17:00 PROTESTSTART

MAX VOLUME, CLARION HOTEL ERNST, RÅDHUSGATA 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

Denne høsten er det 40 år siden Starts siste seriegull. Protestfestivalen markerer 20 år som verdifestival. Hvilke verdier forener disse to lokale aktørene? Og hva skal til for å gjenskape gullet, gleden og galskapen som Karsten & co sådde inn i hele landsdelen?

 

Gulloppskriften var etter manges mening spilleglede og livsglede, overført til det som ble kalt «makrellfotball». Det var før penger for alvor inntok arenaen.

 

Hvorfor har ikke Kristiansand siden klart å gjenskape det Karsten Johannessen fikk til med gullaget i 1980? Hvorfor har fotball gjennom hundre år vært en så viktig aktør for å fremme positive verdier i samfunnet? På sitt beste står fotballen fortsatt for inkludering, trening, livsglede og kameratskap. På sitt verste står den for helt andre verdier.

I dag vil vi se tilbake på fotballens magi, se fremover mot et Start som nok en gang er tilbake i Tippeligaen, men som ikke levnes store sjanser til å gjenskape gullet. Mange husker hvor de var da Brå brakk staven, da Bobbysocks vant Grand Prix og da Norge slo Brasil i fotball. Mange i Kristiansand husker været under den avgjørende kampen 19. oktober 1980, da Start slo Rosenborg 4-3 etter tre mål av Steinar Aase og ett av Svein Mathisen. Gullaget besto av Trond Pedersen, Cay Ljosdal, Helge Breilid, Thor Einar Andersen, Jan Sigurd Ervik, Helge Haugen, Preben Jørgensen, Olav Klepp, Roald Rørheim, Rune Sagstad, Helge Skuseth, Stein Thunberg, Jarle Ødegaard, Steinar Aase og avdøde Svein Mathisen, samt den legendariske treneren Karsten Johannessen som døde rett før jul i 2018.

Vi møter

Kai Eriksen, oppmann

Helge Henriksen, hjelpetrener

Trond Pedersen, lagkaptein

Helge Breilid, forsvarsspiller

Pål W. Jørgensen, sportsleder Fædrelandsvennen

Samtaleleder: Tore Løvland

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2020