BORGERKRIG: Finland 1918

100 år siden Nordens blodige borgerkrig NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft har skrevet boka «Finland 1918» om den finske borgerkrigen, som ble utkjempet fra januar til mai 1918, og som er et ukjent kapittel for mange.

Striden stod mellom borgerlig konservative og sosialistiske krefter, «De hvite» og «De røde». Jentoft forteller historien gjennom 20 norske leger og sykepleiere som var til stede i krigen, etter at Norge sendte to «ambulanser» – feltsykehus – fra Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening. Ingen av dem var forberedt på blodbadet de skulle bli vitne til. Finner tok livet av hverandre i hopetall. De hvite med general Carl Gustaf Mannerheim vant krigen. Nærmere 37 000 mennesker døde som følge av konflikten; gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser, og høy dødelighet i konsentrasjonsleirene som ble opprettet.

Hvorfor ble krigen så brutal? Hva kan utløse en konflikt som får venner og naboer til å drepe hverandre? Kan noe slikt skje i Europa – enn si Norden – på ny? Jf. det som skjedde i tidligere Jugoslavia på 1990-tallet.