1330 DEBATT TRUSSELEN FRA ØST: Hva gjør vi hvis den tredje verdenskrigen kommer?

9. SEPTEMBER 13:30, TRIZTAN-TELTET JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(150,- for alt i teltet lørdag) Kjøp billetter

 

«Dersom krigen i Ukraina utløser verdenskrig, er det fordi stormaktene har latt verden utvikle seg til et anarki som ikke lar seg lede på fredelig vis. Krigen handler om å frigjøre Ukraina fra russisk aggresjon. Dimensjonene som kommer i tillegg, er farlige å undervurdere. Krigen handler nå om stormaktrivalisering,» skriver pensjonert generalløytnant Robert Mood i et innlegg i Klassekampen. «Verdenskrig i vårt århundre? Spør Mood. 

Per Olav Ødegård skriver i VG at «for Putin er det ingen vei tilbake. Og derfor fortsetter krigen». Den finske presidenten Sauli Niinistö som er den som kjenner Putin best, sier til svenske Dagens Nyheter, at Putin har gått «all in». Hva betyr det?  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han ikke ser en militær løsning på krigen. Det gjør heller ikke Cecilie Hellestveit. Hun tror vi er på vei mot en frossen konflikt, en ny Syria/Israel-situasjon. Men kan det ende i 3. verdenskrig? 

Putin er trengt opp i et hjørne. Han vil ikke tape og Vesten kan ikke tape. I Kris Kristoffersons kjente verselinje «frihet er bare et annet ord for å ikke ha mer å miste» er vi ved det som kan bli scenariet I krigen om Ukraina. Hva skjer når Putin ikke har mer å tape? Når krigen kommer? Er vi forberedt?

Svenska Kyrkan har forberedt seg på krig og lager planer for å kunne begrave fem prosent av befolkningen. Det vil neppe holde, men i Norge legges det ikke slike planer i det hele tatt. Er vi for godtroende?

Vi møter jurist, konfliktforsker og utenrikspolitisk kommentator Cecilie Hellestveit, generalløytnant og tidligere president i Røde Kors Robert Mood, dosent i idéhistorie vid Helsingfors universitet och sjef for den finlandssvenske tankesmien Magma Nils Erik Forsgård, forsker i NUPI og vinner av Fritt Ords pris 2023 Julie Wilhelmsen, samt direktør hos ARKIVET, freds- og menneskerettighetssenter Kristine Storesletten Sødal

 

samtale mellom:

Samtaleleder:

Alf Kjetil Igland

 

Musikalsk innslag

Kristoffer Streng og Jenny Nyquist Streng

Stefan Jansson

 

(150,- for alt i teltet lørdag) Kjøp billetter