten», som handler om livet etter at hun ble gruppevoldtatt i USA. – Jarle Holseter, daglig leder Utsattmann – Tore Holte Follestad, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning – Veronica Orderud, dømt og sonet for drap og i dag teolog – Ole André Solbakken, psykologspesialist, Drammen DPS – Sondre Risholm Liverød, psykologspesialist

Debattleder: Rut Helen Gjævert – Musikalsk innslag: Kirsten Daugaard

Før debatten utdeles Skamløsprisen for første gang, i regi av organisasjonen Sex og samfunn: Prisutdeling kl 20:00

150,- (inkl prisutdelingen)
Kjøp billett på Ticketmaster.no