12:00 SAMTALE: «APPENES PLANET»

TRIZTAN-TELTET, JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(100,- teltpass) Kjøp billetter

 

Professor og forfatter Thomas Hylland Eriksen forteller om «Appenes planet». Gjør smarttelefonen oss mer sosiale – men også mindre sosiale? Må vi tåle å kjede oss på «appenes planet»?

Med karakteristisk engasjement og nysgjerrighet tar Thomas Hylland Eriksen oss med på oppdagelsesferd i smarttelefonens univers. I kjent stil tegner han kartet underveis. Bare på noen få år har smarttelefonen gjort verden mindre og større, nærere og fjernere, morsommere og kjedeligere. Den presser virke-ligheten inn i sine plattformer: Det du ikke får inn i en app, finnes ikke.

Livet har blitt friere og mer kontrollert, mer sosialt og mer asosialt, mens vi mennesker blir både smartere og dummere. Hvis vi ikke skal bli slaver av mobilen, er det nødvendig å forstå den, for å kunne ta livet, kontrollen og ikke minst tiden tilbake.

I en kronikk i BT skriver filosof og musiker David Chelsom Vogt at i skolen som ellers i samfunnet har det blitt mindre toleranse for kjedsomhet. I det øyeblikk du setter deg på bussen, går hånden automatisk ned i lommen, og opp kommer mobilen. Eller når middagsgjesten har gått på toalettet. Dødtid finnes ikke lenger. Et hvert tomrom der det ikke skjer noe, skal på død og liv fylles.

De som i dag vokser opp, får ikke tid til å reflektere over livet, undre seg, eller tenker over saker og ting. Det handler om å forsøke å unngå kjedsomheten. Thomas Hylland Eriksen filosoferer i kjent stil også over dette fenomenet.

Musikalsk innslag:

Rebekka Lundstrøm

 

(100,- teltpass) Kjøp billetter

 

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2021