18:00 DEBATT OM BYGDEDØDEN

BYGLAND KULTURSCENE, BYGLAND SENTRUM

 

(200,- for begge arrangement i Bygland) Kjøp billetter

Bygde-Norge dør. For mange kommuner har døden pågått lenge. Hva skal til for å få livet på bygda til å fenge?

Geiranger er del av UNESCOs verdensarv, men Geiranger er i ferd med å dø. «Fortsetter det slik, er vi ikke lenger et lokalsamfunn, bare et turistsamfunn,» sier rektor Tove Gjerde til Dagbladet Magasinet. Ordfører Jan Ove Tryggestad erkjenner at kommunen kan komme til å dø.

Alt i 2007 hadde Aftenposten en stor sak om fraflytting i Norge. Den lille kommunen Loppa i Finnmark ble brukt som eksempel. Ingen kommuner har mistet så mange innbyggere og vært «døende» så lenge som den. Legemangel og prestemangel har vært tema i mange år.

 

Mye er negativt, men noe er positivt. Notodden forvandlet en liten døende industriby til Bluesbyen Notodden ved å satse på noe så vågalt som en amerikansk musikkultur basert på det levende musikkmiljøet byen bar på.

 

Her i Agder er Bygland én av kommunene som sliter mest. I 2016 var det 1204 innbyggere i kommunen, i 2019 var tallet 1160.

 

Kan realisering av prosjektet «Kjempedalen» – et opplevelsessenter for Setesdalskjempene – være med på å snu utviklingen i kommunen, nå som setesdalskulturen er med på UNESCOs verdensarv-liste? Kan koronaen gi økt tilflytning til bygdene?

 

En debatt mellom

Kaisa Kepsu, finsk samhällsanalytiker

Sigurd Haugsgjerd, redaktør Setesdølen

Jørund Kvaale Hansen, lokal bonde

Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen

Gry Fuglestveit, ordfører Notodden

Reidar Almås, forsker og professor i bygdesosiologi

Jon Rolf Næss, ordfører i Bykle

Debattleder: Jon P. Knudsen

 

(200,- for begge arrangement i Bygland) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.