Stefans protestfestival

Den svenske artisten Stefan Sundström er nært et solid gjennombrudd i Norge. Han følger i sporene til en rekke andre svensker, ikke minst han musikken hans ligner mest på; Cornelis Vreeswijk. I juni hadde Morgenbladets Alf van der Hagen et mesterlig intervju med artisten. Intervjuet tok utgangspunkt i låten ”Alla ska i jorden”. Morgenbladet går rett på sak:

Når gikk det opp for deg at du skal i jorden?

-Rett i ansiktet fikk jeg det da min far døde for ti år siden. Da han fysisk var død og lå der foran meg, da fattet jeg det: Så død kommet jeg til å være, innen en ikke altfor lang fremtid. Det er ikke noe unikt. Alle mennesker skal dit før eller senere.

Stefan Sundström er opprinnelig punker. Nylig fylte han 50 år. Årene har gjort at Sundström velger mer med omhu hva han sier i full offentlighet. Nå tenker han gjennom i stedet for å plassere alt mulig på trykk i fylla.

Det er blitt noen år siden han slo gjennom med punkbandet Apache i 1988. Nå er han vel mer i kategorien visepop. Han er opptatt av politiske tekster og poesi. I ”Glöm Din Dröm” er han opptatt av hva vi ser på fjernsynet. I tittelsporet på den siste skiva hans ”Ingenting har händt” treffer han en kvinne ”hon var så vacker och så grann”. I ”skogsnäs” minnes han gamle dager som rockemusikant. ”Nidelven” er den vi kjenner ”stilla och vacker du är, jag kan dig aldrig glömma”. I den siste visen er han der ”Men när bergrummen läcker och Fanskapet far ut. Då får vi veta hur sagan tar slut. Det får konsekevenser allting man gör. Kan va en tröst eller plåga. Den dagen man dör. Når skyskrapor faller. Når det blir dags att dra. Det siste jag säjer. Va var det jeg sa. Ja då kan jag säja – va var det jag sa”.

Men ingen er så nådeløse som ”Alla ska i jorden. Din tid den kom och sen så for den. Du trodde livet var en loop. Men nu skymtar du en grop. Alla ska i jorden”.

18. september står han på samme scene som Chip Taylor, mannen bak hits som ”Wild Thing”, ”Try (Just A Little Bit Harder)” og ”Angel of the Morning”. Det er bare å håpe at folk på Sørlandet finner sin besøkelsestid.

Den amerikanske låtskriveren og artisten kom til samme oppdagelse etter tjue år som profesjonell gambler. Livet må ha en mening, og forandringen må skje nå, ikke i morgen.

Både Stefan og Chip har på mange måter vært sine egne protestfestivaler. Stefan Sundströms nye album kommer ut 1. september. Det skal være gladere til sinns enn det forrige.

Mot slutten av intervjuet med Morgenbladet spør van der Hagen om han ser på seg som revolusjonær.

– Jeg tenker i hvert fall ikke å dø uten at jeg har forsøkt å forandre noe, svarer svensken.