Leo Ajkic får Erik Byes minnepris for 2022

Han får prisen får sitt levende engasjement og dokumentarserier om rus og flyktninger.

Leo Ajkic som er født i Bosnia i 1983 flyktet selv med familien fra Mostar på grunn av borgerkrigen i Jugoslavia. Etter fire år på flukt kom han til Norge som 11-åring. Han utdannet seg, blant annet innen sosialantropologi og begynte å jobbe med TV i 2007 da han laget to sesonger med serien Kåk, Gate og THC-effekten sammen med Synopsis Film. Han har siden da laget en rekke program, men det var fra 2017 han for alvor fikk vist med sin egen vanskelige oppvekst at han hadde mye å bidra med for andre. I TV-serien Flukt gav han et innblikk i hverdagen til de som flykter. Etter serien ble han tildelt Fritt Ords honnør-pris. I begrunnelsen heter det bl.a. at Ajkic bevisst har brukt sin bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge: Hvem de er, hva de tenker, hva de drømmer? Han er også blitt kåret til beste mannlige programleder på Gullruten og var nominert til publikumsprisen.

Ajkic var programleder i dokumentarserien RUS som handler om ungdom og rus. Om serien sier Leo at «det har definitivt vært den største, lengste, mest givende, mest krevende, spennende, tøffeste, mest lærerike og kanskje det viktigste oppdraget jeg har fått jobbet med, og det har vært en ære å kunne dele det med alle mine folk». Han sa om serien flukt at den var betydde mye for han personlig. Han tror hans egen flukt har gjort han god på å møte mennesker. Ajkic forteller at krig setter alt du har lært i perspektiv.

I et år hvor det er krig i Europa passer det fint å gi prisen til Leo Ajkic, som selv flyktet med familien fra krig da han var barn.

 

Toppbilde: Daniel Volle/Pandora Film/NRK