12:00 – 14:00 UNG PROTEST

VÅGSBYGD KULTURSENTER, KIRSTEN FLAGSTADS VEI 30

La oss leve for hverandre!

Framtida formes i fortida – Utenforskap ødelegger framtida. Hva skal til for at alle skal bli med i skoletida og i fritida? – Er du den som har føkka opp stemninga, eller er du den som joiner med alle? Må det serr seff være sånn at det er enten eller?

I byens gater finner vi et av landets tøffeste ungdomsmiljøer, skrev journalist Elise Kruse i en lengre reportasje fra Kristiansand i avisen Vårt land. Det er dette miljøet som bl.a. førte til at Jakob Hassan, som gikk på Fiskå skole, ble drept i desember 2016, og det er dette miljøet som kaller det å stjele en sykkel for en «liten dritt-ting». Samtidig hevder Lars Ivar Bratsberg, som er ungdomsrådgiver i Agder og Telemark bispedømme, at omtrent en tredel av byens ungdom går i det kristne ungdomsmiljøet i Q42. Må man være kristen eller spille fotball for å havne i rett miljø i
Kristiansand i dag?

Er du den snille, den pene, skulkeren, den dumme, den gode, den alle liker, den ingen liker? Forfatter og filosof Raoul Martinez beskriver boka «Frihet. Makt, kontroll og kampen for vår framtid», hvordan vi alle er en del av det store fødselslotteriet. Vi er uskyldige tilskuere til vår tilstedeværelse i verden helt fra fødselen av. Vi velger ikke å bli født, heller ikke hvilket miljø vi blir født i, ikke religion, ikke om vi blir født i et fredfullt villaområde eller i et krigsområde. Vi kan heller ikke velge om vi er glade eller ulykkelige, friske eller syke. Det meste handler om vår biologiske arv og det miljøet vi utsettes for.

Med dette for øyet, hva kan vi gjøre for å ta bedre vare på hverandre? Og hva kan vi gjøre for at Kristiansand og skolen skal bli et bedre sted for alle?

Debattanter:

Stein Arve Graarud, ungdomspastor i Frikirken

Jolin Slotte, finlandssvensk forfatter

Ida Marie Høeg, professor i religionssosiologi UiA

Magnus Storm, YouTuber, blogger og gatemusikant

Heidi Wittrup Djup, psykologspesialist

Mina Hadjan, stifter Røverradion

Erlend Segberg, kaptein på IK Start

Debattleder: Elise Kruse