13:30 DEBATT: KJØNNSMANGFOLD

TRIZTAN-TELTET, JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(100,- teltpass) Kjøp billetter

Flere enn før definerer seg som homofile, lesbiske og transpersoner. Skyldes dette at flere tør å komme ut av skapet? Eller er det blitt en trend å definere seg ut av det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret? Og hvorfor vekker det så sterke reaksjoner å innføre flere enn to kjønn?

«Vi unge blir fortalt at vi kan elske hvem vi vil,» sier 18 år gamle Hedda Pilgaard fra Oslo. I dag definerer sju prosent av nordmenn seg som ikke-heterofile. Det viser Livskvalitetsundersøkelsen 2020 utført av SSB. I 2008, første gang SSB spurte om seksuell identitet og tiltrekning, svarte kun 1,5 prosent det samme. Hedda Pilgaard sier i intervjuet med Aftenposten at hun tror nye holdninger til sex er noe av årsaken. Sex er i større grad en lavterskel rekreasjonsaktivitet, lett tilgjengelig gjennom for eksempel datingapper. Dette gjør nok at flere tester ut ting, mener hun.

Ikke alle er like begeistret: «Det pågår for tiden et gigantisk, sosialt eksperiement i nordiske barnehager og skoler. Det kalles ofte normkritisk pedagogikk og blir frontet av organisasjoner som kjemper for kjønns- og seksualitetsmangfold, med støtte fra offentlige myndigheter. Sverige er kommet lengst i denne utviklingen, men Norge er hakk i hæl,» skriver den svenske teologen og forfatteren Olof Edsinger i boka «Når minoriteten tar majoriteten som gissel».

Politiker Ingelinn Lossius-Skeie tok barna ut av skolen fordi de lærte om «hen». Karen Blaagestad skriver i Fevennen at «homofile og transpersoner på Sørlandet må børste av seg den gammeldagse intoleransen Ingelinn Lossius-Skeie (PDK) viser fram for hele verden. «Vi må gi alle kjønnsidentiteter rom og plass i vårt samfunn. Hvorfor skulle vi ikke gjøre det? Vi har da nok av plass. Og hvorfor skal noen bry seg med nøyaktig hvor mye kvinne eller mann noen føler seg» Er det ikke helt opp til dem og føle seg fram, finne ut hvordan de mest mulig kan skape seg gode og trygge liv?» mener hun.

Er det på tide at vi endrer kurs, tar de homofile, lesbiske og transpersoner på alvor etter så mange år hvor de har måtte holde sin legning skjult?

Debattanter

 

Debattleder:

Karl Andreas Jahr

 

Musikalsk innslag: Ingebjørg Lognvik Reinholdt

 

(100,- teltpass) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2021