18:00 DEBATT: ARBEIDERPARTIETS FALL OG SENTERPARTIETS SEIGLIVHET

4. SEPTEMBER 18:00 HÅNDVERKEREN RESTAURANT & PUB, RÅDHUSGATA 15

 

(250,-  Kjøp billetter

 

«Kan Høyre overta Arbeiderpartiets rolle som statsbærende parti? Spurte jeg i en kommentar i 1980. Det skulle ta over førti år, men nå ser det ut til at vi er der,» skrev Erling Rimehaug i en kommentar i Vårt Land. 

Minervas første utgave i 2023 har som hovedtema «Arbeiderpartiets fall». Det er ikke uten grunn. Mens Erna ble skamrost for sin håndtering av pandemien har Støre blitt både latterliggjort og fått kraftig kritikk etter hans håndtering av strømkrisen og dyrtida generelt. Selv den gamle AP-sluggeren Thorbjørn Berntsen (87) tar til orde for å bytte ut Støre. «Det er ikke partiets nestleder/e som har skylda for partiets stilling på meningsmålingene. Det er lederen som er partiets ansikt utad og som presenterer politikken. Jeg er temmelig sikker på at flertallet av norske velgere ikke vil ha Høyrepolitikk,» skriver Berntsen.

Og her rører vel Berntsen ved problemets kjerne. Støre og Erna er i hovedsak enig om strømmen og de store spørsmålene, men det er bare Høyre som i kraft av sitt parti går ut med at de produserer Høyrepolitikk, så hvorfor skal da AP-velgere velge Ap? Berntsen mer enn antyder at AP-velgere vil ha en annen politikk. Han mener partiet ikke kan gjøre som strutsen å stikke hodet i sanden, eller som Støre selv har sagt «sitte på gjerdet». 

Finn Olstad skriver i Minerva at «dagens problemer i Arbeiderpartiet er kulminasjonen av fler tiår med spenninger mellom nytt og gammelt, mellom ulike samfunnsgrupper og holdninger, og mellom idepolitikk og interesser». Han mener regjeringen, partiet og Støre har støtt fra seg gamle venner og heller ikke skaffet seg nye.

Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim hevder «statsministeren selv er den rosa elefanten i rommet. Bak den slitne fasaden i Arbeiderpartiet kommer man ikke utenom at de fleste har mistet troen på Støres lederskap».

 

debattanter:  

 

Debattleder: Gunnar Stavrum