21:00 SAMTALE: SELVMORD BLANT UNGE

GRENSELØS BAR, RADISSON BLU CALEDONIEN HOTEL, VESTRE STRANDGATE 7

 

(250,- kveldspass mandag) Kjøp billetter

Hvorfor tar mange livet av seg i ung alder?
Hvordan kan dette forebygges?

Selvmord er hyppigste dødsårsak blant unge. Pandemi og nedstengning av samfunnet har ikke endret den statistikken. Har mange unge mistet meningen med livet? Er vi i dagens turbosamfunn med smarttelefonen med oss overalt ikke i stand til å håndtere «pauser»? Eller er det andre årsaker? Hele familier blir berørt av å miste et barn i selvmord. Konsekvensene kan bli enorme. Mennesker kan settes ut av spill for resten av livet.

Menn dominerer selvmordsstatistikken. Hele 73 prosent av selvmord skjer hos menn og gutter. Over halvparten forekommer blant dem mellom 30 og 60 år. Blant menn er selvmord viktigste dødsårsak helt opp til 50 år. I 2019 tok 30 tenåringer mellom 15 og 19 år livet av seg.

Hjelpeapparatet mangler et språk de ung forstår, sier professor Lars Mæhlum til Aftenposten. Han legger til: «Paradokset er at det dør flere unge av selvmord enn av koronaviruset». Han viser til at på få måneder er det funnet en vaksine mot viruset, det er imponerende. Men vi har ikke funnet noen kur mot selvmord. Åshild Tellefsen Håland mener det er et stort problem at altfor mange barn og unge ikke får rask og effektiv hjelp for angstproblemene sine. Tilbud om mestringskurs for angst på skolene mener hun kan være løsningen.

Samtale mellom

 

Samtaleleder:

Liv Iren Hognestad

 

Musikalsk innlag:

Sofye

 

(250,- kveldspass mandag) Kjøp billetter

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2021