18:30 DEBATT: Det nye samfunnet – arbeidsledighet, gjeldskrise, konkurser

MAX VOLUME, CLARION HOTEL ERNST, RÅDHUSGATA 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

Blir det snart «Tesla-generasjonen» som brødfør inkassoselskapene? Skal en tvilsom inkassobransje kunne gni seg i hendene over koronakrisen?

 

Korona-krisen har avdekket samfunnets sårbarhet. Noen av de aller rikeste har tapt svimlende summer. Men middelklassen er mest utsatt; med store hus, mye gjeld og to inntekter som sikkerhet. I fjor var Tesla Norges mest kjøpte bil. Mange av kjøperne har store lån. Dagbladet slo nylig fast at nordmenn skylder over 170 milliarder kroner i forbrukslån. Mange velger å ta opp nye lån fremfor å betale ned gjelda. Daglig leder for Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, slår fast at de godt voksne er verst i dag. Ifølge Hallgeir Kvadsheim, programleder i «Luksusfellen», er tallet for potensielle gjeldsoffer sjokkerende høyt. «Det er et jag etter å gjøre det samme som naboen, reise på like bra ferier og kjøpe like bra bil,» sier han.

Bortfall av flere tusen arbeidsplasser er sannsynlig på grunn av koronakrisen. Vi vil kunne skrive en ny tidsregning inn i historiebøkene. Arbeidsledigheten kan øke til ufattelige høyder. På bare fem dager i mars i år økte den med 128 prosent etter massepermitteringer. Vil landet måtte ta i bruk mange av de ordene vi finner som synonymer for katastrofe i ordboken? Ord som oppløs-ning, underskudd, krakk, lidelse, tragedie, bankerott, breakdown, ruin, død og utslettelse av tradisjonsrike bedrifter og organisasjoner. Kun ett ord fra synonymordboken vil kunne betegnes som positivt; systemskifte.

I 2019 var inkassokravene mot nordmenn 100 mrd. kroner. De neste to årene kan bli enda verre. Vil inkassoselskapene sitte igjen som de store vinnerne
i kjølvannet av korona-krisen? Hva skjer når inntekter uteblir, og gjelda hoper seg opp? Hvorfor har vi som samfunn valgt å akseptere systemet med inkassobyråer som gjør seg fete på uvitenhet, tragedier og vanskelige livssituasjoner? Er tida inne for å stagge byråenes virksomhet, ta et kraftig oppgjør med kyniske inkassosalærer og utvikle et samfunn som ikke skaffer dem «klienter»?

Leder i Kvadraturforeningen i Kristiansand, Heidi Sørvig, sa i Fædrelandsvennen at «bylivet vi har kjent til nå kan forsvinne». En av tre norske bedrifter oppgir at de står i fare for å gå konkurs. Nesten halvparten av de minste bedriftene frykter at de må stenge. Må samfunnet i en slik kritisk situasjon ta i bruk nye virkemidler for å hindre konkursras og massearbeidsledighet? Trengs det endringer i konkurslovgivningen?

 

Debattanter:

Joni Mikael Jestilä, tidligere inkassoarbeider

Hilde Nagell, rådgiver Tankesmien Agenda

Egil Årrestad, daglig leder Gjeldsregisteret

Loveleen Brenna, gründer og forfatter

Elisabeth Blørstad, direktør NAV Agder

Debattleder: Bente Røstad

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2020