18:00 DEBATT: RØDT – det nye arbeiderpartiet?

8. SEPTEMBER KL. 18:00, VICTORIA PUB, MARKENS GATE 19B

 

(250,- kveldspass torsdag) Kjøp billetter

Opp bakfra seilte det gamle kommunistpartiet Rødt i løpet av vinteren opp som en reell konkurrent til både SV og Senterpartiet, og som en brysom utfordring for Arbeiderpartiet. I Norstats måling i februar hadde partiet en rekordhøy oppslutning. Presset mot regjeringspartiene på grunn av skyhøye strømregninger, økende matpriser og stigende bensinpris ser ut til å ha fått nye velgere til å vurdere Rødt ved valg av parti.

Advokat og tidligere statssekretær Ove Vanebo skriver i Morgenbladet at Rødts framgang ikke skyldes radikale nordmenn, men avideologisering. «Skatt, størrelse på det offentlige, velferdsstat og privatisering er ikke så interessant når det knapt er forskjell på regjeringsalternativene», mener Vanebo. Han anser Rødt som et ektefødt barn av en politisk omkalfatring, der enkeltsaker og enkeltutspill tar større plass. Partiets vekst er ikke et venstreliberalt taktskifte, men et koldtbord av populære aktuelle saker – billig strøm, bedre velferdsordninger, tiltak mot sosial dumping, samt motstand mot plagsom cruisetrafikk og naturødeleggende vindmøller, mener han. Professor i historie Hilde Gunn Slettemo sier følgende i en kronikk i VG om partiets fremgang: «Partiet kombinerer ansvarlighetsnormene med et søkelys på urettferdige forskjeller. Her har Rødt truffet en tidsånd.»

Ukraina-krigen har synliggjort et mulig skjær i sjøen for Rødt med forsvarspolitiske standpunkt som for tiden har liten tilslutning i befolkningen. Partiet har programfestet utmelding av NATO, og det gikk mot våpenleveranser til Ukraina.

En samtale mellom

Ledet av:

Magnus Takvam

Musikalsk innslag:

Désirée Saarela

(250,- kveldspass torsdag) Kjøp billetter

COVID-19: SMITTEVERN

Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2022

[put_wpgm id=5]