Erik Byes minnepris 2014: Amal Aden

Den profilerte samfunnsdebattanten Amal Aden får i år Erik Byes minnepris. Det skjer i forbindelse med åpningen av Protestfestivalen i Kristiansand, fredag 12. september. Den blir overrakt av Erik Byes sønn, Ola Bye.

Amal Aden kom til Norge som somalisk flyktning i 1996 og fikk et tøft møte med norsk kultur og norsk barnevern. Hun havnet i rusmiljøet på Grønland og levde til tider på gata. I dag er hun en anerkjent foredragsholder, debattant og samfunnskritiker. Hun er blant annet sterkt kritisk til de norsk-somalierne som i for stor grad nyter godt av det norske velferdssamfunnet uten å yte sitt bidrag. Engasjementet hennes har ført til at hun har blitt utsatt for overfall på åpen gate, og til tider måttet ha politibeskyttelse.

Hun har skrevet flere bøker om innvandring og integrering. Den første het Se Oss og kom i 2008. Hun har fått en rekke priser, blant annet Likestillingsprisen, Zola-prisen, og nå altså Erik Byes minnepris for sitt sterke engasjement for integrering og svakere stilte grupper i samfunnet. Hun er også fast skribent i nynorskavisa Dag og Tid.