Er Gud inni meg eller utenfor meg? – om forskjellen mellom religiøsitet og åndelighet

V/ forfatter, teolog og psykoterapeut Tommy Hellsten (FIN)

Etter flere forsøk har vi endelig lyktes med å få Hellsten til festivalen. Teologen, terapeuten og forfatteren Tommy Hellsten regnes som en av Finlands fremste kristne mystikere. Da Håvard Nyhus i Vårt Land i fjor skrev ned de han mente var «Nordens åndelige vismenn» fokuserte han på Norge og Sverige. Hellsten er finsk, ellers burde også han vært på denne lista.

I en utrygg oppvekst med alkoholiker-far søkte han til kirken for å få fred, men der hadde de ikke tid til han. Da fant Hellsten ut at han måtte gå i seg selv, så han startet i psykoterapi. I dag er han selv en ledende terapeut og coach, som holder kurs og foredrag over hele Norden. Vi tar sjansen på å beskrive han som en miks av Per Fugelli, Ingvard Wilhelmsen og Per Arne Dahl.

Hellsten debuterte med bestselgeren «Flodhästen i vardagsrommet» om barn som vokser opp i skyggen av en «flodhest»; som alkoholisme, arbeidsnarkomani, trangsynt religiøsitet, vold osv. Også boken «Ju Mindre Du Gör Desto mer Får Du Gjort», en bok om livets paradokser, er hyppig lest. I Finland har flere den på nattbordet sammen med Bibelen. Her skriver han bl.a. at «mennesket må leve sitt liv i vissheten om at han hele tiden går mot sin undergang». Boken handler om livets paradokser. Siden 1991 har han utgitt 14 bøker, Han betegner sin siste bok – «När allting faller på plats» – som den viktigste. Her skriver han om å leve i nuet, om viktigheten av kjærlighet, fred med seg selv og med Gud, om dødsangst og egoisme. Men han skriver også om hjemkomst, om at man kan bli et helt menneske, selv om man vokser opp uten kjærlighet, og om å finne sin egen styrke. Bøkene hans har blitt bestselgere i Finland. De leses av alle, også såkalte konservative fundamentalister.