19:00 SAMTALE: GUDFRYKTIGHET – Fra 1950-tallets pietisme til 2020-tallets kardemommelov: Hva har vi mistet underveis

10. SEPTEMBER, BLÅ KORS KRISTIANSAND, GYLDENLØVES GATE 60

 

(200,- for Blå kors) Kjøp billetter

 

«Vi opplever en sult etter mening,» som Finn Skårderud oppsummerer det. «Vi har glemt, at verden er hellig,» sier den amerikanske forfatteren Marilynne Robinson. 

Men en gang for lenge siden, på 1950-tallet til 1970-tallet også på Sørlandet, i bibelbeltet, var det pietismen som rådde grunnen i et gudfryktig samfunn, med sin inderlighet, fromhet, og der den personlige omvendelsen var avgjørende. Den enkelte måtte leve gudfryktig og riktig. Kristus-relasjon, og med sin levende tro, hvor nøkternhet og ydmykhet var sterkt til stede. Slik er det ikke lenger.

Har vi mistet åndelighet, fromhet, ydmykhet og inderligheten på veien mot frihet?

Den svenske biskopen Karin Johannesson sa dette om nåden i en tale: «Billig nåde er nåde uten etterfølgelse, nåde uten korset, nåde uten den levende Jesus Kristus. Billig nåde er som preken om forlatelse uten omvendelse eller som nattverd uten syndsbekjennelse. Billig nåde er nåde som bortkastet trøst, sakrament til nedsatte priser. Den billige nåden er den vi gir oss selv, den nåde som gjør at alt kan fortsette som før uten at vi behøver å uroe oss, uten at vi behøver å forandre oss, uten at vi behøver å modne. Den billige nåden er det fremste tegnet på kirkens indre sekularisering. 

Frustrasjon er lett å lese mange steder: «Jo, der er et håp. Det er omvendelse fra synd. Men pytt sann, slik snakker vi jo ikke om. Ingenting må defineres som synd, og når man ikke trenger å omvende seg fra nor, kan synden kose seg videre midt i kirkens indre liv,» skriver Jan Helge Hindenes, pastor i Bergen baptistmenighet

Den danske prest og forfatter Sørine Gotfredsen skriver den danske avisa KD at «det i virkeligheten sies meget enkelt: Hverken kunsten eller folkekirken skal avspeile folket. Kunsten skal avspeile hva den selv vil, og kirken skal avspeile evangeliet. Folkekirken skal stå der for folket, det er sant, men den skal avspeile kristendommen og ikke annet».  

Debattanter:

 

 

Debattleder: Karl Andreas Jahr

 

Musikalsk innslag: Kristoffer Streng, Jenny Nyquist-Streng

Stefan Jansson