Protestfestivalen 2011: Debattanter

DEBATTANTER 2011

Nina Karin Monsen, forfatter og filosof
Mottok Fritt Ords Pris i fjor til sterke protester. Filosofen har gått mot vinden i en rekke saker de siste årene. Hun er statsstipendiat og har skrevet en rekke bøker. Hennes tidlige arbeid lå innenfor logikk og feministisk filosofi, men hun har siden konsentrert seg om moralfilosofi (etikk) og har fra begynnelsen av 80-tallet vært en fremtredende representant for personalismen i Norge. Hun har vært en markert deltaker i norsk offentlig debatt siden begynnelsen av 70-tallet, først om feministiske og senere særlig om moralfilosofiske emner. Hun er en av de første kvinnene som tok mastergrad i filosofi, i 1969, på en avhandling om Quine og logikkens grunnlagsproblemer. Monsen var blant grunnleggerne av feministbevegelsen i 1970. Bevegelsen la vekt på behovet for selvbestemt abort, likestilling og likeverd. Hun utgav en bok om feministisk filosofi “Det kvinnelige mennesket” i 1975. Monsen kom senere til å distansere seg fra dogmatisme innen den feministiske bevegelsen, noe som kommer til uttrykk i boken Jomfru, mor eller menneske? (1984).

Torgrim Eggen, forfatter
En av landets mest anerkjente forfattere. Han begynte som rockskribent i 1980 og utvidet repertoaret gradvis. Forfatteren har arbeidet heltid som forfatter siden 1984. Den første romanen “Gjeld” kom på Gyldendal i 1992. Deretter fulgte Hilal (1995), “Den Nye Dylan” (1997), “Pynt” (2000), “Trynefaktoren” (2003) og nå “Jern” (2010). Felles for de fleste av disse er Oslo, nåtid, sosiokulturelle overblikk, humor og satire. “Jern” skiller seg ut med å handle om fremtiden, om dommedag. “Hermanas” (2006) handler om 70-tallet på Cuba. Forfatteren kommer for å innlede debatten om apokalypse.

Hans-Christian Vadseth, debattleder
Tidligere ansvarlig redaktør i Fædrelandsvennen som sa opp sin stilling etter en konflikt med fagforeningen i avisen. Han har også vært journalist i Sunnmørsposten, Dagbladet og VG. Han ble utnevnt til nyhetsredaktør i VG i 2000, en jobb han hadde til 2006, da han ble første administrerende direktør og ansvarlig redaktør for det Schibstedeide nettstedet E24.no. På protestfestivalen tar han utfordringen om å lede debatten om Apokalypse. Han er nylig blitt partner og rådgiver i First House.

Kåre Melhus, lektor ved Mediehøgskolen Gimlekollen
Tidligere NRK-reporter og nå lektor på Gimlekollen.

Finn Holmer Hoven, debattleder
Tidligere redaktør i Fædrelandsvennen og nå spaltist og kommentator. Har tidligere ledet debatter og har i år valgt seg ut debatten om KrF.

Anders M. Tangen, debattleder
Komiker, foredragsholder og journalist som er blitt en nær venn av Protestfestivalen. Han er blant de som har besøkt oss flest ganger i festivalens 11-årige historie. Mange kjenner han fra TV, fra Stand Up-scenen og andre mediesammenhenger. Tangen var med og startet Norges første Stand Up-klubb i 1994, men det var først i 2001 han kunne leve av humoren. Han har næringslivet som spesialitet. Gjennom foredrag, standup og skjult teater har han utviklet sin helt unike stil som edutainer hvor han kombinerer bare tull, med nyttig læring. Anders er 39 år gammel, opprinnelig fra Hunndalen like ved Gjøvik, men kaller seg etter å ha bodd i Oslo siden 1987 for Oslokar.
-Noen må kalle seg det også. Det får være grenser hvor lenge man skal kalle seg utflytta det ene eller det andre. Han er kanskje aller mest kjent for sine mange radioprogrammer i ulike kanaler, og programleder for egne show på NRK. Han var arkitekt bak og moromann foran kamera i NRQ og God Elg. I flere sesonger har han vært stuntreporter i Nitimen og Reiseradioen, mens noen vil også huske han for egne show på P4 som ”Tid For Tangen”, ”Badeanda” og ”Andersnatten”.

Jan Oddvar Skisland, rådgiver mentorpartner og tidl. dir. IK Start
Kristiansands tidligere ordfører. Men flest kjenner han nok som tidl. direktør i Start, mens klubben var i økonomisk krise. Skisland er godt likt og høyt respektert i alle miljøer, og det var vel også årsaken til at KrF hentet han inn fra sidelinjen som ordførerkandidat. I forballdebatten har han klare meninger om økonomien i fotball-Norge der blant annet presidenten i fotballforbundet skal få bryne seg.

Lillian Müller oppnådde sitt store gjennombrudd etter at hun ble oppdaget av Suze Randall, som fotograferte henne naken for Playboy. Müller opptrådte i magasinet som Playmate Of The Month i august 1975 og ble senere Playmate Of The Year i 1976. Hun er den mest fotograferte Playboy-modell gjennom tidene, og har vært på forsiden hele ni ganger. Hun har medvirket i et 30-talls filmer og TV-programmer. Hun spilte kjemilæreren i Van Halens musikkvideo til sangen «Hot for Teacher» . Hun spilte også dama til Rod Stewart i musikkvideoen til kjempehiten «Da Ya Think I’m Sexy?» fra 1979, som toppet hitlistene i både Storbritania og USA. Hun har vært gjest på The Tonight Show, Good Morning America, Inside Edition og E! Channel. Hun har etterhvert gått inn i helsebransjen, og har utgitt en helserelatert bok, i tillegg til sin selvbiografi. Hun stiller opp som betalt promotor for flere forskjellige virksomheter innen helsekost.

Mina Hadjian

Kristin Spitznogle

Henrik Syse

Jennifer Abbott

Trygve Slagsvold Vedum

Ada Sofie Austegard

Alf Holmelid

Arild Rønsen

Bushra Ishaq

Eddi Eidsvåg

Einar Matre

Elisabeth Skarsbø Moen

Eivind Ljøstad

Gunn Hild Lem

Jackie Bergman

Julie Brodtkorb Voldberg

Jørgen Lorentzen

Kadra Yusuf

Marit Karlsen

Margrete Wiede Aasland

Espen Ottosen

Olav Skjevesland

Per Sandberg

Rune “Super’n” Olsgaard

Renate Grønvold Bugge

Rolf Kjøde

Tore Langfeldt

Vidar Kleppe

Alf Kjetil Igland

Anders Torp

Andreas Persson

Anne Marie Almedal

Arild Knutsen

Arne Olav Øyhus

Arve Hjelseth

Birte Simonsen

Bjarte Ystebø

Bjørg Seland

Bjørn Enes

Camilla Kokai

Dag Vige

Dagfinn Haarr

Einar Dyrholm

Eyvind Todal Larsen

Fred Johan Ødegaard

Hans Herlof Grelland

Hans Petter Asser

Harald Andersen

Harald Sødal

Håvard Lund

Inger Ulrikke Møller

Inger-Johanne Vaags

John Petter Fagerhaug

Jon Bjørgum

Jørgen Kristiansen

Kjellan Spinnangr

Knut Haslerud

Kristian Bjørklo

Lars-Helge Rasch

Lisbeth Reed

Maren Terjesen

Margunn Serigstad Dahle

Monica Csango

Mette Sørstrand Knutsen

Morten Tønnessen

Oddmund Harsvik

Olav Brostrup Müller

Ole B. Rongen

Olav Slettan

Pål Hetland

Ragnar Tronstad

Roger Sollied Johansen

Solveig Nordanger

Susanne Moe

Sylfest Lomheim

Tor Sigbjørn Utsogn

Øystein Djupedal