Kulturnatta 26.april

Kulturnatta, Havana, Kristiansand,

lørdag 26. april kl.1830

Kristiansand som Kulturby – en tapt kamp?

Har Kristiansand noen som helst sjanse til å vinne status som kulturby? Vil den ikke fortsatt bli ansett som et sted “preget av et moralskbasert tradisjonalistisk kulturbegrep i et relativt konservativt og kristendemokratisk borgerskap”? Eller er bare alt “så greit” på Sørlandet at behovet for kultur ikke er tilstede?

Må vi ikke bare slå fast at festivalkjempen Quart vakler, at det i Kristiansand nesten ikke finnes scener for større konserter, at agentene ikke regner med byen når de legger opp turneer for stjernene, at mange mener kulturhuset planlegges som et sted for fiffen og dessuten heller ikke står ferdig før i 2011? Dessuten løper ikke sørlendingene mann av huse for å oppleve kultur, i hvert fall ikke kultur som ikke er knyttet opp mot bedehusmiljøene. Samtidig vet vi at kulturkåte sørlendinger bosetter seg i Oslo, der det vrimler av kulturbegivenheter hele uken gjennom året rundt.

Stavanger er blitt Europas kulturhovedstad, Bergen får stadig besøk av verdensstjerner til Grieghallen eller USF Verftet; og bergenserne vasser i festivaler som Ole Blues, Festspillene, Bergenfest og Lost Weekend. Likeledes har byer som Tromsø, Trondheim, Tønsberg og til og med lillebror Arendal i øst et levende kulturliv året rundt og med store festivaler som Canal Street og Hovefestivalen.

Debattanter:
Daniel Nordgård, festivalsjef Quartfestivalen
Anne Kristine Blågestad, kulturredaktør Agderposten
Terje Dragseth, forfatter, musiker og filmregissør
Trygve Allister Diesen, utflyttet filmregissør
Toffen Gunnufsen, bookingsjef Hovefestivalen
Solveig Knudsen, adm. leder Rock City

Debattleder: Sylfest Lomheim
Musikalsk innslag: Per Warning (DK) og Keith Austin (USA/N)