20:30 SAMTALE: Fattigdom

MAX VOLUME, CLARION HOTEL ERNST, RÅDHUSGATA 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

Hvor omfattende er fattigdommen i Kristiansand i dag? Hvordan kan byen forberede seg på den arbeidsledigheten og fattigdommen vi risikerer
etter korona-krisen?

 

I Kristiansand står det ofte kø utenfor «Hjelp oss å hjelpe» i Posebyen. Mange som står i kø for å få klær eller mat, er etnisk norske pensjonister og barnefamilier. De er fattige.

Andelen barn som lever i fattigdom i Norge, øker. Barnefattigdommen er sterkest på det sentrale Østlandet og rundt de store byene, skriver Nationen. Konsentrasjonen kan forsterke de sosiale konsekvensene av oppvekst i fattigdom.

Elisabeth Thoresen ledet AAP-aksjonen som krevde tidligere arbeidsminister Anniken Hauglies avgang. Hun skrev i Klassekampen at når folk er syke, tar vi fra dem tryggheten fremfor å gi dem et trygt liv. Hun mottar mange brev og hører mange historier. Ett brev var fra en mann som hadde flyttet ut i bilen, og som skrev at «hvis jeg er død i morgen, så hils min kjære». Han hadde blitt syk og samtidig mistet inntektssikringen. Thoresen har selv følt seg kassert og utbrukt, men «samtidig har jeg hele tida hatt en faen i meg som ikke gir opp».

Rødt-politiker og forfatter Mímir Kristjánsson sier i Klassekampen at hvis vi skal få flere folk i arbeid og færre på trygd, må vi ta et oppgjør med Gro Harlem Brundtland-linja. Han mener statistikken feller en knusende dom over «arbeidslinja.»

Pave Frans råder folk til å motstå «pengenes gud» og heller bruke tiden på å hjelpe andre enn seg selv. På TV2 avdekket «Petter uteligger» uteliggermiljøet i Oslo i en serie som ble sett av mer enn 700 000, og som vekket sterke følelser. Vi trodde kanskje ikke «at det var så ille»?

 

Samtale mellom

Samtaleleder: Siri Iversen

Musikalsk innslag: Tove Bøygard

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2020