Mandag 2. september
[ 19.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

21:00 VALG 2019: KRISTIANSAND, DEL 1 OG DEL 2

HÅNDVERKEREN, RÅDHUSGATEN 15, ØVRE TORV

DEL 1: «Eliten» eller «folk flest»? – hvem vinner valget i Kristiansand, hvem vil bestemme mest?

Hvem blir borgermester i byen? – Skisland, Kleppe, Kristiansen eller Furre? Hvem vil knurre, hvem vil murre og hvem vil kurre?

Sørlandsnyhetene har i lang tid drevet kampanje for å få fjernet både Høyre, Arbeiderpartiet, FrP og KrF fra styringen av byen. Nils Nilsen som skriver for nettsiden, mener alle disse partiene støtter opp om en elite som har gått mot folket, når de har bestemt kunstsi- lo, bompenger og mye annet.

I realiteten er det kun Høyre, Ap eller KrF som kan få ordføreren. Høyre har hatt ordfører siden 1977, unntatt da Skisland styrte byen for KrF 2003 – 07. Arbeiderpartiet har ikke hatt ordfører siden 1947, men i år er den populære Jan Oddvar Skisland ordførerkandidat etter å ha skiftet parti. «Kristiansand har alltid vært en av Høyres sterkeste bastioner. Men til høsten kan det borgerlige flertallet glippe i den nye storkommunen,» skriver Vidar Udjus.

Mange mener årets lokalvalg kan bli det mest spennende i byen noensinne. Hva skjer med Demokratene og Vidar Kleppe, som konsekvent har gått mot de saker som har skapt mest strid? Kan Senterpartiet, som fosser frem på meningsmålingene, også få uttelling i lokalvalget? Senterpartiet som i dag samarbeider med høyrepartiene, har lovet å gå først til Arbeiderpartiet etter dette valget.

Debattanter:
  • Jan Oddvar Skisland, ordførerkandidat Ap
  • Vidar Kleppe, ordførerkandidat Demokratene
  • Harald Furre, ordfører i Kristiansand (H)
  • Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand (KrF)
  • Erik Rostoft, leder av Tverrpolitisk folkeliste

Debattleder: Hans-Christian Vadseth

 

DEL 2: Erik Bye sa at maktmennesker hele tiden skal være der under observasjon. Trenger vi protestbevegelser mot ledende politikere og maktmennesker i Kristiansand?

Debattanter:
  • Oda Sofie Pettersen, leder Grønn Ungdom Agder
  • Helge Simonnes, forfatter og tidligere sjefsredaktør i Vårt Land
  • Finn Holmer Hoven, tidligere sjefsredaktør i Fædrelandsvennen

Debattleder: Hans-Christian Vadseth

Musikalsk innslag: Dag Fägerquist (SVE)

(150,- for hele kvelden)

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

 

Mandag 2. september
[ 19.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

19:30 VALG 2019: KRISTIANSAND: Skal holdningen til Israel ha innvirkning på lokalvalg i Kristiansand?

HÅNDVERKEREN, RÅDHUSGATEN 15, ØVRE TORV

Foredrag ved Helge Simonnes.

Simonnes tar utgangspunkt i boken «Kampen om korset i politik- ken», som han nylig har gitt ut. Boken handler om hvordan våre grunnleggende instinkter får innvirkning på politikken. Særlig skjer
dette når det blir sammenblanding av religion og politikk.

Holdningen til Israel var noe av det som skapte splittelse i KrF høsten 2018. Knut Arild Hareide ønsket å ta et oppgjør med denne type tenkning. Det endte i fullstendig kollisjon med grasrota i partiet, noe som fikk avgjørende betydning for hvilken regjering Norge nå har.

(150,- for hele kvelden)

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

 

Mandag 2. september
[ 19.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

18:00 VALG 2019: ARBEIDERPARTIET: Jonas og Jan Oddvar

HÅNDVERKEREN, RÅDHUSGATEN 15, ØVRE TORV

ARBEIDERPARTIET: Jonas Gahr Støre og Jan Oddvar Skisland – en statsministerkandidat og en ordførerkandidat fra Arbeiderpartiet, begge vil ha mindre forskjeller og mer verdier, men kan vi stole på det de sier?

– Samtaleleder: Helge Simonnes

Selg alt du eier og følg meg! Dette sa Jesus til den rike unge mannen. Ifølge det nye testamentet snakket Jesus stadig vekk om penger og fordeling, langt oftere enn han snakket om tema som ekteskap eller dåp. Stort sett handlet budskapet hans om avstandstaken fra penger, det materielle og alle forsøk på å sikre seg økonomisk trygghet. Jesus løftet opp de fattige, bad sine etterfølgere om å oppgi eiendomsretten og dele alt; også å gi kappen, hvis noen bad om skjorta; påpeker Åste Dokka i Vårt Land.

Arbeiderpartiets leder og partiets ordførerkandidat i Kristiansand hevder at de tar kampen for de svakeste. Vi ønsker å vite mer om hva de egentlig vil, hva drømmene deres er, og om drømmene er realistiske.

(150,- for hele kvelden)

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Mandag 2. september
[ 19.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

17:00 DOKFILM: Jon Blund – historien om en sosialistisk supermann

HÅNDVERKEREN, RÅDHUSGATEN 15, ØVRE TORV

51 min. Regissør: Jannicke Systad Jacobsen.

Denne filmen har sammenheng med et samtaleprogram om frihet under OsloProtest 29. august. Filmen anbefales for alle. Hvem husker ikke Jon Blund? Han var en skjeggete fyr, som gjerne ankom i fremtidsrettede transportmidler som helikopter og romskip, akkompagnert av en litt plagsom sang. Jon Blund gikk en periode på barne-tv kveld etter kveld også i Norge. I Tyskland er Jon Blund en kulturell institusjon, som har «oppdratt» flere generasjoner østtyskere. Østtyskerne er stolte av figuren.

«Det var vel slik med sosialismen i DDR at alt man gjorde var ideologi. Det fantes ikke fritidsaktiviteter som ikke var organisert av Partiet. Alt var gjennomsyret av det. Og alle var med på det,» fortalte regissøren under lanseringen. I dag er tidligere Øst-Tyskland gjenstand for en bølge av DDR-nostalgi. Med nesten ubegrenset frihet i Vesten kan det kanskje bli for mye frihet? Denne dokumentaren fra 2005 viser hvordan figuren var propagandaverktøy i det sosialistiske DDR. Men Jon Blund overlevde murens fall for tretti år siden.

 

«Jeg så filmen for en del år siden, og har aldri glemt den. Det er noe med atmosfæren og nostalgien som gir et litt lysere bilde av kommunismen i dag, enn det mørket den omgav seg med» – Svein Inge Olsen

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Erik Byes minnepris
[ 04.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

Erik Byes Minnepris 2019: Liv Ullmann

Medmenneskelighetens varme protest

– Det finnes både kald og varm protest, sier Liv Ullmann med varme. – Noen kjemper for a bygge mur, for seg selv. Erik Bye protesterte alltid med mildhet og kjærlighet, og det inspirerer meg.

Skrevet av Hildegunn M. Tønnessen Schuff

Liv Ullmann er årets mottaker av Erik Byes minnepris, og kommer til Kristiansand for å motta den i september. Liv har en imponerende merittliste både som Oscarnominert skuespiller og anerkjent film- og teaterregissør. I fjor fylte hun 80 år, uten at hun har tenkt å lene seg tilbake av den grunn. Både kreativiteten og engasjementet lever i beste velgående.

 

Menneskemøtene

– Forestillingen handler om at man skal passe på å fullføre sitt liv, sier Liv. Temaet er inspirert av en boktittel som traff henne.

– Det skal ikke handle om meg som sådan, men om hva jeg har kommet frem til og lært av møter med mennesker gjennom livet. Det handler om forbindelsene mellom oss.

Mellom andre oppdrag forbereder hun nå en enkvinnesforestilling for Nationaltheatret og Riksteatret til høsten, i samarbeid med Tom Remlow.

 

Båndene mellom oss

Liv snakker ivrig om å virkelig møtes – connecting, som hun sier det i USA der hun bor.

– Det skjer så mye mellom en som opptrer og publikum. Jeg brenner for den kontakten, nå som teknologien tar så stor plass mellom oss. Folk går rundt og ser ned i hånda og henviser til skjermer hele tiden. Men der står vi i fare for å miste noe. Den grunnleggende menneskelige kontakten betyr så mye.

Hun siterer Ian Forster på at båndene mellom oss er det viktigste i livet: «The most important in life is to connect.»

– Det er det motsatte av likegyldighet. Jeg tenker at det er en stor fare for likegyldighet i vår tid, når vi mister forbindelsene, sier Liv.

– Mange av lærdommene jeg vil formidle i forestillingen vi forbereder, handler om å se hverandre, om å lytte. Om å se mennesker rundt oss, som flyktningers kår – hvor blir det av medmenneskeligheten?

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Protest med kraft og kjærlighet

Erik Bye er en av de menneskene Liv har møtt underveis og lært mye av. Hun snakker varmt om Eriks stemme mot urett og likegyldighet.

– Det finnes en protest med knyttede never, som er kald og full av ego: At bare det jeg sier, er rett. Men det finnes også en varm protest. Erik Bye var så fantastisk slik – han protesterte med mildhet og stor kraft, men aldri hat. Jeg hørte ham aldri snakke om saker han var opptatt av uten kjærlighet, varme og forståelse, sier Liv.

Hun vil som Erik Bye møte mennesker og formidle videre hva de har gjort livet sitt til, under de forskjelligste kår.

– Min protest skal ikke handle bare om det jeg er mot, om en kamp for min egen del – jeg vil kjempe for noe mer vesentlig, sier Liv.

 

Større enn oss selv

Liv Ullmann har vært engasjert i internasjonalt arbeid for UNESCO og UNICEF, og det brede engasjementet lever videre. Når hun blir bedt om å oppsummere sitt eget samfunnsengasjement, svarer hun med å fortelle om hvordan hennes verden ble større i møte med ulike mennesker langs veien.

– Jeg har beveget meg fra mine egne nære ting, og å være glad for mine venner og min kunst – til å forstå at noe var viktigere. At utfallet av vårt liv ikke er i våre egne hender. Så mye er urettmessig fordelt, sier Liv mildt.

– Etter at det gikk opp for meg, har jeg reist mye rundt i verden, i 45 år nå. Jeg har vært mye hos flyktninger.

 

Vår felles menneskelighet

Liv forteller om en spesiell erfaring som satte seg i henne: – Jeg minnes at jeg for flere tiår siden satte meg ned og holdt rundt en flyktningkvinne med spedalskhet i Macao, til hun sluttet å gråte. Plutselig kjente jeg at hun luktet som min farmor. Det glemmer jeg aldri.

– Der og da ble det så levende for meg, alt vi har felles. Samtidig som folk er unike, er vi her i verden sammen. Menneskers lidelse er ikke statistikk, understreker hun.

Da Liv fylte 80 år i fjor, bestemte hun seg for å gi seg selv en gave. Hun dro tilbake til Japan, der hun ble født i 1938.

Denne gangen besøkte hun en helt spesiell øy der mange spedalske hadde blitt sendt for å leve i isolasjon for mange år siden. – De måtte skape sitt eget liv, isolerte som de var. Man kunne kanskje tenke seg at jeg skulle hjelpe dem ved å reise dit, men det ble jo omvendt, sier Liv. – Vi sang sammen og forsto hverandre selv om vi ikke delte språk. Igjen slo det meg at mennesker kan gjøre det utroligste. Disse menneskene som ikke hadde noe, har laget seg et liv som er mer vesentlig enn livet til de fleste jeg kjenner.

 

lkke likegyldig

Om Protestfestivalen tenker Liv Ullmann at alt som bidrar til en motkraft mot likegyldighet trengs i dagens samfunn.

– Jeg lever i et land der Trump holder på med sin ego-protest og vil bygge mur og stenge flyktningene ute, – men på den andre siden har du dem som er ved grensen og hjelper. Den medmenneskelige protesten. Det er de mest utsattes kamp som engasjerer meg mest.

Liv har noe blandede følelser overfor #metoo-bevegelsen, som kan være en viktig protest, samtidig som det ofte er ganske privilegerte kvinner som får muligheten til å si fra. – Ikke misforstå – det er en viktig kamp, et nødvendig oppgjør for dem som lidd fordi de er blitt ydmyket. Men vi må ikke glemme kvinnene rundt i verden som lever i mye større fare, som for eksempel risikerer å bli voldtatt langs veien når de må gå langt for å hente vann. Eller de som risikerer alt for å krysse en grense, fordi hjemmet er det farligste stedet på jord.

 

Å fullføre sitt liv

Norsk films Grand Old Lady fortsetter å dele sine erfaringer så lenge hun kan. – Når jeg nå jobber med dette å fullføre sitt liv, berører det også hva det betyr å bli eldre. Det å spørre seg, er jeg gammel nå? Vi merker det selv, og på hvordan andre forholder seg til oss. Og hva innebærer det? Kanskje ensomhet, smerter, men også mye fint, sier Liv.

– Jeg vil dele hva møtene har betydd, og hvordan sorgen kan ramme, som en del av de fleste menneskers liv. Å få formidle videre, og fullføre sitt liv, er jo en fantastisk trøstende tanke – å ikke gi opp og si jeg ikke behøves lenger. For det gjør vi. Og da handler ikke dette om Liv, men om oss alle.

 

Toppfoto: Morten Krogvold