Chip Taylor – en av de store amerikanske låtskrivere

Chip Taylor er ikke bare kjent som onkelen til Angelina Jolie. Han har skrevet noen av musikkhistoriens mest fantastiske sanger. Det er nok å nevne “Wild thing”, som ble en stor hit med The Troggs, “Angel of the Morning” som Juice Newton var blant dem som gjorde den kjent, “I Can’t Let Go” som ble en hit med The Hollies og “Try (just a little bit harder)” – kjent med Janis Joplin. Mange husker også Jimi Hendrix LIVE-version av førstnevnte sang.

Chip er utvilsomt en av Amerikas store låtskrivere, men selv hoppet han av alt på slutten av 70-tallet for så å dukke uventet opp igjen på begynnelsen av 90-tallet. I tiden i mellom livnærte han seg som profesjonell gambler på kasiner og hesteveddeløp. Han tjente så store penger at han ble kastet ut av de store casinoene. EN dag hørte han en selvhjelp-guru spørre på bilradioen; Hvordan ville du og dine nærmeste se på deg selv om 5 år? Chip likte ikke det han så og sluttet umiddelbart med gambling.

Siden den gang har han utgitt årlige album, kritikerroste omtrent alle sammen. Nå er han aktuell med det doble samlealbumet “James Wesleys Days 10-99” hvor han har samlet sine beste innspillinger siden returen til musikkbransjen.

Det er blitt sagt at da han skrev “Wild thing” var teksten så rå at han ba folkene fra plateselskapet om å få stå med ryggen til da han spilte den for dem. “Angel of the morning” var kontroversiell da den kom ut i 1968, fordi det var en ballade som inviterte til sex.

I 1993 dukket altså Chip opp igjen og siden har albumene kommet på løpende bånd. Samarbeidet med Carrie Rodriguez ble en stor suksess. Duoen gav ut albumet ”Let’s leave this town” (2002) og flere andre album. Han har også spilt inn duetter med Guy Clark, John Prine og Lucinda Williams.

Lørdag står han på samme scene som “kungen av vispop” Stefan Sundström under Protestfestivalen i Kristiansand.