Fredag 9. september

Sted: Frikirken

Tid: 18:00

SAMTALE: Hvor er de norske åndshøvdingene?

Kommentator Håvard Nyhus skrev nylig i Vårt Land om de fremste aktive, åndelig vise menn og kvinner i Norden. Han mener svenskene har mange slike å lytte til, blant andre Ann Heberlein og Owe Wikström. De norske åndshøvdingene hører han derimot ikke mye fra, bortsett fra «sprenglærde» akademikere som Per Lønning og Jan Olav Henriksen. I stedet får Per Fugelli fortsette «sin motstandsløse floskelferd gjennom norsk offentlighet», skriver Nyhus. Hvem bør vi nordmenn egentlig lytte til i når de store spørsmålene skal besvares? Er det noe ved Norge som ikke gir rom for åndshøvdingene? Hva taper vi i så fall på det?

Ann Heberlein er teologidoktor og forfatter, skriver nå fast i Sydsvenskan, Dagens Nyheter og Kyrkans tidning, tidligere i Expressen. Hun har fast innslag i Sveriges Radio P1 med «Tankar för dagen» og i «Filosofiska rummet». Hun leder serien «Mina två liv» for Sveriges television. I januar 2008 gav hun ut boken «Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva», en selvbiografisk fortelling om å leve med selvmordstanker og sterk angst i tilknytning til diagnosen Bipolar sykdom. I 2012 ble boken dramatisert og satt opp som teaterforestilling på Dramaten i Stockholm. Åndelig sett har hun fått en høy posisjon i Sverige og blir lyttet til av mange. Håvard Nyhus hadde henne med blant «åndelige vise menn» i Norden.

Owe Wikström er en høyt respektert svensk teolog, forfatter, psykoterapeut og prest. I årene 1984- 2012 var han professor i religionspsykologi ved Uppsala universitetet. Han er kjent for forskning om forholdet mellom religion og klinisk-psykologiske tilstander som traumer og fobier. Han har til og med forsket på moderne forfatterskap og klassiske komponister til bruk i sosialkonstruktivistiske og psykodymaniske teorier. Han er spesielt opptatt av samspillet individ-kultur for å tolke religiøs erfaring. Han er en høyt verdsatt forfatter, han utgitt et tjuetalls bøker og nådde ut til det helt store publikum med boken «Leve Langsomheten», der han spurte om hva som skjer med den som tvinges til å være effektiv hele tiden. Han har deltatt på festivalen før og har en høy stjerne hos publikum.

Tor B. Jørgensen er biskop emeritus, norsk luthersk teolog. Han var biskop i Sør-Hålogaland bispedømme fra 2007 til 2016. Før det var han domprost i Bodø domkirke. Han har arbeidet som misjonsprest i Japan for Det Norske Misjonsselskap; og var deretter generalsekretær i samme organisasjon fra 1991 til 1999. I 2000 endret han syn om homofiles stilling i kirken og har siden tilhørt den liberale grupperingen. Til tross for kontroversen rundt dette har han nytt store respekt i det norske samfunnet, og også blant store deler av kirkens medlemmer. I fjor hadde han en lengre brevdiskusjon om rett teologi i Vårt Land med den mer konservative religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland.

Moderator: Trygve Wille Jordheim, kirkeredaktør i Vårt Land.

150,-
Kjøp billett på Ticketmaster.no