19.00 PRAT OM HÅP SPEECHES 7 x 15 – om håp i en håpløs tid!

LØRDAG 20. SEPTEMBER 19:00, Hartmanns brygge, Nodeviga 1

 

(250,-) Kjøp billetter

 

Vi har utfordret sju skarpe hjerner som ofte ser håp i det håpløse, for å dele med oss noen tanker om hvordan vi best kan leve når ikke bare våre egne liv er uforutsigbare, men også verden rundt oss er mer uforutsigbar enn noen gang. Disse sju har det til felles at vi mener de alle lever opp til det som er årets hovedtema, om å snakke sant, synge med innlevelse, arbeide med godt humør og elske med hjertet. I Danmark og andre steder snakkes det om åndelig opprustning i denne tid. «Det er – med god grunn – mye søkelys på militær opprustning, men den åndelige opprustningen er faktisk like viktig, sier den danske statsminister Mette Fredriksen. Er det der vi skal finne håp i vår tid? Musikalske innslag rammer inn kvelden.

 

Deltakere

Thomas Wallgren (FIN), finlandssvensk aktivist, professor i filosofi og politiker.
Han regner seg som aktivist og er politiker for Finlands sosialdemokratiske parti. Han har vært og er bystyremedlem i Helsingfors. Han var involvert i Koijärvi-bevegelsen (for å stanse tørrlegging av innsjøen Koijärvi) tidlig på 1980-tallet. Han motsatte seg Finlands inntreden i EU og var lenge nestleder i Alternativet for EU. Han har vært styreleder i den finske flyktningehjelpen og er gift med dramatiker Laura Ruohonen.

 

Sofie Braut, kommentator i Dagen
Hun dukket opp på stjernehimmelen som lærer og aktiv skribent i de kristne avisene med utgangspunkt i et konservativt kristendomssyn. Med sin skarpe penn gjorde hun seg raskt bemerket. Snart var hun i ny jobb som kommentator i den kristne avisa Dagen, der mange mente sjefsredaktør Selbekk hadde gjort et kupp med å sikre seg Braut.

 

Ingvard Wilhelmsen, psykiater, hypokonderlege, forfatter og professor em.
Han er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og var i mange år ansatt ved Universitetet i Bergen. Han startet verdens første hypokonderklinikk og har vært sentral i utviklingen av det kognitive terapitilbudet i Norge. 76-åringen er fortsatt aktiv som formidler. Uansett hvor han opptrer, fyller han store haller med sitt budskap til hypokondere. Siden alle skal dø, er det knapt noen som ikke berøres av det han forteller i sine foredrag. Wilhelmsen blir ofte intervjuet i kriser, og spurt om hvordan man skal håndtere dem. Således er han en drøm å ha med i denne sammenhengen.

 

Svein Tindberg, skuespiller og forfatter

Han var i en årrekke tilknyttet Det Norske Teatret. Mange kjenner han både fra teater, film og tv. Tindberg har spilt i flere filmer, deriblant i rollen som Ulv i Liv Ullmanns film «Kristin Lavransdatter» fra 1995. De senere årene har han mye beskjeftiget seg med Bibelen i forestillinger og opplesninger. Titusener har hørt hans gjenfortellinger av Bibelen. Kanskje er det derfor folk nå gjerne betaler 495 kroner for et møte med historien om Esau og Jakob, som nå i helt fersk bok utgitt på Verbum. Om monologen Esau og Jakob skriver Vårt Land:
«På en fantastisk måte kobler Svein Tindberg sammen sin egen familiehistorie med den dramatiske historien fra 1. Mosebok om sjalusi, svik og forsoning». Mye av dette er livet, så det skal bli spennende å høre hva han tenker om håp i en ussel tid.

 

Ann Heberlein, svensk teolog, forfatter og kulturskribent
Vi har lenge ønsket oss Ann Heberlein til Protestfestivalen. Nå har hun lovet å komme. Det skjer flere år etter at Håvard Nyhus i Vårt Land hadde henne med på den eksklusive listen over «Nordens vismenn», de vi aller helst bør lytte til, og som har noe å melde. Faglig er hun filosof og teolog med doktorgrad i teologi og etikk som hovedfelt. Hun opptrer som forfatter, aktiv samfunnsdebattant og foreleser, Hun har bl.a. skrevet om skyld, tilgivelse, ytringsfrihet og identitetspolitikk. Heberlein har deltatt i program på TV og i radio. Hun har skrevet om og deltatt i samtaler om seksualetikk og synd. Av hennes bøker nevner vi «Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve» og «En liten bok om ondskap». Hun har også skrevet bok om bipolar sykdom. I 2017 forlot hun Svenska kyrkan  i protest mot at den forsvarer Islam og har for
svakt engasjement for forfulgte kristne, samt fordi hun var mot kirkens politisering.

 

Leena Forsén

Leena Forsén, kommunikasjons- og markedsdirektør i Vasa
Leena er kommunikasjons- og markedsdirektør i den internasjonale byen Vasa, som også kalles Nordens energihovedstad. Vasa har satt seg som mål å bli verdens lykkeligste by i verdens lykkeligste land. Finland er kåret til verdens lykkeligste land for åttende år på rad.
Finland har også en lang historie som nabo til Russland, og dagens verdenssituasjon har raskt endret også store linjer – som for eksempel synet på NATO-medlemskap. Hva tenker hun – er det mulig å snakke med innbyggerne om lykke og håp i denne tiden?

 

Knut Tore Sælør, sykepleier og førsteamanuensis, leder Senter for psykisk helse og rus
Med bakgrunn som sykepleier med klinisk bakgrunn og psykisk helsevern har vi også med Knut Tore for å snakke om håp. Han har studert håp og gav i 2022 ut ”Håpets betydning i helsefaglig og sosialt arbeid. Ei lite boka om noe av det største i verden”. Sælør har tatt doktorgrad om håp. ”Hinderløyper, halmstrå og hengende snører” var tittelen på doktorgraden. Til daglig underviser han bl.a. helse- og sosialfagstudenter. Når han ble spurt om hva håp er, svaret han at håp er troen på en fremtid og troen på at ting kan gå bra. Han mener håp er en sentral drivkraft. Det viser seg at på tvers av fagdisipliner: Sport, somatisk sykdom, for det å holde ut i veldig uutholdelige situasjoner – det å ha håp er avgjørende.

 

Programleder:

Madeleine Cederström

Musikalsk innslag: Peter Wemö, Inger Lise Stulien og Endre Stulien Robstad
Peter Wemö synger Ylva Eggehorns tonesatte dikt «Trots allt» (Norgespremiere)

 

 

(250,-)  Kjøp billetter