Dobbel B på Kulturnatta om Byutvikling og Bompenger

Tradisjonen tro deltar Protestfestivalen med debatt på Kulturnatta i Kristiansand. Årets blir attpåtil dobbel, om byutvikling og bompenger – med en platelansering som kunstnerisk innslag. Se programmet her.


KULTURNATTA, lørdag 8. mai

Havana Etc.

1800 DEBATT – DEL I: Investorstyrt eller folkestyrt byutvikling?

Gir politikerne blaffen i byens utseende, bare investorene tjener penger? Kristiansand byutviklingsallianse mener det. Noen få investorer kjøper opp større og større deler av sentrum. Byggene som kommer opp er ofte laget for å effektivisere handel og næringsvirksomhet, og det er sjeldent tatt estetiske hensyn. Hvem skal bestemme hvordan byen vår skal se ut og hva som skal foregå i Kvadraturen?

————————————————————-

Debattanter:

Innledning v/ ordfører Evje kommune (KrF), Bjørn Alfred Ropstad
Ragnar Evensen, teknisk direktør Kristiansand kommune
Jon Bjørgum, investor
Harald Sødal, bystyremedlem og byaksjonist (KrF)
Hanna Aase, konsulent
Daniel Nordgård, bystyremedlem (SV)
Åse Paulsen, gruppeleder Arbeiderpartiet
Hans Petter Horve, gruppeleder Bystyret (De Grønne)
Hanna Aase, bypatriot og lundsboer
Britt Austrud, byaksjonist

Debattleder: Bjørn Enes

1930 Platelansering og minikonsert: Mamas Garden

Søsknene Ingvild, Håvard og Dag Arnold Gryting kommer nå ut med sin første CD.
Med denne plateutgivelsen har de tre i Mamas Garden endelig realisert drømmen de har båret på gjennom mange år som trio. Hver for seg har de lang og bred erfaring som sangere og korister for blant annet Ravi, Sissel, MGP, Idol, Secret Garden, Carola, Josh Groban og Bill Champlin (fra bandet Chicago). I tillegg har de som korister deltatt på til sammen over 30 plateproduksjoner. Håvard Gryting har skrevet platas ti av I alt tolv melodier. Arrangementene er bygd opp rundt trioens særegne trestemte vokal. Tekstene, som er skrevet av filosof og musiker Sindre Røyland, er livsnære og tidvis influert av sangernes sosiale engasjement og yrkesbakgrunn (henholdsvis som sosiionom på barnehjem, fritidskonsulent I fengsel og veileder I PP-tjenesten).

2000 DEBATT – DEL II: Hvorfor må vi sørlendinger betale veiene med bompenger?
Og hvorfor skal de med minst penger betale mest?

Gir politikerne blaffen i hva folk mener, når de innfører bomringer og økte bomsatser?Facebookaksjonen ”Nei til økte bomavgifter i Kristiansand” mener det.
Omtrent ingen medlemmer i byutviklingsalliansen er mot bompenger. Miljøvernere er for økte bomsatser av miljøhensyn. De ønsker bilene vekk fra sentrum. Fra 1. juli øker bomsatsene og for mange er det snakk om en dramatisk økning. Fra å betale kr 1500,- pr. år blir det i første omgang snakk om kr 5000,- for 10 mnd. Senere i år skal rushtidsavgift opp i bystyret, og det er også snakk om steg 2, med en ytterligere økning av bomsatsene. De fattigste – som ikke kan forskuttere – kan i verste fall måtte betale opp mot kr 2000,- pr. mnd. bare i bompenger. Kan miljøforkjemperne forlange at småbarnsforeldre skal dra på shopping med buss, med 2-4 unger på slep? Kan man egentlig snakke om miljøhensyn, når bompengene egentlig skal gå til å lage ”Motorvei” til Vågsbygd? Hva med staten som kun finansierer 13 % av veiene i Agder, mens de fleste andre landsdeler får dekket 50 %? Er vi for lite flinke til å protestere her sør? Eller er det helt greit at kommunen skattlegger oss på den måten?

————————————————————

Introduksjon: forsker ved Transportøkonomisk Institutt, Merethe Dotterud Leiren

Debattanter:
Innledning v/ budbilfirmaeier Frank Opsahl
Ragnar Evensen, teknisk direktør Kristiansand kommune
Hans Otto Lund, bystyremedlem Høyre og nestleder byutviklingsstyret
Tor Sigbjørn Utsogn, bystyremedlem og leder av Kristiansand FrP
Harald Andersen, leder Kvadraturforeningen
Hans Almedal, styreleder Sørlandsparken Næringsforening
Åse Paulsen, gruppeleder Arbeiderpartiet

Debattleder: Ole Dag Kvamme

Musikalsk innslag: Mamas Garden

Arr: Protestfestivalen i samarbeid med
Kristiansand Byutviklingsallianse