Program 2010

Program 2010

Tall Ships Race 29. juli – 1. august 2010

Fredag 30. juli

Erik Bye (1926-2004)

Hovedscenen
1200 ERIK BYES MINNEPRIS:
1200 Utdeling av Erik Byes Minnepris
Deltakelse av artist Helene Bøksle, forfatter Sidsel Mørck og komiker Trond-Viggo Torgersen

1315 DRØM – en Erik Bye Kabaret
Tittelen er hentet fra Erik Byes siste innspilling, sangen “Bærer du en gammel drøm”. Og det er en drøm å få arbeide med materialet. I 2007 valgte Morten Ericson og Charlotte Qvale ut hvilke av Erik Byes sanger de hadde aller mest lyst til å jobbe med, og sammen med musikerne i ensemblet ble disse satt sammen til kabareten som ble fremført første gang i Mandal kirke samme året. Kabareten har siden vært fremført ved flere anledninger, og nå er det utdelingen av Erik Byes minnepris som står for tur.

Om aktørene:
Morten Ericson er født i 1958 og bosatt i Mandal. Han har skrevet, regissert og spilt i hele 8 revyer og farser, og jobber frilans som skribent, forfatter og kåsør. Morten er sterkt engasjert i det lokale kulturlivet.

Charlotte Qvale er født i 1979 og bosatt i Oslo. Hun er utdannet skuespiller, og arbeider også som manusforfatter, komponist og artist. Charlotte er aktuell med utgivelse av sin første singel i 2010, fulgt opp av Norgesturné og plateutgivelse.
Musikerne de har med seg er Alf Willy Vestergren, tidligere dirigent i Mandal Musikkforening, Kjell Åge Stoveland fra Kristiansand Symfoniorkester og broren Jan Kristian Stoveland på henholdsvis tangenter, bratsj og bass.

Konferansier.Jan Oddvar Skisland

————————————————————————————————–

Utgave: 10. august 2010

Program:
Christianssand Protestfestival 2010
10. september – 19. september 2010

En festival for engasjement, mot likegyldighet og apati,
ensrettingen i samfunnet, den ensporede markedstenkningen og et slapt toleransebegrep.
Et program i Erik Bye, Axel Jensen, Jens Bjørneboe
og Henrik Wergelands ånd.

ÅRETS HOVEDTEMA:
Når alle tenker likt, tenker ingen

Festivalkunstner: Elisabeth Romberg

Fredag 10. september – Ung Protest

Kristiansand Katedralskole, Gimle
1100 ProtestLitteratur: Akkurat NÅ!
v/generalsekretær i AmnestyJohn Peder Egenæs
Amnesty International har lansert boken ”Akkurat NÅ” der 18 skribenter har skrevet ulike tekster innen dramatikk, prosa og lyrikk. Levi Henriksen har skrevet om Kerry Max Cook som har sittet 22 år på Death-Row, hvor han ble voldtatt og mishandlet. Han ble løslatt få dager før han skulle henrettes. Kerry har skrevet boken ”Chasin Justice”.

John Peder leder en samtale rundt Amnestys nye bokutgivelse Akkurat nå. Med seg har han to Amnestyaktivister som har et forhold til boka.
John Peder gir oss et innblikk i det menneskerettslige arbeidet rundt sakene forfatterne har tatt utgangspunkt i; gir oss innblikk i Amnesty-delen av saken.
Aktivistene kan fortelle litt om leseropplevelsen fra teksten om saken, og samtalen kan går ut på hva slags innfallsvinkel boka gir til menneskerettighetsbrudd, hvordan den formidler følelser kontra fakta og hvilke inntrykk man sitter igjen med her kontra annen type formidling. Samtalen går videre inn på faktiske forhold, Amnestys arbeid og dagens status i saken.

Kristiansand Katedralskole, Gimle
1200 DEBATT: Hvorfor skal ikke Nettby, Facebook og Twitter ha plass i skoletiden?
Flere og flere elever surfer på nettet i skoletimene, spesielt på disse sidene. Her spilles det spill, gjøres avtale med venner, chattes osv. Lærerne er bekymret for at det går utover arbeidet. Bør slik nettaktivitet være forbudt? Fenomenet gjelder ikke bare de som nettopp er ute av ungdomsskolen. Hele åtte av ti studenter er på Facebook daglig, viser stud-mag-undersøkelsen 2010. For studenter er Facebook overlegen i forhold til Twitter, SMS og andre kommunikasjonsmåter.

Musikalsk intro v/ Lasse Mattila (SVE)
Lasse Mattila m/ livskraft foreleser og spiller under ungdomsdager over hele Norden.
Lasse er artist og låtskriver fra Finland som nå er bosatt i Sverige. Hans store engasjement har ført han videre som både skolekurator og foreleser.
Forestillingen ”Livet – om självkänsla och om konsten att förverkliga drömmar” har blitt presentert for både elever og personale fra skole og sosialtjenesten i Sverige

Debattanter:
Innledning v/ trendanalytiker Ole Petter Nyhaug
Eva Kvelland, Venstrepolitiker og aktiv twitrer
Bjørn Fredheim, filmregissør og aktiv på sosiale medier
Erik Pettersen, skoleelev
Turi Pettersen, skoleelev
Eva Bergh, rektor Kristiansand Katedralskole
Rune Røsten, leder for Nettby
Kristian Osestad, rådgiver Sosiale medier Fundament
Hanna Aase, daglig leder To-veis Media

Debattleder: Eivind Ljøstad

(Påmelding til arrangementet, for både skoleklasser og andre til tlf. 950 01957)

Kristiansand Katedralskole, Gimle
Ca. 1330 DEL II – SAMTALE/MUSIKK:Capital X (USA)
“X” er aktuell med CD. Han har levd et tøft liv helt fra han ble født. Han kom veldig skeivt ut og har til sammen sittet 13,5 år i fengsel, men har selv snudd livet fullstendig rundt. Nå bruker han all tid til forsøk på å forbedre “the justice system” og å hjelpe andre mennesker – spesielt barn og unge – til å ikke ende opp slik som han gjorde. Han vil også få mennesker som allerede er i fengsel eller har vært involvert i kriminelle aktiviteter, til å forstå at det finnes en vei ut.
“X” kjemper mot dødsstraff og er sterkt involvert i dette arbeid både i USA og i Europa.
I dette seminaret vil han spesielt snakke om engasjement, aktivisme, narkotika og om det å havne i feil miljø. Til slutt vil han si noe om det å stå i mot press.

(Påmelding til arrangementet, for både skoleklasser og andre: Tlf. 950 01957)

1700 – 0700 UNGDOMMEN EROBRER ODDERØYA

Bendiksbukta (evt. Odderøyahallen hvis dårlig vær)
1700 WORKSHOP:Hip- Hop
v/ Forfatter, pedagog, journalist og aktivist Solomon W.F. Comissiong (USA)
Solomon ble født i Karibia, men vokste opp i USA. Han vil fortelle om sin personlige kamp og sine opplevelser i forhold til å vokse opp i rasistiske AmeriKKKa og om hvordan Hip-Hop hjalp ham til å oppnå det som mange unge svarte og Latino ungdommer ikke klarer å oppnå på grunn av undertrykkelse i Amerika. Hans motiverende og inspirerende foredrag og workshop – hvor han vil ha med seg rapperen Capital-“X” (USA) – vil også komme inn på hvordan massemedia har laget en mørk sky over Hip-Hop kulturen. Massemedia har ikke alltid vært Hip-Hop kulturens, og millioner av fans’, beste venn. Denne presentasjonen forklarer i detalj hvilken stor rolle massemedia har spilt i forhold til å skape et feil bilde av, og også vært med å undertrykke, mange av Hip-Hop’s mest progressive stemmer og artister.

Bendiksbukta (Evt. Odderøyahallen hvis dårlig vær)
1800 WORKSHOP: Indianertrommer!
v/ apacheindianer, prisbelønt artist og trommemaker Yolanda Martinez.
Yolanda var på festivalen med trommene sine i 2005 og ble godt mottatt. Hun er profesjonell trommemaker og lager trommene slik indianerne gjør det. Her kan du høre henne i sving..

Odderøyahallen
1900 DEBATT: Ungdom og makt: Bryr ikke ungdommen seg om hva som skjer i samfunnet? Har de sjøl skyld i at de ikke blir hørt?
Gjennom tidene er det de unge som har endret verden ved opprør og revolusjoner. Hvor er dagens unge? Har de sovnet bak remotecontroller, x boks konsoller og dataskjerm, eller har de fremdeles meninger? Har dagens velstand ødelagt ungdommen? Før ble man regnet som voksen etter konfirmasjonen, og mange dro til sjøs. I dag regner man 15-åringer som barn og stiller ikke samme krav og forventninger til dem.

Aftenposten hadde i sommer fokus på norsk ungdom og stilte spørsmål om dagens unge generasjon er bortskjemt. Både arbeidsgivere og ungdommer uttalte at de unge er overbeskyttet, bortskjemte og giddeløse. De lever i en boble fjernt fra krisen deres jevnaldrende i Europa står midt i. En arbeidsgiver hadde denne kommentaren: ”Enkelt sagt er de vant til å ligge på sofaen og spille Playstation. De blir veldig overrasket når de blir stilt overfor noen skikkelige krav og er ikke så veldig engasjerte”. Miljøvern og skjebnen til mennesker i andre land ser ikke ut til å bry dem, viser markedsanalyseselskapet Synovates omfattende barne- og ungdomsundersøkelse. Skylda for dagens situasjon blir lagt på foreldrene, som har fungert som både sjåfør, kokk og manager for barna sine.

Ungdom bør engasjere seg mer, sier mange. Men har det noe hensikt, hvis de ikke blir hørt og ikke en gang kan stemme ved kommune- og stortingsvalg? Må foreldre slutte å sy puter under armene på dem, eller må samfunnet gi dem mer ansvar? Bør stemmealderen senkes til 16 år for å få opp ungdommens engasjement?

Debattanter:
Innledning v/ initiativtaker Pøbelprosjektet Eddi Eidsvåg
Kristina Andersen Maberg, blogger (står bak en av landets mest leste blogger)
Erling Kittelsen, forfatter
Tine Valle, vinner av Paradise Hotell 2010 på TV3
Linn Kristine Eriksen, nestleder RE:ACT
Ingeborg Gjærum, miljøvernaktivist
Arne Thomassen, ordfører Lillesand

Debattleder: Mali Hole Skogen
Musikalsk innslag: Yolanda Martinez (USA)

(Påmelding til arrangementet, for både skoleklasser og andre: Tlf. 950 01957)

(kr 50,-)

Odderøyahallen
2100 UNGDOMSKVELD!
Med bl.a. TX VIKINGS, Capital X (USA), Ottershagen.

Program:
2100 Konkurranse
Vi setter noen unge artister stevne og lar dem konkurrere om hvem som scorer mest hos publikum. De tre beste blir premiert!
Deltakere: Nifs Lyd, Smash Kitty, Magic Mushrooms, Brûnôsth, Crazy T, Ivan Tobiassen.

2230 “SHOW med TX VIKINGS
TX Vikings presenterer et vannvittig stuntprogram, hvor vikingene knuser murstein med skallen og har et fantastisk show. Muskelmennene er som tatt ut av en Rocky-film, men har et annet budskap å formidle.

2315 KONSERT m/ SHEEPY, CAPITAL X (USA), OTTERSHAGEN, VAAGSBYGD HANDY og DIMMZ (SVE)

Programleder: Carl Eliassen, vinner av Paradise Hotell 2010 på TV3

(kr 50,-)

Lørdag 11. september – HELSE

Monica Øien intervjuer mottaker av Erik Byes Minnepris

Galleri Bi-Z, Dronningens gate
1200 OFF. ÅPNING AV DEN 11’
FESTIVALEN
Åpning av festivalen v/ professor Per Fugelli
I 2009 ble Per Fugelli kåret til Norges beste meningsytrer av bl.a. stemmegivere på protest.no.
m/ bl.a. Yolanda Martinez (USA) og Capital X (USA).
Åpning av Kunstutstilling
Festivalkunstner: Elisabeth Romberg
Presentasjon v/ kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt
Elisabeth Romberg er en av Kristiansands unge billedkunstnere. Etter endt mastergrad i England, flyttet hun hjem til Norge og Kristiansand for å jobbe med ROMA, et prosjekt i samarbeid med en kunsthistoriker og en kunstner, Håkon Gullvåg, som ble vist blant annet i Nordnorsk kunstmuseum og Christiansand kunstforening. Hun jobber i dag fra sitt atelier i Ekserserhuset og har allerede deltatt på en rekke utstillinger både i Norge og i England, separat og sammen med andre kunstnere.

Romberg har også blitt kjøpt inn til utsmykning ved flere institusjoner i fylket. Både Krossen skole, Vennesla videregående skole og Lovisenlund skole har valgt kunst av Romberg til sine offentlige rom.

På Bi-Z er det grafiske arbeider Romberg presenterer. Bildene fra serien “One Road” er alle litografiske collager. Med sitt figurative formspråk, og med utgangspunkt i blant annet foto og tekstfragmenter, har hun skapt poetiske fortellinger som både kan ‘leses’ hver for seg eller også som flere sider fra samme bok. God tur!

(fri inngang)

Frk. Larsen, Markensgate
1330 SAMTALE: Et møte med mottaker av Erik Byes Minnepris 2010 Erik Dammann.
Årlig deles Erik Byes Minnepris ut under åpningen av Protestfestivalen. Men utdeling kan unntaksvis deles ut på andre tidspunkter. Da Protestfestivalen i år ble invitert til å delta under Tall Ships Race 30. juli valgte vi å dele ut prisen der i år. Men prisvinner kommer tilbake for å bli dybdeintervjuet.
Erik Byes minnepris gis til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

Programleder: Monica Øien

(kr 50,-)

Byhallen, Øvre Torv
1500 INTRODUKSJON: Erik Olsen (DK): ”Man behøver ikke være tosset fordi man er gal”
Erik Olsen er tilknyttet psykiatribrugerbevægelsen LAP i Danmark. Han vil snakke om hva som er normalt og unormalt.
Olsen forteller: “Psykiatri betyder helbredelse af sjælen/psyken – men hvem ejer egentlig definitions retten til psyken/sjælen?Psykiateren? Psykologen? Filosoffen? Præsten? Eller….? Refleksioner over galskab, sindssygdom ,psykisk sygdom.
De billeder af galskab der er i folks hoveder er ofte mere gale end selve galskaben.
Psykisk ikke-helse, ikke-ordinære bevidsthedstilstande som naturlige og nødvendige tilstande for menneskeheden. På vej mod mainstreaming af galskab”.

Byhallen, Øvre Torv
1600 DEBATT:Diagnoser i psykiatrien – nyttige knagger eller farlige stempler?
Folkehelseinstituttet har presentert en rapport som viser økt forekomst av angst og depresjon i befolkningen. Når vi sliter, skal helsevesenet på død og liv gi oss diagnose, for å vite hvordan de skal hjelpe oss. Kan slike diagnoser være ødeleggende for den enkelte ved at de forfølger oss resten av livet, som en stigmatiserende og dypt krenkende merkelapp? Men for andre kan en psykiatrisk diagnose kanskje fremstå som anerkjennelse av opplevd annerledeshet? Psykiatrisk diagnostikk kan med andre ord fremstå både som løsning og problem.
De siste årene har Helsetilsynet i Vest-Agder utført en rekke tilsyn etter selvmord blant personer under psykisk helsevern. Konklusjonen er at for mange var tilbudet preget av mangelfull diagnostikk, og nettopp derfor fikk de mangelfull behandling. Tilsynene viser også at det foreløpig er stort forbedringspotensial når det gjelder systematisk innsats for forebygging av selvmord i psykiatrien i fylket.

Debattanter:
Innledning v/ psykologistudent Sigrid Ramdal (har også erfaring fra pasientrollen)
Borghild Løyland, høyskolelektor HIO (psykiatrisk sykepleier)
Anders Johan W. Andersen, førstelektor i psyk. Helsearb. UIA
Ida Berntsen, dr. gradstudent og høyskolelektor
Brigitte Løvlie, kunstner
Torill Hagerup-Jenssen, ass. fylkeslege i Vest Agder
Erik Olsen, LAP Danmark (Landsforeningen af Nuværende og tidligere psykiatribrugere)

Debattleder: Karen Kristine Blagestad
Musikalsk innslag: Lisa Bonnàr

(kr 100,- / Stud. kr 70,- inkl. intro.)

Haandverkeren, Øvre Torv
1800 – 2400: Poesifest:
Publikum strømmer til poesiarrangementer, men diktsamlinger selger ikke. Bokklubben tilbyr ikke lenger ny norsk lyrikk som hovedbøker. Radioprogrammet Ønskediktet på NRK1 ble lagt ned, Poesidagene i Son er lagt ned. Oslo poesifestival er omtrent det eneste stedet som holder stand. For noen år siden ønsket Ida Berntsen fra Søgne at dikt skulle involveres i sykepleierutdanningen, for også syke opplever hjelp og glede i lyrikken. Nå finnes det knapt en arena for norsk lyrikk. ”Det blir ofte sagt at lyrikken er smal litteratur. Dette er ei sanning med vesentlige modifikasjonar. Lyrikken er både smal og brei, høg, djup og umiddelbar. Lyrikken byr på større motstand i teksten enn ein gjennomsnittleg kriminalroman, men det tyder ikkje det same som at lyrikken er uforståeleg. Lyrikken er i høgste grad leseleg, både for feinschmeckarar og for folk med alminneleg leselyst,” sier litteraturanmelder i Vårt Land Alf Kjetil Walgermo.
Vi protesterer mot det vi mener er en neglisjering av en viktig del av kulturbildet, ved å arrangere en egen lyrikkaften.

Haandverkeren, Øvre Torv
1800 ProtestFilm: Dolkaren
Et videoessay om Paal-Helge Haugen, poetisk tenkemåte og praksis.
Opplegg og regi: Terje Dragseth
DOLKAREN” (60 min. dvd) et videoessay om Paal-Helge Haugen, poetisk praksis og tenkemåte”, presenteres av arbeidskollektivet RECORDINGS med base i Kristiansand, og som består av Terje Dragseth, poet, filmregissør, trubadur, Rolf Asplund, psykolog og bueskytter, og Morten Liene, skuespiller, filmarbeider.
Et videoessay som i innhold og form presenterer poetisk tenkemåte og praksis.
Foto, redigering, produksjon: RECORDINGS 2007-2010.
DOLKAREN, ein av dei eldre slåttane frå Setesdal. Professor Olav Bø meiner namnet kan vere utleidd av det norrøne ordet “doll”, som betyder slire, og at dette kan peike mot seksuelle assosiasjonar. Elles ligg det nær å tenkje på motstykket til slira, kniven eller dolken.
Sitat fra “Skjoldmøyslage”, cd-hefte, Torleiv H. Bjørgum, Hallvard Bjørgum.
Finansiert av Sørnorsk filmsenter, Cappelen Damm, Songdalen og Valle kommune.

Program:
1900:Åpning av Poesifest v/ Tone Bjørneboe som leser Jens Bjørneboe
1910: Torgeir Rebolledo Pedersen og Erling Kittelsen
– Stuntpoetene minnes Triztan Vindtorn (1942-2009).
Vindtorn døde 4. mars 2009 som en av landets fremste stuntpoeter. Han debuterte i 1970 og gav ut nær 30 diktsamlinger. Han ble også omtalt som Norges eneste store surrealistiske dikter. Vindtorn var æresborger av Drammen og en betydelig samfunnskritiker. Det siste var utvilsomt medvirkende til at han helt fra Protestfestivalens start var en av festivalens mest sentrale støttespillere. Han var med å starte Stuntpoetene på 80-tallet sammen med Kittelsen og Pedersen, som her vil minnes sin venn. Triztan-Teltet i Markens som er festivalens festivalkontor er oppkalt etter poeten.

1920: Lisa Bonnàr fremfører Hans Børli
Lisa kommer opprinnelig fra Børlis hjembygd Eidskog. Hun er utdannet sopran ved Griegakademiet i Bergen og musikkonservatoriet i Paris. Hun begynte med ”My Fair Lady” og var med i ”Masterclass” på Det Norske Teatret. Hun har fortalt at hun har en angst i seg, som så mange kunstnere. Lisa presenterte Børli for første gang i hjembygda for mer enn ti år siden. Hans Børli (1918-1989) var en av våre fremste lyrikere, selv om han livnærte seg først og fremst som tømmerhogger. Finansministeren og Torbjørn Jagland er blant dem vi vet som er særs glad i Børlis dikt.
1945: Oddbjørn Johannessen presenterer Helge Vatsend
Førsteamanunesis Oddbjørn Johannessen vil etter ønske fra Protestfestivalen presentere lyrikeren fra Byglandsfjord, som skrev dikt preget av samfunnskritikk og samtidsskepsis, men også individualistisk resignasjon. Helge Vatsend (1928-1994) er etter vårt syn en lyriker som fortjener å bli dratt fram i lyset. Vatsend debuterte i 1958, bodde store deler av sitt voksne liv i Oslo og gav ut 14 bøker.
2015: Terje Dragseth
Forfatter, musiker og regissør. Dragseth (f.1955) har vært bosatt I hjembyen Kristiansand de siste årene. Han er utdannet filmregissør ved Den Danske Filmskolen i København. Dragseth debuterte med Offerfesten i 1980, og har gitt ut 15 diktsamlinger. Han har Statens Kunstnerstipend 2006 – 2011.
2030: Anne Bøe
Bøe (f.1956) debuterte i 1984 med diktsamlingen silkestein, som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Hennes siste diktsamling minimum har oppnådd meget gode kritikker. Det er en dristig og høyst orginal tenkt bok. Noen konvensjonell diktsamling er dette ikke, snarere kan en si at boken utgjøres av en serie variasjoner over noen sentrale motiv.
2045: Arild Vange
Debuterte i 1990 med prosaboken Ene og alene, og har tidligere gitt ut diktsamlingene Vadestedet (2000), Vinteroverrumplet (2003)og Fjordarbeid (2007). Han regnes også som en av våre fremste gjendiktere av moderne tysk lyrikk. Den nye diktsamlingen ”annerledes enn” (2010)er blitt til i samtale med bergen, berlin, inger christensen, leonard cohen, van morrison, oslo, trondheim og mye mer.
2100: Torgeir Rebolledo Pedersen
Er forfatter, dramatiker og arkitekt bosatt i Oslo. Han debuterte i 1983 med diktsamlingen Tidr. For diktsamlingen Blåveisfra mottok han Oktoberprisen og Den Norske Lyrikklubbens pris. I 2004 utga Oktober hans Samlede dikt. Pedersen (f.1949) er norgesmester i slampoesi.
2115: FAUN fremfører tekster av bl.a. Andrè Bjerke
Faun startet som et prosjekt der formålet var å sette musikk til Bjerkes tekster. Dette skulle presenteres i samarbeid med datteren Vilde Bjerke. Senere flyttet Vilde fra Sørlandet og Faun ble et rent ”gutteband”. Faun har så langt utgitt fire plater, hvor av den siste kom i fjor. Agderposten skrev dette: “Faun gir behagelige toner til André Bjerkes ord …. Det er bare å lene seg tilbake og nyte, ikke minst til høydepunkter som “Seilas”, en fullverdig sommernatt på knappe fire minutter.”
2140: Steinar Opstad
En av nåtidens fremste lyrikere. Opstad (f.1971) har gitt ut 5 diktsamlinger. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Tarjei Vesaas debutantpris (1996), Den Norske Lyrikklubbens pris (2002), Aschehougprisen (2003) og Sultprisen (2006). Hans siste bok Avhymninger kom ut i fjor og har fått meget gode kritikker.
2150: Ina Åsheim
Er billedkunstner utdannet ved Kunstfag på Kunsthøyskolen i Oslo, bor og jobber i Oslo. Åsheim (f.1975) debuterte i vår med den episodiske romanen ”Mamma vet ikke hva som er deilig” på Forlaget Oktober, som består av saftige og sterke tekster om en familie på tre sett i fra et barns perspektiv. Åsheim har utmerket seg med sine performance på Oslos kunstscene og fremfører på sin særegne måte tekster fra boka.
2200: Kristine Næss
Har fått glitrende kritikker for sin nye diktsamling Se hva som skjer. I boken følger det også med en CD. Næss (f.1964) debuterte i 1996 med diktsamlingen Obladi. Hun har skrevet romaner, fortellinger og en poetikk, og har utmerket seg i det norske litterære landskapet med en tydelig og særegen stemme.
2210: Erling Kittelsen
Anerkjent lyriker, forfatter, dramatiker og oversetter. Kittelsen (f.1946) er kristiansander, men har bodd i Oslo gjennom en årrekke. Blant prisene han har mottatt er Dublougprisen 2002, Aschehougprisen 2006 og Språklig samlings Litteraturpris 1999. Kittelsen regnes som en av de få norske stuntpoeter.
2220: Bård Torgersen
Han er opprinnelig tømrer, musiker og forfatter av romanene alt skal vekk (2005), det siste dyret (2006) og maskinens uerstattelige deler (2009). Tre av diktsekvensene i den nye diktsamlingen hei horunger (2010) er tidligere utgitt som singler på flamme forlag.
2230: Bertrand Besigye
Mottok Tarjei Vesaas debutantpris for diktsamlingen Og du dør så langsomt at du tror du lever (1993). Debutboken oppnådde stor oppmerksomhet. Det har også hans fjerde bok Og solen tilber ingen andre guder enn sin egen styrke (2010). I et intervju med Klassekampen sier han at ”det handler om evnen til å innse at det hele er et spørsmål om liv og død. At klokken tikker og at hvert åndedrag er et steg nærmere døden”. Besigye mener vi har dårlig tid. Han mener det handler ganske enkelt om å dyrke livet og livskraften. Lyrikeren er født i Uganda i 1972.
2300 Yolanda Martinez (USA)
Honoring Lozen an apachewarrior and all woman warrior
Yolanda er tilbake. Hun var her første gang under festivalen for fem år siden. Hun er kåret til Beste Kvinnelige Artist under NAMA Awards (Native American Music Awards) samme året og har fått flere utmerkelser etter det. Yolanda er født i New Mexico og er ektefødt apacheindianer. Yolanda synger om det åndelige, om ære, om Geronimo og om kjærlighet. Denne gang hyller hun Lozen, en kvinnelig apachekriger. Hun har også med seg de berømte trommene sine, som hun selger. Yolanda Martinez arbeider i tillegg til å være artist og aktivist, som trommemaker.

Programleder for kvelden: *Elfi Sverdrup
*Elfi var samboer med Triztan Vindtorn frem til hans bortgang i fjor. Hun er også datter av lyrikeren Harald Sverdrup. Vi får nok både høre henne synge og fortelle historier om vennskapet mellom dikterkjempene Harald Sverdrup og Hans Børli

Billetter: kjøpes på billettservice.no, eller på telefon 815 33 133
Pris: ordinær kr. 150, – + avgift
På døra: kr 200,-

Vi vandrer i følge bak trommene til Bendiksbukta

Bendiksbukta
Ca. 2400: Inspirert (Indiansk) lyrisk midnatt
Trommesirkel m/diktseanse
Vi står i en sirkel med spiralen i sentrum. Bring tromme, om du har. Trommeseansen ledes av apacheindianer og sanger Yolanda Martinez. De som ønsker å dele sin poesi, går inn i kilden i midten av spiralen, akkompagnert av trommer. Bli inspirert i kilden til også å improvisasjonsdikte og møte musene (inspirasjonskilder) (Husk Fakler til å lyse opp spiralen).

Bendiksbukta
2400: Installasjon: ”Spirende kilde”
v/kunstner Hilde Aga Brun
En utfoldende spiral synonym med livets utfoldelse, livskraft, kreativitet, vekst og universets utvikling. Spiralen er laget av halm. Synonymt med grøden. I sentrum er livskraften, livskilden selv. Bli inspirert i kilden, eller gi en takk tilbake til naturens evige spirende kilde.
(Inspirert fra kunstnerens større landartinstallasjon for Trillemarkas midtsommerfest)

(kr 250,-)

Søndag 12. september – FILM

Susanne Sundfør kommer til Domkirken

Haandverkeren, Øvre Torv
1300 ProtestFilm: Åra som går! (54 min). Gjennom mesteparten av 90-tallet hadde Norge den tvilsomme ære å toppe Europas overdosestatistikk, og Oslo ble kalt Europas narkohovedstad. Hva er status i norsk narkotikapolitikk ti år senere? Hva er situasjonen for rusmisbrukerne i dag? Vi treffer både brukere, eksbrukere og et utvalg av folk med spesiell faglig kompetanse fra arbeid i rusfeltet. Det blir fort klart at det på tross av enkelte forbedringer er en lang vei igjen. Norge ligger fortsatt høyt på overdosestatistikken. Narkohelvetet er fortsatt et sant helvete. Narkomane er fortsatt en pariakaste uten de samme menneskerettigheter som vi andre tar for gitt. Det er sjokkerende å høre historier om de narkomanes møte med norsk helsevesen. Og det kuttes på rehabiliteringstilbud, selv om det er lange ventelister.
I stedet for rehabilitering tilbys fengsel. Over 60 prosent av innsatte i norske fengsler sitter for narkorelaterte dommer. I filmen møter du begge sidene, både representanter fra narkotikapolitiske lobbyorganisasjoner, og ansvarlige politikere. Du treffer også representanter for dem som ønsker en alternativ politikk, men som ikke har innflytelse. Du treffer blant andre: Knut Jansen i Erlik Oslo, Arild Knutsen som er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, justisminister Knut Storberget, Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Laila Gustavsen, Forbundet Mot Rusgifts leder Knut T. Reinås, generalsekretær i Actis Anne Karin Kolstad, Erling Folkvord i oppsøkende tjeneste.

Haandverkeren, Øvre Torv
1400ProtestFilm:Krigsseilerne – med æren i behold!
Krigsseilerne var de norske aktørene som betydde mest for utfallet av den andre verdenskrig. Hele 38.000 norske sjøfolk var ved fronten 24 timer i døgnet. Mer enn 3800 sjøfolk mistet livet. Deres innsats ble ikke verdsatt da de kom tilbake til Norge, de møtte ingen flagg eller fanfarer. Tvert imot var folk skeptiske, og myndighetene beslagla krigsseilernes opptjente hyrer fra det hemmelige Nortrashipfondet. Mange frøs eller drakk seg i hjel etter krigen; de overlevde torpederinger og uker på havet i åpne livbåter, men ikke manglende oppfølging fra norske myndighetene etter krigen. Ennå er det noen som ikke har fått sin krigspensjon. Myndighetene må leve med denne skampletten i vår historie til evig tid, men krigsseilerne har sin ære i behold. I filmen deler krigsseilerne Helge Solvang, Gunnar Knudsen og Ingvald Wahl erfaringer med Eilert Munch Lund. Vi møter også krigsseilerdatter Jenny Kristiansen. Kommentarene blir lest av Totto Osvold, Eilert Munch Lund og Odd Børretzen.
Manus og regi: Eilert Munch Lund (62 min.)

(Billettpris kr 50,- for en, to eller tre filmer)

Haandverkeren, Øvre Torv
1515 ProtestFilm: As We Forgive!
Introduksjon: Capital X (USA)
Denne filmen har fått gull som beste dokumentarfilm under Student Academy Awards. Kan du tilgi en person som har tatt livet av familien din? Dette spørsmålet stilles personene i filmen. Denne dokumentaren handler om Rosaria og Chantale – to kvinner i Rwanda – som møter mennene som slaktet ned deres familier i 1994-massakren. De er blitt naboer – de overlevende og morderne – med alt det innebærer av smerte. Men kan de overlevende virkelig tilgi dem? Og kan kirken, som feilet som moralsk ledelse gjennom massakren, passe inn i dette? I AS WE FORGIVE er det regissøren Laura Waters Hinson og fortelleren Mia Farrow som tar oss med til det kompliserte naboskapet.

”A Powerful, inspiring film” – Stephen Kinzer, tidligere New York Times reporter.

“As We Forgive … is a movie about hope arising from the ashes of genocide … a film that should be shown to everyone. It will change the way people think about Rwanda – and themselves” – Paul Kagama, president i Rwanda.

(Billettpris kr 50,- for en, to eller tre filmer)

Kristiansand Domkirke, torvet
1900 KONSERT: Susanne Sundfør
Support: Michael Weston King (UK)

Mandag 15. mars 2010 slapp Susanne Sundfør (23) sitt etterlengtede andre album ”The Brothel”. Første smakebit – og tittelsporet ble sluppet som singel.
”Albumet tar for seg de ulike aspektene ved det å leve i et samfunn hvor det perverse og det ærgjerrige i mennesket får frie tøyler”, uttaler Sundfør – før hun fortsetter: ”Det er en teatralsk tematikk gjennom hele albumet, både musikalsk og tekstmessig. Jeg har hele tiden sett for meg at jeg har laget musikk til en film”.
”The Brothel” er første album på nytt plateselskap, EMI Music Norway: ”Minste motstands vei i musikkbransjen er å lete etter artister og musikk som plasserer seg trygt og godt innenfor de etablerte, kommersielle medieformatene. Av og til kommer det stemmer som utfordrer og forandrer disse til tider klamme rammene, som sprenger noen grenser. Susanne Sundfør er en slik stemme”, uttaler Bjørn Rogstad, daglig leder hos EMI Music Norway.

”The Brothel” er første livstegn siden debut albumet ”Susanne Sundfør” (2007) og det akustiske søster-albumet ”Take One” (2008). Platedebuten tryllet fram hit-perler som ”Walls” og ”I Resign”, og vant Spellemannprisen 2007 i kategorien for beste kvinnelige artist. Albumet solgte over 20.000 eksemplar og tilbragte hele 23 uker på VG-lista.
”Sundførs musikk er sart, sårbar, vakker – og voldsom og robust på samme tid. Der mange av hennes medmusikere velger den trygge, men akk så kjedelige, snill-pike lyden, koser Susanne seg med stilartene”. Slik begynte en av anmeldelsene. Den ene etter den andre avisen trillet seksere eller femmere på terningen. Årets plate, uten tvil. Hennes første plate i 2007 gav henne en Spellemannspris som Beste Kvinnelige Artist, men det var med den andre som kom i mars 2010 at hun virkelig fikk både anmeldere og den vanlige lytter til å gispe etter luft. ”The Brothel” fikk terningkast seks i Dagbladet før den var sluppet. ”The Brothel” toppet VG-lista i flere uker. Nå inntar hun selveste Domkirken med den grøssende nakne musikken sin, og det bør sørge for stinn kirke.

www.susannesundfor.com
www.myspace.com/susannesundfoer
www.emi.no

Billetter: kjøpes på billettservice.no, eller på telefon 815 33 133
Pris: ordinær kr. 300, – + avgift
På døra: kr 350,- /stud. Kr 250,-)

Snadderkjosken, Elvegaten
2100 Markering ved monumentet “Vår Herres
Klinkekule”
Tale v/ kommentator i Fædrelandsvennen Valerie Kubens
Musikalsk innslag: Birgitta Serine Kvelland og Joe Mullenix (USA)

(Fri adgang)

Mandag 13. september – ETIKK

Nina Karin Monsen innleder debatt

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1100 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE (Kulturprogram i teltet hver dag 12-16)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1130 MINIKONSERT: JAM SESSION m/ Joe Mullenix (USA) og Michael Weston King (UK)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 SAMTALE: Hallgeir Langeland Vs Torbjørn Røe Isaksen; Krig – noen ganger et nødvendig onde?
USAs president Barrack Obama, som ble hilst velkommen av en rekke kjente krigsmotstandere og aktivister ved sin inntreden i Det Hvite Hus, sa i talen ved mottakingen av Nobels Fredspris at krig noen ganger er nødvendig for å oppnå fred.
Har han rett? Hvem skal i så fall bestemme når man bør gå til krig, og når man ikke skal gjøre det?

Duellstyrer: Åse Brandvold
Musikalsk innslag: Birgitta Serine Kvelland

(kr 50,-)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1300 ProtestLitteratur:Erik Holien
Presenterer sin nye bok ”Prostitusjonsdagbøkene” (Pax)
Maria og Lena er to vanlige jenter som gjennom 15 år levde av å selge sex fra studio og leilighet i Oslo. I nesten sju av disse årene førte de dagbøker, fulle av beskrivelser om kunder, sex, penger og atter penger, om det å være kåt, om å få det overstått, om perversiteter og trivialiteter: Maria og Lena jobbet som regel hver for seg, men de skrev og rapporterte til hverandre. Boka består, i tillegg til et utvalg av de autentiske dagbøkene, av samtaler med de to, om livet som prostituert: om debut og forskyvning av grenser, om lyst og ulyst, om økonomi, om løgn og forkledning. Boka er et lite, men viktig sveip i norsk prostitusjonshistorie. Erik Holien (f.1963) er idéhistoriker. Han har vært journalist i magasinet Ikkevold. Han arbeider som frilansskribent, musiker og som miljøarbeider ved et rehabiliteringssenter i Oslo.

Musikalsk innslag: Joe Mullenix (USA)

(Fri adgang)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1400 ProtestLitteratur:Selvmordsparadigmet
Forfatter Ole-Jørgen Anfindsen presenterer sin oppsiktsvekkende bok om hvordan politisk korrekthet ødelegger samfunnet. Sjelden eller aldri er det blitt publisert en så radikal samfunnskritikk i Norge, hevder forfatteren.
Bokener et polemisk og provoserende politisk og populærvitenskapelig essay. Gjennom 600 sider henvises det til nærmere 1500 referanser. Det dokumenteres hvordan ”eksperter” og samfunnsdebattanter fra inn- og utland, samt ikke minst overnasjonale organer og norske myndigheter, om og om igjen velger å bygge på hykleri og virkelighetsfornektelse, i stedet for å se ubehagelige sannheter i øynene.
Essayet er skrevet for den avislesende mann og kvinne i gata. Samtidig henvender forfatteren seg til journalister, redaktører, politikere, forskere og byråkrater, som er virvlet inn i den politisk korrekte runddansen, og som derfor trenger noen velrettede spark bak, samt å bli fortalt at de medvirker til et opplegg der uærlighet er satt i system; et system som med økende hastighet fører mot sivilisatorisk sammenbrudd og katastrofe.
Stiftelsen Fritt Ord har gitt støtte til bokprosjektet.

(fri adgang)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1500 MINIKONSERT: JAM SESSION m/ Joe Mullenix (USA) og Michael Weston King (UK)

Haandverkeren, Øvre Torv
1700 WORKSHOP: Written Yesterday!
v/ singer-songwriter Michael Weston King (UK)
– En kort historie om Protestsanger og hvordan de gamle sangene fremdeles er aktuelle i dag.
Etter utgivelsen av sitt nye album med protestsanger, tar MWK oss med til opprinnelsen av denne type sanger, til artistene og låtskriverne som har dokumentert vår nære historie. (Inkl. Phil Ochs, Brownie McGhee, Pete Seeger, Langston Hughes, Sykes Roosevelt, Woody Guthrie, Richard Farina og andre). MWK vil også fremføre noen av sine favoritter blant protestsangene. Noen av dem er nye, noen gamle, menalle er like relevante i dag, som da de ble skrevet.

(kr 100,- / Stud. kr 70,- inkl. debatten)

Haandverkeren, Øvre Torv
1800 DEBATT:Dødshjelp – livskontroll til siste slutt?
Hvert menneske bestemmer stort sett hvordan det vil leve, men ikke hvordan det vil dø. Må det være sånn? De fleste av oss trenger kontroll i hverdagen. Vi planlegger skolegang, jobb og hvordan vi vil bo. Men ikke hva som skjer ved livets slutt. Henger debatten om dødshjelp sammen med dette enkle faktum?
Elleve norske borgere er medlemmer hos sveitsiske Dignitas, som hjelper folk til å ta sitt eget liv. Én av disse er medlem fordi han ”heller vil dø enn å råtne bort på et gamlehjem”.
Levi Fragell i Foreningen Retten til en verdig død, som har videreformidlet informasjon til flere av dem, ønsker en lignende mulighet i Norge. Bør Norge som et demokratisk land åpne for aktiv dødshjelp? Overlege Stein Husebø, som selv har avsluttet livet til en dødssyk pasient, frykter legalisering kan føre til at noen vil føle seg presset til å gjøre slutt på livet. Han har advart mot at Europa kan komme til å tilby dødshjelp der de mangler ressurser til eldreomsorg. Diskusjonen om barmhjertighetsdrap blusset opp i år da det ble klart at legen Roger Gundersen hadde fått hjelp av sin kone til å avslutte livet.

Debattanter;
Innledning v/ styreleder Foreningen Retten til en Verdig Død Ole Peder Kjeldstadli
Inge Lønning, tidl. stortingsrepresentant H
Svein Mjåland, overlege Kreftavdelingen SSH
Morten Horn, overlege Nevrologisk avdeling, Ullevål Universitetssykehus
Steinar Bergstøl Andersen, lokalpolitiker FrP

Debattleder: Åse Brandvold
Musikalsk innslag: IVAN

(kr 100,- / Stud. kr 70,-)

Hotel Norge, Dronningens gate
2030: MINIKONSERT: Michael Weston King (UK) Michael Weston King er en av Storbritannias fremste singer-songwritere.
Han er blitt beundret av kjente størrelser som Chris Hillman, Ron Sexsmith, og den legendariske Townes van Zandt (som spilte inn en av sangene hans), og musikkstilen er variert, fra Pop til Folk, fra Country til Soul, fra Gospel til Blues. Hans helt nye album ”I didn’t raise my boy to be a soldier” består av et knippe protestviser.

Hotel Norge, Dronningens gate
2100 DEBATT:Skal det være et barn før det stenger? Om single kvinner som kjøper seg barn når de nærmer seg 40.
Flere enslige kvinner reiser til Danmark for å skaffe seg barn ved inseminasjon.
Arbeiderpartiet har tatt til orde for slik mulighet i Norge. Nina Karin Monsen reagerer sterkt på det. I en artikkel i Vårt Land går hun hardt ut mot Kathrine Solli, en barnehagestyrer på 33 år som har skaffet seg barn på denne måten. Solli er enig i at hun har gjort far overflødig, men har lagt det til side til fordel for sine egne behov.

Trude Ringheim skriver i Dagbladet om ”rugekasse til leie”. Norske par benytter amerikanske surrogatmødre. Det siste er norsk surrogatboom i India,”. Mens en amerikansk livmor koster en million kroner, kan en indisk kjøpes for en tredel av prisen. Er barn blitt et middel for selvrealisering, et krav, en menneskerett? Kan vi forlange å få dem når det passer oss, uansett livssituasjon, helse og fruktbarhet? Er samfunnet blitt for egosentrisk, eller beveger vi oss mot mer frihet og selvstendighet?

Debattanter;
Innledning v/ statsstipendiat, filosof og mottaker av Fritt Ords pris Nina Karin Monsen
Olav Skjevesland, biskop i Agder
Inge Lønning, tidl. Stortingsrepresentant H
Synnøve Skeie Fosse, journalist
Kristin Moe, kommunikasjonsrådgiver og tidl. forbrukerombud
Håkon Haugli, stortingsrepresentant Ap

Debattleder: Monica Csango
Musikalsk innslag: Michael Weston King (UK)

(kr 100,- / Stud. kr 70,-)

Tirsdag 14. september – RELIGION

Helge Hognestad deltar tirsdagen.

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE (Kulturprogram i teltet hver dag 12-16)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 LUNSJFOREDRAG Muhammed!
Journalist i Aftenposten Halvor Tjønn lanserer snart bok om Muhammed. Den handler om Profeten Muhammed slik hans samtid beskrev ham. Boken er basert på de eldste arabiske kildene til Muhammeds liv. Disse skildringene er supplert med andre kjente islamkjenneres tolkninger og er utdypet og forklart av forfatteren. En bok som kan komme til å skape debatt!
Bjørn Enes i samtale med forfatter Halvor Tjønn
Musikalsk innslag: Joe Mullenix (USA)

(kr 50,-)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1300 ProtestLitteratur: Alarm! Tanker om en kultur i krise!
Hanne Nabintu Herland presenterer tanker fra sin bok
Den kjente kontroversielle religionshistorikeren er blitt en av Norges mest medieprofilerte samfunnsdebattanter. I boken tar hun opp en rekke områder hvor hun mener den norske kulturen er i krisen. Hun mener bl.a. at ”det er på høy tid å gjøre opprør mot de kulturradikale 68’erne som ved sin motstand mot tradisjonelle autoriteter har nedbygget respekten for lærer, prest, politi og familie. De har forherliget en samfunnsutvikling preget av selvrealisering, egoisme og grenseløs seksuell frigjøring. Det å tro på Gud er naturlig og vanlig over hele verden. Det må igjen bli lov å være stolt av de religiøst funderte idealer som likeverd, toleranse og menneskerettigheter, verdier som la grunnlaget for hele den vestlige sivilisasjon”, hevder hun.

Intervjuer: Kathrine Aspaas
Musikalsk innslag: Ulrika Ölund (SVE)

(kr 50,- )

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1400 ProtestLitteratur: NYTT: Antisemittisme
Mangeårig NRK-journalist og forfatter Jahn Otto Johansen har skrevet bok om antisemittisme.

(kr 50,- )

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1500 MUSIKALSK INNSLAG: Gry Jannicke Jarlum

(fri inngang)

Frk. Larsen, Markensgt. 5
1730 MINIKONSERT: Lillith
Lillith er en kvartett som byr på svart rock inspirert av 70-åras fargerike scener. Vokalisten Camilla Hell står frem med sin rustne og såre stemme, fulgt av et sjelfullt band. Lillith har spilt på mange arenaer. I fjor var de support for Dengue Fever (USA) på John Dee. Bandet har spilt på varierte scener, deriblant i fengsel, hvor de ble fraktet over med ferje for å spille for de innsatte. Lillith består av Camilla Hell (vokal), Per-Christian Frantzen (gitar), Gregorius Grim Knockelkatt (Cello/bass) og Espen ”Kvist” Engrønningen (trommer). Lillith er inspirert av flere musikksjangre, som 70-tallsrock, metall og alternativ country.

Frk. Larsen, Markensgt. 5
1800 DEBATT: Okkultismens rennesanse?
Den siste tiden har det vokst fram ny interesse både for nyreligiøsitet og alternativ behandling. Mange setter fellestrekk mellom disse fenomenene. Publikum strømmer til alternativmesser, og prinsesse Märtha Louises engleskole får stor oppmerksomhet. I år gav forfatterne Trond K.O. Kristoffersen og Kristin A. Sandberg ut boken ”Det de ikke forteller oss – Steinerskolens okkulte grunnlag”.

Er nyreligiøsitet uttrykk for en åndelig lengsel, som kristendommen ikke kan tilfredsstille? Er den også uttrykk for noe okkult, slik mange kristne hevder? New Age bevegelsen vokste fram i USA i etterkant av hippiebevegelsen. Den tar utgangspunkt i Vannmannens tidsalder, som mange kristne forbinder med de siste tider eller dommedag. New Age omfatter terapeutiske metoder, psykiske så vel som fysiske. Ikke bare kristne er kritiske til New Age. Kommentator Elin Ørjasæter mener den gjør seg uangripelig.
Man underkaster seg noe irrasjonelt, noe det ikke går an å motbevise. Andre ser på New Age som et nødvendig opprør mot en autoritær religion.

Debattanter:
Innledning v/ religionsforsker og forfatter Hanne Nabintu Herland
Preben Aavitsland, samfunnsdebattant
Helge Hognestad, statsstipendiat og seniorprest
Geir Levi Nilsen, cand.philol i religionshistorie
Eskil Skjeldal, stipendiat i systematisk teologi MF
Gry Jannicke Jarlum, artist og forfatter
Inge Ås, forfatter og grunnlegger ILIANA-akademiet

Debattleder: Kathrine Aspaas
Musikalsk innslag: Ulrika Ölund (SVE)

(kr 100,- inkl. minikonsert/ Stud. kr 70,-)

Misjonshuset, Kristian 4des gate
2030 MINIKONSERT:Ulrika Ölund (SVE)
I 2008 släpptes Ulrika Ölunds efterlängtade debutskiva Memorylane; en skiva som är Nahville baserad, inspelad i Sverige och har fått stort gehör hos lyssnarna. Ulrika Ölund är en 25-årig singer/songwriter som så länge hon kan minnas haft musiken som följeslagare och uttryckssätt. Hennes musik kan närmast beskrivas som singer/songwriterpop med countryinfluenser och avslöjar en värld av längtan, kärlek och poetiska tongångar inlindade i den nutida pop/country konsten. Ulrika är nu aktuell med den kommande singeln “Sick And Tired”. Se www.ulrikaolund.com och
http://www.myspace.com/ulrikaolund

Misjonshuset, Kristian 4des gate
2100 DEBATT:Apokalypse snart? Kommer det en dommedag?
”For førti år siden medførte ekstremvær rundt 50 katastrofer i året. Nå har vi cirka 300” (Jan Egeland til Dagbladet)
Så vel nyhetsbildet som populærkulturen er fulle av endetidsvarsler og -visjoner. Samtidig har religiøsitet av alle slag fått en forbløffende renessanse. Mange setter likhetstegn mellom pandemifrykt, klimakrise, terrorfrykt, økonomisk nedgang, vulkanaske og religiøse dommedagsforestillinger. Er det apokalyptiske tegn i lufta ved inngangen til 2010-tallet?

Introduksjon v/ David Forsberg
Introduksjonen tar for seg den kontroversielle profeten William Branhams taler om endetiden i årene 1947 og frem til sin død i 1965.

Debattanter:
Innledning v/ forfatter Torgrim Eggen
Olav Skjevesland, biskop i Agder
Preben Aavitsland, samfunnsdebattant
Odd Inge Uleberg, journalist Fædrelandsvennen
Eskil Skjeldal, stipendiat i systematisk teologi MF
David Forsberg, William Branham-ekspert
Nils-Petter Enstad, forfatter
NY: Jahn Otto Johansen, journalist og forfatter

Debattleder: Hans-Christian Vadseth
Musikalsk innslag: Line Marie

(kr 80,- / Stud. kr 50,-)

Onsdag 15. september – POLITIKK

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1130 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 LUNSJDUELL:
LegemiddelverketVsGlaxoSmithKline
Finnes det vaksine mot legemiddelindustriens grådighet?
Avdelingsoverlege Steinar Madsen I Statens Legemiddelverk møter adm. dir i GlaxoSmithKline Åge Nærdal
Legemiddelindustriens dobbeltrolle er kommet i fokus etter svineinfluensaen. Lotte Lise Folgø i Dagens Medisin mener den er svært uheldig. Det samme mener Laila Dåvøy i KrF. Da WHO erklærte at svineinfluensaen var pandemi brukte de flere rådgivere som er betalt av legemiddelindustrien. Legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline har tjent milliarder på beslutningen.

Duellstyrer: Francis Lundh (helsejournalist i VG)
Introduksjon: Vaksineaksjon.no v/ Dreyer
Musikalsk innslag: Lillith

(kr 50,- Inkl. Kulturkamp og minoritetsbibl.)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1300 LUNSJDUELL:Kulturkamp Nå?
Tor Sigbjørn Utsogn Vs Jon Hustad
Det er noe på gang i Norge. Et stemningsskifte. Meninger som for kort tid
siden var reservert for Fremskrittspartiet, har på kort tid blitt gjengs.
For mange føles dette frigjørende. For andre er det en verden som raser
sammen. Det kjempes om sannhetene, makten til å definere hva som er godt,
sunt, riktig og viktig. Men er denne kulturkampen forløperen til en ny
høyrebølge?

Duellstyrer: Bjørn Enes
Musikalsk innslag: Lillith

(Kr 50,-)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1400 ProtestLitteratur: NY: Jahn Otto Johansens minoritetsbibliotek: Sigøynere og tatere.
Den kjente journalisten og forfatteren snakker om to minoritetsgrupper.
Musikalsk innslag: Bjørn Grannum

(Kr 50,-)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1500 SAMTALE: Anne Viken og Line Konstali samtaler om feminisme

Blå Kors Foreningen, Gyldenløves gate 54
1700ProtestLitteratur: Sex, drap og dårlig ledelse. Vi møter forfatter Trygve Aas Olsen og Dagbladets kultur –og debattredaktør Jo Randen i duell.
Trygve Aas Olsen er redaksjonssjef i ”Etter Børs” i Dagens Næringsliv. Sex, drap og dårlig ledelse handler om hvordan Dagbladet mistet troverdighet, penger og lesere.

Programleder: NY: Ketil Stensrud
Musikalsk innslag: NY: Gry Jannicke Jarlum

Blå Kors Foreningen, Gyldenløves gate 54
1800 DEBATT: Må KrF bestemme seg – parti eller menighet?
Hva er det med kvinnerebellene i KrF, som får middelaldrende og eldre menn til å se rødt? Finn Jarle Sæle skriver i Norge I DAG: ”Inger Lise Hansen vil demontere det gode gamle kristenpartiet og erstatte det med et allmennetisk eller humanetisk parti”. Har KrF nå valget mellom å være et kristent konservativt parti eller et liberalt folkeparti? Professor i sosiologi Ottar Brox skriver i Klassekampen: ”Inger Lise Hansen vil at hennes kristelige parti må bli mer likt de fleste andre partier, som Venstre, Høyre og Arbeiderpartiet.” Men, ”skal demokratiet fungere, må velgerne stå overfor valget mellom klart ulike alternativ”. Andreas Hompland skriver at Kristelig Folkepartis tid er ute dersom ”døra blir høy, porten vid og terskelen låg”. Han mener ”KrF har vore bore oppe av kulturelle spenningar i det norske samfunnet. Dei er nå så svekka at det ikkje lenger er nok til å bera eit parti for fleire enn dei spesielt interesserte. Inger Lise Hansen har rett i det, men den medisinen ho anbefalar, er antakelig dødelig. Ho vil endra dei standpunkta som gjer at KrF skil seg ut frå andre parti – ikkje dei som gjer partiet til noe for seg sjøl”.

En lang rekke toppfolk i KrF har takket nei til å stille opp i denne debatten, eller har meldt avbud. Men temaet er for viktig til å henvises til interne drøftinger på partiets lønnkamre! Protestfestivalen tar debatten. Et skarpskodd panel sitter klar.

Debattanter:
Innledning v/ redaktør Ukeavisen Ledelse Magne Lerø
Jon Hustad, journalist Dag og Tid
Oddvar Skaiaa, varafylkesordfører Aust Agder
Kåre Melhus, 1. lektor ved Mediehøgskolen Gimlekollen
Helge Simonnes, sjefsredaktør Vårt Land
Anita Apelthun Sæle, tidligere stortingsrepresentant

Debattleder: Finn Holmer Hoven
Musikalsk innslag: Dan Kristofferson

(kr 100,- / Stud. kr 70,- inkl. Sex, drap og dårlig ledelse)

Haandverkeren, Øvre Torv.
2030 MINIKONSERT: Dan Kristofferson
Dan Kristofferson er kjent for sin helt unike stemme, som er både mektig og sår.
Å sette merkelapp på musikken hans er vanskelig, nettopp fordi Dan Kristofferson er så spesiell. Jo, man kjenner igjen tendensene fra flere stilarter… men det er noe eget, og det bør lyttes til fremfor å leses om. Kristofferson har siden høsten 2005 spilt mangfoldige konserter i og utenfor Oslo, som regel sammen med sitt dyktige backing-band the Rusty Cages. Høsten 2009 kom endelig det etterlengtede debut-albumet ” It`s Cold Tonight “, som mottok strålende kritikker. Albumet kom blant annet på andreplass i Vårt Land sin kåring av de 20 beste norske albumene i 2009.
5/6, Panorama: ” en av fjorårets beste norske plater ”
5/6, Fædrelandsvennen: ” en nytelse å høre på ”

Haandverkeren, Øvre Torv.
2100 DEBATT:Sykefravær:Har dobbeltarbeidende norske foreldre tatt seg vann over hodet?
Overlege Håkon Lasse Leira ved Arbeidsmedisinsk avdeling, St. Olavs Hospital skrev i en kronikk i Dagbladet at sykefraværet totalt sett ikke er større enn det var på 70-tallet. Andre hevder at vi har et høyt sykefravær som skyldes ren latskap. Kristin Clemet i tenkesmia Civita snakker om galopperende trygdeutgifter og om nordmenns forhold til arbeidet. Det som sjelden nevnes, er at sykefraværet først og fremst er begrunnet i høyt sykefravær hos kvinner. Bjørgulv Braanen i Klassekampen tror kvinner velger sykefravær for å mestre hverdagen når tidsklemma tar dem. Regnestykket går rett og slett ikke opp. Det er ikke mulig å få til at begge jobber 100 prosent og samtidig holde familien på skinner. Stein Aabø i Dagbladet mener at mange er sykemeldte fordi de en periode ikke mestrer sine liv. Og livsmestringen blir vanskeligere når karusellen snurrer stadig raskere. Privatlivet og arbeidslivet er også blitt knyttet mer sammen. Vi tar med jobben hjem og privatlivet på jobben.

Debattanter:
Introduksjon v/ overlege arb. med. avd. St. Olavs hospital Håkon Lasse Leira,
Innledning v/ psykolog og stipendiat UIB Silje E. Reme
Kathrine Aspaas, journalist og sanger
Anne Viken, skribent, journalist og blogger
Line Konstali, journalist, feminist og samfunnsdebattant
Per Lund, avdelingsdirektør NAV Vest-Agder
Patricia Helleren, leder Mandal Handel og Service Forening
Robert Eriksson, leder arbeid –og sosialkomiteen Stortinget FrP

Debattleder: Magne Lerø
Musikalsk innslag: Dan Kristofferson

(kr 100,- / Stud. kr 70,- inkl. minikonsert)

Torsdag 16. september – EMPATI

Bistandsarbeider Hege Opseth

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE

Triztan-Teltet, Torvet
1200 LUNSJFOREDRAG:Kristín A. Sandberg og Trond K.O. Kristoffersen:
Steinerskolens okkulte grunnlag
”Steinerskolen viser frem kunst og kjendiser når de presenterer pedagogikken sin.
Men steinerpedagogikk finnes ikke uten livssynet antroposofi.
Steinerskolen bruker bevisst dobbeltspill og nyspråk for å skjule sin religiøse agenda overfor nye foreldre og myndighetene.
I grøftene ligger mennesker som trodde de fikk et pedagogisk tilbud, og opplevde en sekterisk bevegelse”. Dette hevder forfatterne bak en ny bok om Steinerskolen. Møt dem på Protestfestivalen.

Musikalsk innslag: Annielle (SVE)

(kr 50,- inkl. Line Baugstø)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1300ProtestLitteratur: Line Baugstø presenterer sin nye roman “Regntid”
Gro er 37 år, frilansjournalist og tobarnsmor. En vårdag i 2005 får familien en telefon fra Sri Lanka. Mannen hennes, Harald, som er arkitekt, får tilbud om å jobbe på et prosjekt på Sri Lanka. En norsk organisasjon skal bygge et stort fredssenter på østkysten, i et område som ble sterkt rammet av tsunamien.
Familien drar til Sri Lanka i desember 2005. Gro har hatt en drøm å drive med bistand. Men hun har også en annen motivasjon. Hun har grunn til å tro at gamlekjæresten hennes fra internatskolen i Tanzania, holder til på Sri Lanka. Hun har aldri klart å glemme han og har en hemmelig drøm å treffe han igjen. Men på Sri Lanka er den politiske situasjonen i ferd med å forverre seg, og det er ikke alle som ønsker seg et norsk fredssenter. De norske bistandsarbeiderne klager på korrupsjon og upålitelige hushjelper, og Gro har ingen anelse om hvordan hun skal komme i kontakt med gamlekjæresten.

Musikalsk innslag: Annielle (SVE)

(Kr 50,-)

Haandverkeren, Øvre torv
1730SAMTALE: Dør det ennå barn i Afrika?
Samtale mellom:
Øyvind Aadland, generalsekretær i Strømmestiftelsen,
Peter Gitmark, medlem av utenrikskomiteen i Stortinget
Hege Opseth, bistandsjournalist og Afrikakjenner
Det er 25 år siden USA For Africa og We Are The World, men hvorfor hører vi ikke lenger mer fra Afrika. Har fattigdommen minket, har de fattigste fått mat? Det er lenge siden vi så smertefulle bilder av små barns liv i ferd med å ebbe ut, mens fluene surret rundt avmagrede kropper. Bilder fra Afrikas mest folkerike stat på slutten av 60-tallet brant seg inn i norske barn oppvokst på 50- og 60-tallet. Selv i dag brukes begrepet Biafrabarn når vi skal beskrive denne verdens ytterste fattigdom og nød. Det er 40 år siden Biafra opphørte som land, men hungersnøden er vel fremdeles gjeldende i Afrika? Vi har riktignok hørt om Kongo den siste tiden, men mest fordi to nordmenn sitter fengslet i landet. Den siste hungersnøden vi så stadige bilder fra var den i Etiopia på midten av 80-tallet, da artistene samlet seg til We Are The World og Band Aid. Vi spør en journalist og en representant fra Strømmestiftelsen om det er Media eller hungersnøden som er blitt borte de siste tjuefem årene?

Programleder: Anders M. Tangen
Musikalsk innslag: Joe Mullenix (USA)

Haandverkeren, Øvre torv
1830 DEBATT: Finnes det lykkelige samlivsbrudd? Og hvorfor går det så dårlig med fraskilte og enslige menn?
Omtrent halvparten av alle samliv ender i brudd. Mange hevder ”de gikk fra hverandre som venner”, men er det egentlig mulig? Kan samlivsbrudd i det hele tatt være bra, når det er barn involvert? Hvorfor er det i tre av fire tilfeller kona som tar initiativ til bruddet? Og hvorfor går det så dårlig med mannen etter at kona har forlatt han?
Mange fraskilte og enslige menn dør tidlig. Er det sant, som forskere sier, at kvinner er menn overlegne psykisk, og at de derfor klarer seg bedre i de fleste store endringer i familiestrukturen, som ved sykdom eller samlivsbrudd? Den gamle revykongen Einar Rose sang om at ”nå går’ n på gummisåler”. Er det kvinnene som snakker om ”lykkelige samlivsbrudd”, mens mannen tier?

Det er et annet tragisk aspekt ved dette: De siste ti åra er minst 82 kvinner drept av menn de hadde forhold til.

Hva kan man si om forholdet mellom sykefravær og evnen til å ta hensyn til seg selv og sine behov i relasjon til andre mennesker, på jobb og privat?

Debattanter:
Innledning v/ Dr. polit. Ved forskningsgruppe for Arbeid og Miljømed. Uni Helse Kjersti Alsaker,
Ole Texmo, forum for menn og omsorg
Knut Oftung, sosiolog
Frands Erik Nedergaard Pedersen, sogneprest i Danmark og stifter av www.vipsamliv.dk
Hanne-Eva Müller, advokat
Line Baugstø, forfatter
Anders Rydell, psykolog og regionssjef Senter for Helse og Arbeid

Debattleder: Trond Madsen
Musikalsk innslag: Annielle (SVE)

(kr 100,- / Stud. kr 70,- Inkl. Samtale)

Byhallen, Øvre torv
2030 MINIKONSERT: ANNIELLE (SVE)
Singer-songwriter Annielle er svensk og bosatt i Gøteborg. Hun er oppvokst med musikk og skrev sine første sanger i tiårs alder. Omtrent samtidig lærte hun seg å spille gitar. Hun skrev poesi, som hun gjorde om til sanger. Hun sier selv at det å skape både tekstene og musikken betyr mye for henne. Annielle har også vært modell i Stockholm, men valgte å satse på musikken. Musikken hennes har fått strålende kritikker på svensk radio. Vi i Protestfestivalen har tradisjon for å presentere kommende stjerner. Annielle er en av dem. Nylig kom ”Leaving Old Town Square”, som er å høre på spotify.

Byhallen, Øvre torv
2100 DEBATT:Den nye slemmismen – Hva går det av oss?
INTRODUKSJON: Teatergruppa v/ Vågsbygd VGS pres. Rollespill om bitching
I følge Nationens kommentator Kari Gåsvatn er det en ny kynisme på gang, som gjør snillhet til et skjellsord. Det handler om systematisert ufølsomhet overfor mennesker i sårbare situasjoner. Angrep på snillisme har lenge har vært populært. Det snakkes foraktelig om å være naiv og godtroende og sy puter under armene på folk. Slike munnhell er i ferd med å bli opphøyd til sannheter. Å være dumsnill er riktignok dumt, men det er ikke dumt å være snill. Den nye slemmismen har opptrådt på flere arenaer. I debatten om sykelønna har maktmennesker hevdet at sykemeldte har dårlig moral. Utsendelse av flylass med asylsøkere er et annet eksempel; når transporten skjer i hemmelighet med stort oppbud av politi, gir det inntrykk av å dreie seg om en gjeng kriminelle. En mor med et multifunksjonshemmet fosterbarn, som ikke ønsket å tvangsflytte datteren, fikk høre fra kommunenes interesseorganisasjon at disse barna aldri får nok og aldri blir fornøyd, uansett hvor mye de får.

I skolen snakkes det om ”bitching”, en ny og utspekulert form for mobbing mellom unge jenter.

Debattanter:
Introduksjon v/ journalist i Nationen Kari Gåsvatn,
Dag Herbjørnsrud, redaktør Ny Tid
Runar Døving, forsker
Lars Mehlum, professor Nasjonalt Senter for selvmordsforskning – og forebygging
Gry Jannicke Jarlum, artist
Siri Walen Simensen, forfatter
Paul Leer-Salvesen, professor i etikk
Hilde Ekeberg, kvinnepolitisk rådgiver KrF

Debattleder: Anders M. Tangen
Musikalsk innslag: Gry Jannicke Jarlum
(kr 100,- / Stud. kr 70,- inkl. minikonsert)

Fredag 17. september – BEVEGELSE

Fotballpresident Yngve Hallèn kommer

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE

Kirkens Bymisjon
1200 LUNSJSAMTALE:Jeg bor et sted nær deg – historien om uteliggeren Gunnar
Forfatter Siri Walen Simensen presenterer sin nye bok om uteliggeren Gunnar

Han ser ut som en helt vanlig mann. Ingen kan se på Gunnar (58) at han er hjemløs og ikke eier annet enn det han går og står i. Når trygden kommer, drar han bankkortet i betalingsterminaler. Han kjøper en kopp kaffe i en kafé og setter seg for å lese avisen.

Sannheten er at han gjennom mange år har manglet et sted å bo, og at han siden ungdommen har misbrukt alkohol. Dag ut og dag inn har han vandret gatelangs, full av selvforakt. Gunnar har ikke tall på alle de løgnene han har fortalt andre for å dekke over sitt håpløse liv. ”Jeg bor rett nedi gata der”, sier han, og peker vilkårlig. Han har diktet seg en hverdag med verdighet. Løgn har tatt løgn. Ikke engang familien hans har visst at han mangler bopel. Han har brukt rusen som flukt. Alkoholen har vært hans nærmeste venn. Akkurat som sine foreldre har han drukket for å døyve sjelelig smerte.

Hva er det som gjør at enkelte tåler motgang så mye dårligere enn andre? Barndommen til Gunnar var svært vanskelig, men søsknene hans gikk det bra med. Kan han skylde på den da?

(Fri adgang)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1400ProtestLitteratur Gunn Hild Lem snakker om sin nye bok “Sorg og sommerfugler”
26. februar 2009 fikk Steinar Lem dødsmeldingen. To korte måneder senere mister Gunn Hild Lem sin store kjærlighet. Samtidig opplever deres to jenter på seks alle barns verste mareritt – pappa dør. Jentene trenger henne mer enn noen gang, men hun klarer knapt å se på deres sorg uten å knuses mot sin. Hun skriver: ”Det er fysisk smertefullt. Jeg føler jeg famler foran meg etter et menneske som ikke er der, etter at noen skal løfte meg opp og i det minste gi meg en illusjon av å fly.”
Sorg og sommerfugler er en brutalt ærlig beretning om den store kjærligheten, den overveldende sorgen og om å finne igjen oppdriften og oppdage sommerfuglene midt i tomheten. Hvordan finner barna tryggheten igjen, og hvordan går det an å elske igjen? Hun finner ut at sorg ikke er noen rett linje og at folks forventninger ikke gir noen god oppskrift på sorg. I desember blir hun kåret til Årets mamma for å tørre å vise svakhet og for sitt mål om å vise barna at livet går videre.

Haandverkeren, Øvre torv
1630 MINIKONSERT: Tove Bøygard
Tove har tidligere gitt ut to kritikerroste plater sammen med sin søster Anita. Dette første albumet alene har fått knallgode kritikker, og deriblant en femmer i Fædrelandsvennen. Tove har et samfunnsengasjement som på denne plata kommer tydelig fram, som tidligere politiker, gammel Blitzer og gatearbeider har hun mange landskap å hente historiene fra. Og det er historier som fortelles her, der spekteret er alt fra det personlige fra et liv som har vært innom mange ulike rom til de sterke historiene til andre mennesker. Plata har blitt ei reise i et liv og musikalske landskaper som låner fra både country, rock, folk og visepop.
Grunnsteinene i musikken er bunnsolide tekster på hallingdialekt og sterke melodier.

(kr 50,- inkl. foredrag)

Haandverkeren, Øvre torv
1700 FOREDRAG:Mosjon og Livslyst
Professor v/ UIA Stephen Seiler
Professor Yngvar Ommundsen v/ Norges Idrettshøgskole har forsket på nordmenn og mosjon og er bekymret. Det er en økende kløft mellom de som trener og de som er fysisk inaktive, sier han. Vi blir lurt av at de som trener mye og er svært synlige, på treningssentre, i lysløypa og i køen av syklister, mener han. Nordmenn er blant de aller minst aktive i Europa.

Musikalsk innslag: Joe Mullenix (USA)

(kr 50,- inkl. Minikonsert)

Haandverkeren, Øvre torv
1800 DEBATT: Skal fotballtilhengerne måtte finne seg i fotballforbundets grådighet? Er ferske fotballspillere for kravstore og dermed medskyldige?
For fire år siden spurte vi hva som skjer med rekrutteringen og kjærligheten til det lokale fotballaget når hele laget består av millionærer fra Oslo Vest. Vi spurte også om vi burde kreve 50 % lokale spillere i alle toppklubber, og om fotballen var tjent med unge gutter som velter seg i luksus, mens fotballklubbene går konkurs fordi de ikke henger med i pengegaloppen.

Mye har skjedd de siste årene, men økonomien er fortsatt den store utfordringen. IK Start ble reddet av noen millionærer som er glad i klubben, men klubben kan ikke fortsette å gå med svimlende underskudd. Start er ikke alene om å slite. De fleste toppklubber i Norge strever med å gå i økonomisk balanse. Lyn gikk konkurs. Utfordringene handler om mindre sponsorinntekter, skyhøye lønninger og skuffende publikumsoppslutning. I tillegg preges fotballen av oppsigelser, sparking av trenere, fete sluttpakker og bønn om lån. Hvorfor klarer ikke fotballklubber å få regnestykkene til å gå opp? Ernst Ravnaas mener årsaken er anleggsinvesteringer som har blitt dyrere enn forutsatt, samt hyppige endringer i ledelsen som har medført urealistiske økonomiske mål.

Problemet er like stort i fotballens hjemland England. ”Klubbene i Premier League har en totalgjeld like stor som et norsk forsvarsbudsjett (27 milliarder). Det hjelper definitivt ikke at publikumssnittet synker,” skriver Dagbladet. ”Det er blitt råttent. Fotballen trenger en Premier League-klubb som går under. Da først vil man skjønne hvor alvorlig dette er. Jeg håper bare ikke det blir min klubb,” sier Portsmouth-supporter Paul Banks. Han har sett klubben sin gå fra FA-cupseier i 2008 til finansiell ruin i 2009. Inneværende sesong har Portsmouth hatt flere eiere enn hjemmeseire og ble nylig trukket ni poeng etter å ha blitt satt under administrasjon.

Debattanter:
Innledning v/sportskommentator Dagbladet Morten Pedersen,
Jan Oddvar Skisland, rådgiver Mentorpartner og tidl. Direktør IK Start
Erik Langerud, tidl. Direktør Lyn
“Totto” Dahlum, tidl. fotballspiller Start og Rosenborg
Gro Ingvardsen, kaptein Donn Toppfotball
Yngve Hallèn, president i Norges Fotballforbund
Alf Petter Mollestad, pressetalsmann Menigheden Supporterklubb

Debattleder: Trond Madsen
Musikalsk innslag: Tove Bøygard

(kr 100,- / Stud. kr 70,- Inkl.minikonsert)

Odderøyahallen
2100COUNTRYFEST:
COUNTRY LEGEND
Bobby Bare (USA)

Bobby fikk store gjennombrudd på begynnelsen av 60-tallet med monsterhits som “Detroit City” og “500 miles”. Han har hatt et utall slagere. Nevnes kan også ”Shame on me” og ”four strong winds”. Bares popularitet har aldri gitt seg, bare endret seg. På 70-tallet fikk han en rennesanse med låter av Shel Silverstein, Billy Joe Shaver og Kris Kristofferson. I de senere årene har han igjen fått et comeback som startet med det kritikerroste albumet ”The Moon Was Blue” (2006), produsert av bl.a. sønnen Bobby Bare Jr. Samtidig la han ut på det som skulle være hans avskjedsturne, men det ble det altså ikke. Bobby har dermed oppnådd den samme tilbakekomst som sine kollegaer Kris Kristofferson og ikke minst Johnny Cash fikk. 75-åringen byr på både nyere og eldre slagere, så gled dere.
Support. Tove Bøygard / G. Thomas
Byens egen countryartist G. Thomas varmer opp. Det samme gjør Tove Bøygard som er aktuell med ny skive i år. Albumet hennes har fått strålende kritikker.

Billetter: kjøpes på billettservice.no, eller på telefon 815 33 133
Pris: ordinær kr. 350, – + avgift. På døra: kr. 400,-/ Stud. kr 350,-

Lørdag 18. september – KULTUR

Esben Esther Pirelli Benestad

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1200 – 2200 PROTESTCAFE / FESTIVALOASE

Blå Kors Foreningen, Gyldenløves gate 60
1200 DEBATT:Hvorfor er det blitt flaut å være avholds?
”Folk synes jo jeg er en kuriositet fordi jeg ikke drikker” (trompetisten Tine Thing Helseth til Dagbladet)
Det finnes kun to tabuer igjen i landet, det er husmødre som lager maten fra bunnen og avholdsfolk, uttalte kommentator Sven Egil Omdal under Protestfestivalen i fjor. Rune Larsen tok da til orde for at festivalen i år skulle ta opp avholdsfolkets situasjon til debatt. ”Mens det før var respektabelt å være avholdsfolk, blir man i dag sett på som særinger”, sier Rune Larsen. ”Sigaretter er for tapere, alkohol er for vinnere”, hevder sosiologiprofessor Willy Pedersen, selv om WHO beregner helserisikoen for alkohol og tobakk som omtrent like høy. En undersøkelse Blå Kors har gjort, viser at det offentlig gis stadig mer omfattende positiv omtale av alkoholprodukter; med tester, drikketips, prissammenligninger og lanseringer. Alkoholens skadevirkninger står lavt i medias fokusering, selv i helsejournalistikken. Hvorfor er det blitt slik? Skal vi avfinne oss med situasjonen? Hvilke følger får utviklingen for barn og unge?

Debattanter:
Innled. v/ stifter av “Mestringshuset” og tidl. rusmisbruker Olaf Olsvik
Jon Schou, humorist og forfatter
Hanne Cecilie Widnes, sosiolog og generalsekretær IOGT
Hanna Aase, hvitvinsdame
Esben Esther Pirelli Benestad, livsnyter
Patricia Helleren, livsnyter med fransk aksent

Debattleder: Lars Helge Rasch
Musikalsk innslag: Chip Taylor (USA)
(kr 100,- / Stud. kr 70,-)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1400 ProtestLitteratur: Alexia Bohwim presenterer sin nye bok MILF
Mange kjenner kanskje uttrykket MILF? ”Mothers I’d like to fuck!”
Dette er Alexia Bohwims andre roman etter debuten med ”Frognerfitter”. Forfatteren sier om MILF: Jeg håper de som leser boken ser sarkasmen, kjærligheten til barn, og at jeg synes kultursnobberiet og kameraderiet i bransjen er helt latterlig. Boken er spekket med kjendiser, men hun er tydelig på at dette ikke er en sladderbok. Hun ønsker å pirke i de strøkne fasadene og dobbeltmoralen. MILF Handler om manusforfatteren Kim Greve. Hun nærmer seg 40, hun har verken jobb eller penger og må leie leilighet for å ha råd til å bo på sitt elskede Frogner. Sammen med venninnene Chris og Janken tviholder hun på livet slik det en gang var; ubekymret, overfladisk og fremtidsrettet.

Musikalsk innslag: Æ

(kr 50,- Inkl. SELVutvikling)

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1500 ProtestLitteratur:SELVutviking og CHAKRA – om å ta sosialt ansvar med beina på jorda” v/ forfatter Inge Ås.
Dette er den største og den mest grundige chakrabok i SELVutvikling på norsk og kanskje i verden? “Endelig en bok på norsk” sier mange. Anbefalt av bokhandelen Tanum, rektor ved NAN, Andreas Bjørndal, legen Audun Myskja, leder av MIRA-senteret Fakhra Salimi og mange flere! Underteksten Aura, filosofi og indre politikk – SELVutvikling på norsk, peker til vinklingen i denne boka. Inge Ås mener at aktiv SELVutvikling øker sosialt ansvar hvis det gjøres “med beina på jorda”. Det er dette hun kaller indre politikk.

(Kr 50,-)

Haandverkeren
1600 DEBATT:Hvorfor er norsk humor blitt så forbaska kjedelig? Hva ville Leif Juster ledd av i dag?
Humorkongen Leif Juster ville i år fylt 100 år. I januar i år døde Dag Frøland, som ”den siste av de klassiske revykongene”, i følge Dagbladets Fredrik Wandrup. Hvor er det blitt av de ekte komikerne og de morsomme vitsene? Vi hylte av latter da Marve Fleksnes tok telefonen, og da Lange-Leif snakket om hva som var ”mot norrmalt”. Vi lo så vi nesten tisset på oss av Harald Heide Steens ubåtkaptein, Stutums spillopper eller Olufs gode replikker. Vi frydet oss over Lille-Lørdag og Trond Viggo Torgersen som vaktmester, men så ble det liksom slutt. Hva skjedde og hvorfor? Trond Viggo Torgersen mener det handler om penger, sendeflater, omorganisering, penger osv., men er det så enkelt?
Kan norsk humor komme tilbake i storform? Må vi i fremtiden fortsatt finne frem Juster-filmene? Eller er det bare tull og tøys at alt var så mye bedre før.

Innledning v/ humorforsker Maja Løvland
Alexia Bohwim, forfatter
Æ, artist
Torolf Nordbø, humorist
Stein Tyrdal, humorlege

Debattleder: Erik Dale
Musikalsk innslag: Simon Lynge (GRØ)

(kr 100,- /studenter kr 70,- )

Havana Etcetera, Vestre Strandgate
1900 HUMORSHOW, TEATER OG MONOLOG: FOR KONGE OG FEDRELAND
– Shabana Rehman i nasjonens tjeneste
Av Shabana Rehman

SHABANA REHMAN er standupkomiker med flere suksessrike show bak seg siden debuten i 1999. Men hun er også en av Norges mest spennende kulturpersonligheter. Hun har reist verden rundt, har de siste årene bodd og opptrådt i New York. Hun var spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007, skriver i Aftenposten og danske Dagblad Information. Tidligere har hun gitt ut tekstsamlingene NÅ og Mullahløft, og i fjor kom den selvbiografiske boken ”Blåveis”.

Vel hjemme i kongeriket Norge er hun blitt en glødende patriot. Men, det er likevel et forbedringspotensiale: Landet må bygges om – eller i hvert fall pusses opp litt. Nordmenn fra Torrevieja til Phuket, fra Strømstad til Blindleia, foren eder! Opp av solsenger og spagjørma. Landet ditt trenger deg! Med forestillingen FOR KONGE OG FEDRELAND markerer Shabana Rehman sine ti år som artist. Det har blitt en forestilling om familie og individ på vandring, om tilhørighet, røtter og opprør. Om klassereiser, vekst, fall, drømmer og skuffelser. Men også om kampvilje og håp. Fortellende teater, monolog Som vi mennesker fra tidenes morgen har gjort rundt bålet, for å dele innsikt, lærdom, latter og gråt. Men kanskje mest for å se fremover sammen.

Aftenposten:
Den flinke Shabana Rehman er en skribent og komiker med sans for skarp spørsmålstilling, og vinner Fritt Ord-prisen for sin bruk av ytringsfriheten. Den rampete snakker uhemmet om alt som følger med i den kofferten med merkelappen ”pakistansk pike”, og provoserer uhemmet. Enkelte ting har altså ikke forandret seg, bortsett fra at hun denne gangen åpner – med bena godt plantet i skyhøye støvletter – kofferten for å vise frem sitt liv.

Regikonsept: Svein Sturla Hungnes
Medinstruktør: Johannes Joner

Billetter: kjøpes på billettservice.no, eller på telefon 815 33 133
Pris: ordinær kr. 275, – + avgift. På døra: kr. 300,-/ Stud. kr 250,-

Odderøyahallen
2100 singer/songwriter night
Chip Taylor (USA) /Stefan Sundström (SVE)
Support:Simon Lynge (GRØ) og Æ.

Legenden Chip Taylor

Chip Taylor (70) vil for alltid være kjent som den som skrev ”Wild Thing” og ”Angel of the Morning”.. Han er født John Wesley Voight (bror av skuespiller Jon Voight og onkel til Angelina Jolie). Chip Taylor er en av de virkelig store singer-songwriters i USA. Blant de artister som har hatt store hits med sangene hans er The Hollies (“I Can’t Let Go”), The Troggs (“Wild Thing”), en sang også Jimi Hendrix har gjort, Janis Joplin (“Try (Just a Little Bit Harder”), Anne Murray (“Son of a Rotten Gambler”) og ikke minst Juice Newton (”Angel of the Morning”). Denne låten var kontroversiell da den kom ut i 1968, fordi det var en ballade som inviterte til sex. Chip forsvant plutselig fra musikkbransjen og livnærte seg som profesjonell gambler i mer enn tjue år. I 1993 dukket han opp igjen og siden har albumene kommet på løpende bånd. Samarbeidet med Carrie Rodriguez ble en stor suksess. Duoen gav ut albumet ”Let’s leave this town” (2002) og ”New Songs of Freedom (2008). 70-åringen er en levende legende, som vi i Protestfestivalen er stolt av å få på besøk.

Folkpop med Stefan Sundström

Stefan Sundström & Jonny Dunders Elektriska Circus (SVE)
Den svenske trubaduren Stefan Sundström kombinerer rolig rock med innholdsrike poetiske og politiske tekster med tette referanser til kulturarven; Evert Taube, Dan Andersson, Bellman, Alice Tegnér, Astrid Lindgren og Ulf Dageby er blant inspirasjonskildene. I likhet med Cornelis Vreeswijk har han et persongalleri bestående av underlige menn og vakre kvinner, «Jan Banan», «Sabina», «Maguerite», «Gubben Grå». Tekstene er hverdagsrealistiske og kommenterer det svenske kultur- og samfunnsklimaet. Tidligere i år kom han ut med albumet “Ingenting har hänt” I Norge der vi fikk høre sanger som ”Nidelven” og ”Alla ska i jorden”.
Stefan som fyllte 50 år denne sommeren startet i sin tid det svenske punkbandet Apache. Morgenbladet hadde omtrent samtidig et 2-siders intervjuer med svensken med utgangspunkt i låten ”Alla ska i jorden”. Personlig fikk jeg en a-ha opplevelsen da jeg hørte dette albumet, og er således en av hans ferskeste fans. Det blir flere og flere fans i Norge, så jeg er ikke den eneste.

1. september kom albumet “5 dagar i augusti” som fikk 5 på terningen i Fædrelandsvennen. Avisen skriver: “Det blir en sterk konsert i Odderøyhallen”.

Æ
Artist og låtskriver fra Træna i Nordland som den siste tiden har fartet rundt som oppvarmer for Stefan Sundström. Æ ville spille på Protestfestivalen i fjor, men i år kommer han og det bør du få med deg. Til vanlig spiller han det han kaller dunkelpop/alkojazz med orkesteret Schtimm og gav i 2008 ut skiva ”Voksensløysinn” som seg selv. P3 spilte ”Fin fyr/Idiot” derfra et par måneder. Han er også kommet ut med albumet ”Prosaikk”.

Simon Lynge (GRØ)
Info kommer…

Billetter: kjøpes på billettservice.no, eller på telefon 815 33 133
Pris: ordinær kr. 350, – + avgift. På døra: kr. 400,-/ Stud. kr 300,-

Søndag 19. september

1200 UTSTILLINGER: Siste dag!
Festivalkontor: Hotel Norge, Dronningens gate 5
Info: 905 46504/916 93227
Web: www.protest.no