Gunn Hilds sorg blir bok

Gunn Hild har lenge vært en aktiv samfunnsdebattant til tross for sin unge alder (f.1975). Hun har sagt at hun har stor tro på at den offentlige samtalen kan gjøre mennesker klokere. Det er kanskje en av grunnene til at hun har besøkt Protestfestivalen flere ganger og nå gjør det igjen. Hun står bak bloggen Arachne og har skrevet flere kronikker og artikler. Hun drømmer om et samfunn der humor er viktigere enn hudfarge, hvor kunnskap og frihet står sterkere enn religion og tradisjon og hvor mennesker respekterer den naturen vi kommer fra.

26. februar fikk Steinar Lem dødsmeldingen. To korte måneder senere mister Gunn Hild Lem sin store kjærlighet. Samtidig opplever deres to jenter på seks alle barns verste mareritt – pappa dør. Jentene trenger henne mer enn noen gang, men hun klarer knapt å se på deres sorg uten å knuses mot sin. Hun skriver: “Det er fysisk smertefullt. Jeg føler jeg famler foran meg etter et menneske som ikke er der, etter at noen skal løfte meg opp og i det minste gi meg en illusjon av å fly.”

Sorg og sommerfugler er en brutalt ærlig beretning om den store kjærligheten, den overveldende sorgen og om å finne igjen oppdriften og oppdage sommerfuglene midt i tomheten. Hvordan finner barna tryggheten igjen, og hvordan går det an å elske igjen? Hun finner ut at sorg ikke er noen rett linje og at folks forventninger ikke gir noen god oppskrift på sorg. I desember blir hun kåret til Årets mamma for å tørre å vise svakhet og for sitt mål om å vise barna at livet går videre.

Fredag 17. september tar hun med den nye boken sin og besøker oss i Triztan-teltet, oppkalt etter en annen engasjert sjel og festivalvenn, som gikk bort omtrent samtidig med Steinar Lem.