“Du ser det ikkje på meg” flyttet til Havana Etcetera

Samtalen “Du ser det ikkje på meg” er blitt flyttet fra Kristiansand Kunsthall til Havana Etcetera. Dette skyldes utstilling i kunsthallen. Det er også en endring i panelet. Per Ståle Lønning erstatter syk Ylva Eggehorn. Espen Ottosen erstatter Ola Didrik Saugstad i Synspunkt, som innleder denne.

2000SYNSPUNKT:«Sorteringssamfunnet er kommet» – Samtale mellom Mala Wang-Naveen og Espen Ottosen (Espen erstatter Ola Didrik Saugstad)
Forfatteren, ateisten og marxisten Thorvald Steen er blitt venn med den kristne, men politisk uavhengige barnelegen Ola Didrik Saugstad om sorteringssamfunnet. Disse to vidt forskjellige personlighetene har utviklet et varmt vennskap og en felles kamp mot sorteringssamfunnet. Steen kommer ikke og Saugstad måtte melde forfall, men Espen Ottosen er profilert debattant innen temaet og står for det samme som de to. Espen er utdannet teolog, har barchelor i filosofi, er informasjonsleder i Misjonssambandet og styreleder i den kristne tankesmien Skaperkraft. Han er også fast skribent i Aftenposten.
 
Mala Wang-Naveen hadde i utgangspunktet samme syn som Steen og Saugstad da hun besøkte India for å skrive boken «Den Globale Baby» (utgitt mars 2013). Hun endret syn etter å ha snakket med indiske surrogatmødre. I denne samtalen snakker de sammen for første gang om sorteringssamfunnet og hvorfor de er uenige. Og kanskje vil de være enige om noe?
 
Ordstyrer: Vebjørn Selbekk
 
 
 
Havana Etc.
2100 SAMTALE: DU SER DET IKKJE PÅ MEG
«De mislykkede» – de som lykkes?
«Det er et øyeblikk i hver dag som Satan ikke kan finne» – William Blake
Pass godt på de som ikke passer inn – de kan bli verdensmestre! Nobelprisvinner i medisin Sir John Bertrand Gurdon var elendig på skolen. I karakterboken sto det: «Jeg forstår at han har ideer om å bli forsker. Det er – hvis man skal dømme ut fra resultatene hans – en fullstendig latterlig ide». Gurdon mottok senere Nobelprisen for sin forskning på stamceller. Sir Winston Churchill fikk ofte høre at han «burde ikke ha ansvar for noe som helst». David Beckham fikk høre at han aldri kom til å spille fotball for England, fordi han var «for liten og ikke sterk nok». Danske Margrethe Rasmussen skrev om «De stygge andungene» i en større sak, som sto på trykk i Klassekampen. Et annet begrep på noen av disse barna er «løvetannbarn», barn som klarer seg gjennom oppveksten til tross for et nesten umulig utgangspunkt. «Orkidebarn» blir brukt om barn som er skjøre og ustadige, men som kan blomstre spektakulært
Ignorance Is The Enemy – Ignorer aldri noen!
I denne programposten møter vi fem mennesker, som alle har gjort inntrykk på Protestfestivalen. De fleste av dem har vært her før, men ikke alle. Felles for dem er at de har slitt i livet, men likevel lyktes. De har trosset ignoranse og fullført sin vei. Her forteller de åpent om livet.
Deltakere:
Vidar Bøe
Vidar f.1949, idrettsleder, tidligere politimann og årets ildsjel på Idrettsgallaen i 2010. Han ble kåret etter 40 års innsats for Østmarka IL. Han ble kjent for TV-seere da han i 2009 gjennomførte sykkelrittet «Den store styrkeprøven» med blinde Tahir Hussain. Rittet og forberedelsene ble vist på TV2 i programserien «sykkeldrømmen» høsten 2009. Bøe har vunnet en rekke priser: Akershus idrettspris i 1999, Miljøprisen for Lørenskog kommune i 2004, Aktivitetspris fra Sosial- og Helsedirektoratet i 2006 og «Årets frivillige» i Lørenskog i 2008. Han har hatt sin dose motgang, og overlevd kreft. Dronning Sonja gråt da hun overrakk prisen for «årets ildsjel» til Vidar. «Hardhausen kjenner livets motbakker. Han vokste opp på et småbruk med vedfyring og utedo i Østfold i 1950-årene. Siden var han patruljerende politimann på Stovner og mafiajeger i jappetida. Han stiftet Østmarka IL – et idrettslag for unge som falt utenfor samfunnet. Sønnen Anders fant han død i senga en søndag morgen, sytten år gammel,» skriver Håvard Rem i biogafien «Ildsjelen».
 
Gunstein Draugedalen
Gunstein, f.1946 er mest kjent som salmesanger og komponist. Han er født i Kviteseid i Telemark. Med sin særegne formidlingsevne og store stemmeprakt holder han et høyt kunstnerisk nivå, som rommer et bredt følelsesmessig register fra det ømme og sarte til det maskuline og storslagne. Han debuterte med sin barytonrøst på EP-en «Jeg følger min frelser» i 1964. Siden har det blitt over 40 solinnspillinger. På «Om hundrede år er allting glemt» fra 2003 tok Draugedalen for seg Hamsun-tekster, som han selv med stort hell tonesatte. Han har også tonesatt en rekke andre poeter. Hans mest kjente sanger er «Doggdropen» og «Tett ved sida mi går Jesus». Innspillingen «Blott en dag» fra 2007, gjort sammen med den svenske pianisten Lennart Jernestrand, ble kåret til årets beste plate i avisa Vårt Land. Men dette er lykkehistorien. Sannheten bak er ofte en helt annen. Han gjorde inntrykk på oss under Protestfestivalen i fjor med sin gripende historie om overgrep, selvmordsforsøk og åpenhet rundt dette. Historien hans er gripende og sterk, og mange vet ikke om den. Gjennom tretten år har vi i Protestfestivalen blitt kjent med mange personligheter. Han er sammen med Vidar Bøe blant dem som har gjort sterkest inntrykk.
 
Per Ståle Lønning
Per Ståle erstatter Ylva Eggehorn som er syk. Lønning er kjent som programleder og journalist hos nåde NRK, TV2 og TV Norge, samt P4. På 80- og 90-tallet markerte han seg som hardtslående programleder i flere debattprogram på Tv, blant annet NRKs Kveldsåpent, TV Norges Klart Svar og TV2s Lønning Direkte. I 2005 gikk han til radioens P4 som debattleder i Sytten Tretti, men trakk seg på grunn av sykdom. Han gikk senere ut og fortalte om utfrysing og mobbing og at han måtte gå på antidepressiva. Lønning er tilbake, på Protestfestivalen.
Jarl Goli
Jarl f. 1957 i Kristiansand er kjent som TV-underholder og skuespiller. I dag er han kommunikasjonstrener, eller viljekraftsmotivator som han kaller seg. Han ble kjent gjennom barne-TV og serien Portveien 2. I 1985 ble han kåret til «Årets TV-navn» for denne rollen. Han har også blitt kåret til «Norges mest sexy mann». Han har vært programsjef i TV3 og kultursjef i Ullensaker kommune. Men etter dette ble han borte. Han har hatt det tøft. Veldig tøft. «Livet har ikke bare vært lett for Goli i voksen alder. Jarl ble skilt for noen år siden, møtte veggen og fikk det tøft,» sto det i et intervju. «Jeg må bare være dønn ærlig. Det er ikke en sjans i havet ellers. Jeg kan ikke kaste stein i glasshus. Når du har vært på en båtseilas og stått noen stormer så er det hyggelig at du har kommet deg i land i hvert fall. At du ikke driver rundt uten årer. Alle føler seg jo litt himmelfallen eller lost i blant. Og ja, jeg har vært der noen ganger,» fortalte han i det samme intervjuet. Han er opptatt av at jo eldre man blir, jo mer kommer ettertenksomheten rundt at livet ikke varer evig. Han betegner seg som fryktelig dårlig på begravelser. «Vi vet jo ingenting. Vi vet ingenting om hva dette livet fører til. Plutselig så er det en helt annen greie,» forteller han. Denne sommeren overrasket han alle med å sette opp show i Stavern. Han har giftet seg på ny og fått småbarn igjen.
 
Ragnar Hatlem
Ragnar, f. 1957, «Advokat og tidligere politimann med en flott karriere bak seg. Han hadde nådd lenger enn de fleste. Det var likevel ikke det som var det mest gripende. Usminket fortalte han en sterk og rystende historie om et hardt prøvet liv. Gjennom store utfordringer i barndommen og senere i det voksne livet, har han klart å overleve og komme videre i livet», skriver Sten Sørensen i boken «Vår Herres Advokat» Hatlem hadde en vanskelig oppvekst og slet det meste av barndommen. Han forteller i boken at han var forfulgt av utrygghet. Sørensen kaller han løvetannbarn. Han så døden i hvitøyet gjennom en svært syk sønn, som overlevde mot alle odds. Hatlem endte opp på Sørlandet, der han fikk jobb hos den legendariske politimester Rynning-Tønnessen. Her ble han kjent etter et avisintervju i 1988. Han var aktuell fordi han var sjef for økonomiavsnittet ved politikammeret i Kristiansand. I hans tid som politimann opplevde han også storbrannen på Hotel Caledonien i 1986.
Jon Schau
Jon Schau f. 1966 er prisbelønnet komiker. Han har 3 barn. For noen år siden ble han alvorlig syk og ble erklært død to ganger på sykehuset i 2004. Han lå i koma i fem uker. Etter at han våknet opp har livet fått en annen mening. Han ble bevisst livet og innså han hadde brukt mesteparten av livet for å tilfredsstille andre. Livet var ikke hans, men tilhørte noen andre. Han sier selv han spilte rollen til en mann som egentlig ikke eksisterer. Jon tror verden er full av mennesker som han. Det er først når vi slutter å late som, vi kan bli den vi egentlig er. I dag later han ikke som lenger. Han er seg selv. Jon debuterte i skolerevyen Grefsen videregående skole i 1985. I 1992 spilte han i kabareten «Yst en pult, føn en fisk» sammen med Jon Øigarden. Deretter spilte han ulike enmannshow rundt i landet, før han startet SUCK (Stand Up Comedy Club i Norge) i 1993. Forestillingen «Fisk eller mann» gikk for fulle hus 121 kvelder i 1995. Schau har også vært skuespiller og manusforfatter i humorseriene Lyckliga Gatan på TV2 og Sushi på TV Norge. I 2009 startet han produksjonselskapet Hippiemedia og utga «Jons bok» inspirert av sin nær-døden-opplevelse i 2004.
Debattleder: Anders M. Tangen
Musikalske innslag: Kristian Svensson (Sve) og Gunstein Draugedalen