Lørdag 10. september

Sted: Klubben

Tid: 18:00

FESTKVELD: Her er så underlig

I år markeres Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) stort i hjembyen Stavanger. Han er en av de tre store fra byen. Men Obstfelder var stor ikke bare i Stavanger. I løpet av sitt korte liv skaffet han seg et ettermæle som fortsatt lever 150 år etter han ble født. Obstfelder døde av sykdom da han var 33.

I år er 40 år siden forfatterne og lyrikerne Jens Bjørneboe (1920-1976) og Tove Ditlevsen (1917-1976) døde. Begge avsluttet livet for egen hånd. Ditlevsen skrev om kjærlighet, familie og livet hjemme. Mye av det hun skrev, var selvbiografisk. Hun skapte skandale da minneboka «Gift» kom ut i 1971. I motsetning til Bjørneboe skrev hun folkelig i den forstand at det handlet om det hverdagslige og ikke minst det kvinnelige. Bjørneboe var den siste tiden preget av frustrasjon og sinne over samfunnsutviklingen og til tider et høyt alkoholforbruk.

Lyrikeren Tor Jonsson ville vært 100 år i år, men det er 65 år siden han tok sitt liv. Den kjente lyrikeren kjente seg fremmed i urbant miljø, men også fremmedgjort i hjembygda. «Var eg Gud ville eg skapa kjærleik og død, berre kjærleik og død», skrev Jonsson i de siste linjene i sitt mest kjente dikt.

«Berre kjærleik og død» er også tittelen på den kritikerroste biografien ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen. Kanskje hadde Obstfelder noe til felles med disse. Kanskje hadde de det til felles med Obstfelder at de ikke kjente seg helt hjemme her på denne kloden.

Professor i litteratur Arild Linneberg foredrar.

250,- for hele festkvelden
Kjøp billett på Ticketmaster.no