Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet i krise – Er storhetstida over for godt?

I fjor gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligste valg siden 1927, etterpå falt det ytterligere på de politiske målingene. Så kom Trond Giskes dramatiske fall på det verst tenkelige tidspunktet for partiet.

Omtrent samtidig som Giske ble fjernet fra ledelsen, døde Odvar Nordli. «Den klassiske sosialdemokraten Odvar Nordli (1927-2018) er nok den siste statsministeren i sitt slag». Han kjempet for «at dei med sterkast rygg, skal bere tyngste børa», skrev Andreas Hompland i Dag og Tid. «Nordlis bortgang er også påminning om hva sosialdemokratiet en gang var i vårt land,» skrev Fædrelandsvennen på lederplass.

I følge spesialrådgiver Asbjørn Wahl i «For Velferdsstaten» er Arbeiderpartiet inne i sin verste krise noensinne: «Krisa består presist i det faktum at det gamle er døende, og det nye ennå ikke blitt født. I mellomtida florerer alle slags morbide fenomener».

«Det florerer av konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet på internett», skrev Vårt Land. Noen av dem er: Ap tjente Sovjet. AP begikk statskupp i 1939. Ap avkristner Norge. Ap indoktrinerer Norge. Ap islamiserer Norge.

Mange hevder Jonas Gahr Støre er for rik til å lede Arbeiderpartiet. Hadia Tajik er sett på som «forræder» etter at Giske måtte gå.

Handler partiets fall om at det er blitt for likt Høyre? «Stø kurs i den økonomiske politikken og lydhørhet overfor finansmarkedene er blitt Arbeiderpartiets varemerke. Den gamle ambisjonen om å kontrollere kapitalen var blitt svekket,» skrev sosiologen Linn Stalsberg i Samtiden. Må partiet endre kurs, gå tilbake til 70-tallet, til tiden før Gro Harlem Brundtland forlot Odvar Nordlis kurs og ideologi?

Panel:

Eivind Trædal, politiker (MDG), twitrer og miljøaktivist, byrådsleder i Oslo

Raymond Johansen (Ap)

Berit Aalborg, redaktør, politikk og verden i avisen Vårt Land

Sigurd Grytten, partner i Zynk og tidligere stortingsrepr. Ap

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis i statsvitenskap og medlem i studieutvalget i Oslo Ap

Aslak Bonde, kommentator i Morgenbladet

Debattleder: Anders Tangen

Musikalsk innslag: Hallvardson synger Kristofferson