Mandag 5. September

Sted: Kick Cafè

Tid: 20:30

KONSERT: KRIS KRISTOFFERSON (USA) med flere

Eric Andersen (USA)

Bjøro Håland

Rune Rudberg med band

Arly Karlsen

Hallvardson

Kim Eikenes

Inger Lise Stulien

Kirsten Daugaard og Arne Benoni

Programleder: Petter Eide

Erik Byes minnepris: Dalai Lama for to år siden. Bob Geldof i fjor og nå Kris Kristofferson. Det er bare riktig. Årets hovedtema «Ingen lenger er sterkere enn trangen til frihet», er basert på en av hans tekster. Den ble valgt uti fra hans 80-årsdag, før det ble klart at han fikk prisen. Han har uttalt flere ganger at å stille opp for menneskerettighetene er en plikt, som kommer foran jobb og penger.

Kristofferson er countrylegenden som man skulle tro var mer tilpasset Woodstock enn konservative Nashville. Han er blitt kalt «soveromspoet», men skriver like sterkt om urettferdighet, fred og menneskerettigheter. Han har sagt at tar du bort «Freedom» og «Rainbow» fra tekstene blir det knapt noe igjen. Det sier litt om hvor han har fokus. Det sterkt politiske albumet «Third World Warrior» i 1990 omhandlet menneskerettigheter og antikrigsarbeid. Da han gav ut «Johnny Lobo» handlet teksten om vennen og indianeraktivisten John Trudell, som mistet hele familien da noen tente på huset.

kriskonsert

Han har støttet Amnesty og er blant artistene som har støttet Vietnam Veterans of America Foundation og kampen mot landminer. Under Irak-krigen var han blant amerikanerne som gikk sterkest ut mot sin egen regjering. Flere av sangene handler om kampen mot terror. Han har mislikt sitt lands rolle som «verdenspoliti». Engasjementet på 80-tallet førte til at han mistet både platekontrakter, managere og filmroller, fordi han ble oppfattet som kommunist. Han har engasjert seg for palestinske skolebarn og støttet Cesar Chavez (1929-1993), den legendariske lederen for de meksikanske dagarbeiderne. Han har vært hovedtaler på den amerikanske Martin Luther King-dagen og demonstrert mot prøvesprengninger av atombomber. Mange husker den store 30-årsjubileumskonserten for Bob Dylan i 1992, der de store verdensartistene deltok. Kristofferson var konferansier, i tillegg til at han opptrådte. Sinead O’Connor hadde i forkant revet i stykker et bilde av paven, noe som gjorde at publikum forsøkte å pipe henne av scenen. Kristofferson visket henne i øret for åpen mikrofon; «Don’t let the bastards get you down».

Han er spesielt opptatt av det han kaller «the circle of evil», der de gode blir tatt av dage (jfr King, Gandhi, Kennedy, Jesus). I den sterke teksten til sangen «The Circle» synger han om en kvinnelig Irakisk kulturminister som ble drept av bomber, men drapet tiet hjel av vestlige medier. Åge Aleksandersen – første mottaker av Erik Byes minnepris – har sagt om Kristofferson: «Kris er for meg det uttrykket vi her kaller «heilved», noe som betyr at da er det veldig i orden. Det betegner det beste som finnes. Kris er utvilsomt en av mine veivisere og inspiratorer».

I 2003 fikk Kristofferson Americana Free Speech Award. Han har mottatt American Veteran Awards som høytstående militær og tredje generasjons offiser. I tillegg har han fått priser som artist, inkludert grammypris. Han har en uvanlig karriere utenom musikken og filmen. Han har kapteinsgrad i forsvaret, er professor i litteratur med William Blake som fagområde og helikopterpilot. Nå får han Erik Byes minnepris. Kris-forfatter og festivalsjef Olsen mener han er det nærmeste vi kommer Erik Bye i USA. Han har engasjert seg og reddet Protestfestivalen flere ganger. I 2013 ble han innlemmet som festivalens femte inspirator. I år er han tilbake.

375,- (inkl prisutdeling kl 18)
Kjøp billett på Ticketmaster.no