Er den høyrepopulistiske protesten høyst nødvendig for å motarbeide skjevdeling, få en maktbalanse og et mer rettferdig samfunn?

Protest mot maktelitene, mot EU-eliten, mot PK-eliten, politikereliten. Kultureliten, feministeliten, forskereliten, meningseliten, hovedstads-eliten, slik beskriver Jo Røed Skårderud det som skjer i samfunnet. Er den øyrepopulistiske protesten høyst nødvendig for å motarbeide skjevdeling, få en maktbalanse og et mer rettferdig samfunn?

I januar tiltrådte Donald Trump som president i verdens mektigste land. En høyrepopulistisk bølge har også skyllet inn over Europa. Brexit-prosessen er på sporet. I 2013 hadde Alternativ for Tyskland en oppslutning på 4.7%, mens målingene de siste årene viser opp mot 15%. I Nederland fikk Geert Wilders Frihetsparti en oppslutning på vel 13% etter valget i mars og ble neststørste parti. I Frankrike står Marie Le pens Nasjonal Front fortsatt sterkt, hun ble «nestbest» under presidentvalget i vår. I Norden øker oppslutningen rundt Dansk Folkeparti (21.5%), Sverigedemokratene (19.4%) og Sannfinnene (17.6%).

«Så lenge den ikke får for mye makt, kan populismen få positive konsekvenser,» skrev Frank Rossavik i Aftenposten.
Rossavik viste til at populistiske partier ifølge Pax leksikon tradisjonelt er forankret i «det jamne folks» interesser og virkelighetsoppfatninger, som motstandsbevegelser rettet mot f.eks. «adel, presteskap og jordeiere i byen».
Spørsmålet blir i så fall: Har populistiske strømninger fått for stor makt i dagens verden?

Panel:

Jo Røed Skårderud, journalist i Klassekampen

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen

Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten og forfatter

Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant FrP

Stein Reinertsen, biskop i Agder

Debattleder: Anders Tangen

Musikalsk innslag: Stein Roger Sordal