21:00 DEBATT: Dommedag i vår tid? – Vil menneskeheten utrydde seg selv?

MAX VOLUME, CLARION HOTEL ERNST, RÅDHUSGATA 2

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

Forestillingen om dommedag var i tidligere tider knyttet til frykten for Guds inngripen og sluttstrek for historien. I dag ser vi at mennesket kan komme til å utrydde seg selv. Tre scenarier tegner seg: En klimakrise helt ut av kontroll, atomkrig eller et virus som sprer seg raskt på grunn av
måten vi lever på.

I kristen tradisjon har begrepet dommedag stått for Guds endelige oppgjør med menneskets synd og ondskap. I vår tid ser det ut til at mennesket kan klare å ødelegge kloden helt på egenhånd.

Mange mener at dersom klimagassutslippene ikke reduseres drastisk, vil vi nå et punkt av «no return» med ukontrollerbar, eskalerende temperaturstigning og katastrofale orkaner, som gjør kloden ubeboelig.

De skjøre avtalene som holdt atomtrusselen noenlunde stabil, er i oppløsning. En ny kald krig mellom stormakter er under utvikling. Arsenalet av atomvåpen trenger «modernisering», sies det. Faren øker for spredning av kjernefysiske våpen til flere og mer ustabile stater, for ikke å snakke om terrorgrupper. Atomforskernes «dommedagsklokke» er stilt fram til 100 sekund på tolv; så nær midnatt har den aldri vært før.

Siste par tiår har nye og dødelige virussykdommer dukket opp. SARS, mers og ebola skapte bekymring; men ble ikke til pandemier, og rammet lite eller ikke Vesten. Men så kom covid-19!

«Det var vår egen jord som var blitt borte», sang Erik Bye. Er spørsmålet i dag hvilken trussel som vinner kappløpet mot dommedag? Blir det et klima som løper løpsk, atomkrigens helvete, den ultimate virus-pandemien eller en kombinasjon av flere av disse som setter endelig sluttstrek for menneskets jord? Eller kan menneskeslekten samles i felles kamp for å snu klimautviklingen, avskaffe atomvåpenarsenalet og få kontroll over sårbarheten for farlige smittestoff?

 

Debattanter:

Erik Solheim, diplomat og tidligere statsråd

Sunniva Rose, fysiker og blogger

 

Erik Alfred Tesaker, oppfinner

Signe Flottorp, leder Norske leger mot Atomvåpen

Espen Ottosen, infoleder NLM

Debattleder: Tone Dalhaug

 

(250,- for hele kvelden) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2020