Kris Kristofferson

Kris Kristofferson (f. 22.6.1936) er en amerikansk legende. 22. juni 2004 holdt han støttekonsert for Protestfestivalen for et fullsatt Fønix kino. I realiteten slettet dette gjelden vi bar med oss fra det første året i 2000 og gjorde det mulig å gå videre. Siden har han støttet oss flere ganger, både i forbindelse med Osloprotest, plater for salg osv.


EN LEVENDE LEGENDE
(Artikkelen sto i Fædrelandsvennen, 21. juni 2006)

Av Svein Inge Olsen

Ingen i musikkbransjen har en karriere som Kris Kristofferson. 22. juni fyller artisten, låtskriveren, filmstjernen og aktivisten 70 år

Han er utdannet militær kaptein, helikopterpilot og skulle vært lærer ved militærakademiet West Point. Han var også en betydelig idrettsmann, spesielt innen boksing. Men ingenting av dette ble det noe av. I 1965 droppet han karrieren og satset på drømmen, dro til Nashville for å bli låtskriver og lyktes, men ikke med en gang. Staheten som fikk han til å stå imot foreldrenes ønske om å gjøre karriere i forsvaret, slik både faren og begge besteforeldrene hadde gjort ble for mye for dem. Særlig moren tok det ille opp og anklaget han for å drive rundt med fylliker og dagdrivere som Johnny Cash. Kris gikk sin egen vei og betalte sin pris. Med kone og barn med på flyttelasset til Nashville varte det ikke lenge før også kona tok avstand fra dette livet og dro sin vei med datteren Tracy og en nyfødt sønn. Det gikk ikke an å drive rundt med hobbyen sin når man har familie, mente hun.

Det han har hatt mest bruk for fra sin tidlige karriere er kanskje sin doktorgrad på den engelske mystikeren William Blake. Mange av sangene er inspirert av Blake.

Etter hvert tok Kris strøjobber som bartender, helikopterpilot og ikke minst vaktmester ved ærverdige CBS studio i Nashville, og var på jobb da Bob Dylan spilte inn ”Blonde On Blonde”. Johnny Cash var også ofte innom, og Kris forsøkte å lure kassetter med sanger han hadde laget ned i veska til June Carter, Johnnys kone. Cash hørte dem aldri før en søndag da Kris ikke gadd vente lenger. Kris, som da hadde gått på fylla i flere år lånte helikopteret han fløy arbeidere ut til den meksikanske gulfen med. Han landet i hagen til Johnny, nesten på taket har han fortalt. Etter dette skjedde ting raskt. Johnny lyttet til sangen som kom fra skyene og spilte den inn. ”Sunday Morning Coming Down” ble årets låt i 1970. Omtrent samtidig eksploderte hitlistene med Kris Kristofferson-sanger på topp. Ray Price med ”For the Good Times”, Sammi Smith med ”Help Me Make it Through the Night”, Janis Joplin med ”Me And Bobby McGee”.

Janis Joplin og Kris levde som kjærester en kort periode, i et konstant fyllekalas iscenesatt av vennen Bob Neuwirth. Ikke lenge etter fant de Janis død, noen har endatil spekulert i om dødsfallet hadde med Kris å gjøre i den forstand at hun fikk kjærlighetssorg og økte dosene. Han forlot henne ikke lenge før. Han hørte henne synge ”Me and Bobby McGee” på radioen samtidig som han fikk vite at hun var død og knakk sammen.
Kris ble koblet sammen med flere damer i de ville 70-åra. Carly Simon, Barbra Streisand, Sarah Miles og Rita Coolidige, som han var gift med fra 1973 til 1980.

Staheten fortsatte å gjøre seg gjeldende da han begynte aktivt å engasjere seg i menneskerettigheter og fredsarbeid på 80-tallet. Han har sagt at han mistet flere filmroller og platekontrakter pga dette engasjementet, men ”støtter man menneskerettighetene må det koste hva det koster”. Album som ”Thirld World Warrior” (1990) er det bortimot et mirakel har blitt gitt ut, attpåtil på det da mektige Polygram. Albumet handler ene og alene om støtte til sandinistene i Nicaragua. Sangen ”Don’t Let the Bastards Get You Down” er klar tale:

”We’ve seen the ones that killed the ones with vision. Cold blooded murder right before your eyes. Today they hold the power and the money and the guns. It’s gettin hard to listen to their lies. I’ve just got to wonder what my daddy would have done. If he’d seen the way they turned this dream around. I’ve got to go by what he told me. Try to tell the truth and stand your ground. Don’t let the bastards get you down”.

Dette har langt på vei vært Kristoffersons livsmotto. Han har blitt arrestert sammen med skuespillerkollega Martin Sheen for demontrasjon mot prøvesprengning av atomvåpen, har støttet Cesar Chavez og de meksikanske dagarbeiderne og vært sterkt engasjert for å få løslatt indianeraktivisten Leonard Peltier, som har sittet inne siden 1976 som syndebukk i en spesiell drapsak. Kris er også kjent for å være en ihuga motstander av krigen mot Irak og uttalt at han skjemmes over George W. Bush og myndighetene som har presentert sitt land som ”de nye nazistene”.

I 1970 debuterte han også på film, i Easy Rider-oppfølgeren ”The Last Movie”, regissert av vennen Dennis Hopper. Siden den tid har det blitt mer enn 80 filmer, der de mest kjente her til lands er westerfilmen ”Pat Garrett & Billy The Kid” (1973), ”A Star is Born” (1976), ”Convoy” (1978) og Blade-trilogien i senere tid.

Etter flere hektiske år med filming trodde mange det ikke kom mer fra artisten og låtskriveren. Men i 2002 forsøkte han seg alene med gitaren og gjorde braksuksess. Albumet ”Broken Freedom Song –Live in San Francisco” (2002) er etterfulgt av ”This Old Road” (2006). Sistnevnte har fått strålende kritikker. Rolling Stone Magazine hevder det kanskje er det beste albumet han har laget.

Kristofferson sier det største han etterlater seg på planeten er åtte barn. Han er en ytterst beskjeden kar, men hvis han ville kunne han skrytt av at mer enn 500 artister har spilt inn sangene hans. Og hvilke artister. Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Frank Sinatra, Janis Joplin, bare for å nevne noen få. For en uke siden ble han tildelt det prestisjetunge Johnny Mercer Award som kun går til låtskrivere som allerede er medlem av Songwriters Hall Of fame. I dag fyller han 70 år, mannen som var sjeleglad hvis han skulle bli eldre enn Hank Williams. Hank ble 29. Han overlevde tjue år på fylla, en trippel bypass i 1999 og er sammen med Willie Nelson eneste gjenlevende i supergruppen The Highwaymen.

Rundt jubileet feires Kristofferson i alle fall i Norge og i sitt hjemland og helt sikkert på en egen internettliste på nettet der fans fra hele verden er medlem. I Kristiansand samler femten lokale artister seg i morgen kveld på Kick Cafè for å feire hedersmannen, som har sagt at det kanskje blir Norgestur senere i år. 27. juni kommer albumet ”The Pilgrim – A celebration of Kris Kristofferson” ut, der bl.a. artister som Willie Nelson, Emmylou Harris, Gretchen Wilson, Shooter Jennings, Patti Griffin og skuespiller Russell Crowe bidrar med Kristofferson-låter.

Han er sta nok til å holde det gående i mange år ennå. Vi ber om at han er den siste som går.