18:00 DOKFILM: En film om Jörn Donner

TEATERET, KONGENS GATE 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

Regi: Alberto Herskovits/Olavi Linna. Spilletid: 58 min. Utgivelsesår: 2019

Det er en motvillig Jörn Donner vi møter i denne dokumentaren om den finske forfatteren; motvillig til å kommunisere og samarbeide. Han er usikker på om han i det hele tatt vil være med i filmen. Han ser på seg selv som en svenskspråklig finne, ikke som en finlands- svensk person. Med stor tålmodighet nøster regissørene i Donners barne- og ungdomstid, samarbeid med Ingmar Bergman og hans kontroversielle tid som VD i Svenska Filminstitutet.

Vi får besøke ham både i hjemmet og på landstedet i et forsøk på å komme nær. Sakte, men sikkert, tegnes et nyansert portrett, komplett med pekepinner fra Donner selv. Hvem er mannen bak den provokative masken? Vet han det selv?

For oss nordmenn: Hvem er så Jörn Donner? Kanskje er han Finlands svar på Jens Bjørneboe? Han er 86 år i år, opprinnelig av tysk slekt. Han vokste opp i et svenskspråklig hjem som en av fem søsken. Han er kjent som film-manusforfatter, filmregissør, skuespiller, produsent, politiker og grunnlegger av det finske filmarkivet. Han har mottatt flere priser, deriblant Finlandiaprisen, Svenska Akademiens Finlands- pris og Oscar for beste fremmedspråklige film.

Frittalende Jörn Donner er fortsatt høyst aktiv og har i senere tid utgitt boken «Innan Du Försvinner (Förlaget 2018), en brevveksling mellom Jörn (f. 1933) og yngste sønn Rafael (f. 1990), romanen «Blod är tjockare än vatten», samt i anledning 100-årsjubileet til Finland boken «Suomi Finland». Han har også hatt regi for filmen «Minnet av Ingmar Bergman».

(250,- for hele kvelden)

Kjøp billetter

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019