Bjørneboe i 100

9. oktober i år ville Jens Bjørneboe fylt 100 år. Protestfestivalen arrangeres hvert år i blant annet Bjørneboes ånd og forfatteren og samfunnskritikeren fra Kristiansand vil prege store deler av årets program.

Vi kan allerede nå presentere lørdagen under årets festival, der Jens Bjørneboe kommer til å være hovedtema. Med forbehold om endringer i programmet frem til september.

På dagtid i Triztan-teltet:

Protestfestivalen skal arbeide i ånden til tre forfattere og meningsbærere med tilknytning til Kristiansand: Henrik Wergeland, Jens Bjørneboe og Axel Jensen.

Torgrim Eggen, som i fjor gav ut en biografi om Axel Jensen, kåserer om Jensen og ser etter forbindelseslinjer til den tolv år eldre Jens Bjørneboe.

 

1200 Mea Maxima Culpa: Synden, rabulisten og kirken

Hvem er et menneske, og ikke skyldbevisst? I en tid hvor begrepet «synd» har blitt borte fra samfunnet lar vi Bjørneboe – av alle – være den som tar det fram igjen.

 

1300 Farvel – bror Alkohol

Der vi i 2018 inviterte Tommy Hellsten til å fortelle om «flodhästen i vardagsrummet», vil vi i år invitere til en samtale mellom en forfatterdatter, en forfatter og en lege om hvordan man kan ta farvel med elefanten i rommet.

 

1400 Den suicidale kraft: Jens Bjørneboe & Tove Ditlevsen

Hva er det som gjør at kunstnere ofte har en voldsom energi og kreativ kraft den siste tiden de lever? Ofte er selvmordet forbundet med rus i en eller annen form. Jens Bjørneboe og Tove Ditlevsen avsluttet begge livet i 1976.

 

1800 Mitt hjerte det er et foreldreløst barn

En samtale mellom fire mennesker; tre såkalte løvetannbarn som har kommet velberget gjennom tøffe livsopplevelser. Tema: Livet; meningen med livet, motgangen og døden.

 

2000 10 x 10: De ti moderne bud

Ett av Bjørneboes mest kjente dikt er «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden». Bjørneboe kunne være rabiat i sin reaksjon mot maktmisbruk, mot ufrihet, og på slutten av livet mot det meste i samfunnet. Protestfestivalen har i anledning jubileet formulert ti bud som dagens unge menn og kvinner gjør klokt i å følge, dersom de vil lykkes i Norge anno 2020. Vi har invitert ti fremtredende mennesker til å kommentere hver sin av disse tesene på ti minutter.

 

Mer detaljer om programmet kommer på Festivalprogram-siden om kort tid.

Toppbilde: Gyldendal.