20:00 LYRIKK- & VISEKVELD: FOREDRAG – Jan Erik Vold: Begeistret over livet – og derfor glemt?

MAX VOLUME, CLARION HOTEL ERNST, RÅDHUSGATA 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

Jan Erik Vold snakker om Tove Lie (1942-2000):
Intro: Svein Inge Olsen om fellestrekk mellom Tove og den amerikanske låtskriveren Kris Kristofferson.

Tove Lie bodde alene i skogkanten nord for Hønefoss, iblant forelska, iblant ulykkelig, ugift, ingen barn. Hun gav ut 14 diktsamlinger fra 1967 til 1988 og ei femtende i 1997, tre år før hun døde av en lungesykdom. Hun var et blomsterbarn av hippietiden, og hun var så til de grader ekte at hun ikke lot tidens skiftende vinder ødelegge kunsten i det hun skrev. Hun diktet om sommer, om stjerner, dyr, lys og mørke – om alt som var vakkert. Det på tross av at hun bak lyset og drømmene strevde med livet, som så mange av oss. Bak den veldige livsgleden ante vi mørke og kamp.

«Hver kveld, rolig og overveiet, legger dagen sin / sparemynt – denne blanke sol – ned i åsens bøsse. / Det må være en formue nå.» skrev Jan Erik Vold i sin spalte i Dag og Tid. Neste gang han skrev om henne avsluttet han med dette: «Kan nokon lette på gløymsla som kviler rundt den særmerkte poeten Tove Lie?» Takk, Jan Erik Vold, for påminninga!

Ivar Havnevik på Aschehoug skrev om hennes diktning: «Ettersom de politiske konjunkturene var motsatte av det hun arbeidet med, førte det nok til at hennes dikt fikk anstrøk av protest». Hun mottok Det Norske Akademis litteraturpris i 1997, og ble valgt til festivaldikter i Søgne to år senere, selv om hun ikke kunne være til stede selv. «Aldri har jeg vært så glad for et valg til et arrangement som at Tove Lie ble valgt til festivallyriker i Søgne. Hun satte uendelig pris på det,» forklarer Protestfestivalens festivalleder. «En blomst er visnet. En fugl som det ikke finnes flere av er borte. En av de mest spesielle stjernene er sluknet,» skrev festivallederen i en nekrolog etter hennes død.

Jan Erik Vold

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2020