20:00 SAMTALE: HYTTEFEBER

GRENSELØS BAR, RADISSON BLU CALEDONIEN HOTEL, VESTRE STRANDGATE 7

 

(250,- kveldspass onsdag) Kjøp billetter

Er hytteutbyggingen i Norge helt ute av kontroll? Er den blitt en kreftsvulst som ødelegger naturen og forsterker sosiale skiller?

Hyttemarkedet har hatt 49 prosent vekst i årets tre første måneder. Stadig flere har hytte. Med ønske om nærhet til naturen, kombinert med muligheter for å jobbe fleksibelt, bruker flere mer tid på hytta. Mange kommuner legger også til rette for helårsbruk. Pandemien har gjort sitt til at hytta er et tryggere sted å være enn i byen.

Er det rettferdig i en tid med fattigdom og økende ulikhet at så mange kan boltre seg i hus og hytter og ikke dele dem med andre? Siviløkonom Andreas Landsverk Farberg tar til orde for at «dessertgenerasjonen», som ikke bygget landet, bør dele på hyttene på flere enn arvingene. I et innlegg i DN skriver han at «den ekte dessertgenerasjonen har fått det beste i alle verdener, gjennom hele sitt liv, og vil seile behagelig inn i solnedgangen. Imens sitter de unge på orkesterplass og ser sivilisasjonen langsomt gå til helvete».

Ifølge SSB har hytteeiere i snitt høyere inntekt og formue enn gjennomsnittsnordmannen. Halvparten har høyere utdanning. Finansavisen har regnet ut at rundt 200 milliarder er brukt til å kjøpe og ruste opp hytteparken i Norge siden årtusenskiftet. Det er med andre ord pengemuskler i denne gjengen, og derfor blir det relevant å snakke om klasseforskjeller i pandemien, skriver Karen Kristine Blågestad i Fædrelandsvennen, at noen kan gnu bilen full av vin og lam og vende ryggen til kollektivtrafikk og masete byer; at de har penger, muligheter og ressurser til å flykte fra episentre og smittetrykk.

Samtale mellom

 

Samtaleleder:

Hans Bårdsgård

 

Musikalsk innslag:

Inger Lise Stulien

 

(250,- kveldspass onsdag) Kjøp billetter

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2021