13:30 FOREDRAG: BADSTUA – byens nye helse og «fredshus»

5. SEPTEMBER KL. 13:30, TRIZTAN-TELTET, JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(150,- teltpass mandag) Kjøp billetter

Det foregår en badsturevolusjon i Norge, skriver A-Magasinet. Tre badstuer er vedtatt bygget i Kristiansand. To flytende i Grimstad. Protestfestivalen inviterer til badstueprat, sammen med den svenske professoren og legen Hans Hägglund.

Vil du leve lengre, gå i badstua, sier professoren, som i årevis selv har krøpet inn i badstua si med utsikt over Mälaren. Hägglund er professor ved Uppsala Universitet. Han har forsket på temaet siden 2010 og kommet fram til revolusjonerende konklusjoner. Mennesker kan ha gått i «badstue» nesten så lenge det har eksistert. En av de eldste arkeologiske badstuene kommer fra Westrey i Skottland 2000 år f. Kr. Tusen år senere tok de gamle grekerne varmebad i gymnasene. I Norden kom vi trolig i gang omkring Kristi fødsel.

I 2020 kom Hägglund ut med «Bastuboken, heta fakta om bastu och hälsa». Blant sykdommene som badstua påstås å hjelpe mot, er Alzheimer og annen demens, depresjon, hjerte- og karsykdommer, hodeverk, luftveissykdommer, psoriasis, psykiske sykdommer, revmatisme, slag og søvnproblemer. Ved å gå jevnlig i badstue vil antakelig også kunne forebygge kreft, anoreksi, diabetes, fibromyalgi og utbrenthet.

Å møtes i badstue er intimt og uten forstyrrende elementer. I badstua kan kommunikasjonen i ekteskapet få god hjelp. I badstua innførte Finlands tidligere president Urho Kekkonen «badstudiplomati», som han ofte inviterte andre statsledere med på. Kanskje burde det vært gjenopptatt nå med krig og uro i verden?

Foredragsholder:

Hans Hägglund

 

(150,- teltpass mandag) Kjøp billetter

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2022

[put_wpgm id=5]