FESTAFTEN: Utdeling av ERIK BYEs MINNEPRIS til ELIZABETH HOFF

«Dama i Damaskus,» ble hun kalt i et portrettintervju i Klassekampen. Vårt Land kalte henne «stemmen fra Aleppo» da hun ble portrettert i Min Tro-intervju. WHO kaller henne den modigste kvinnen. Selv svarer hun at hun drives av en politisk overbevisning, av spørsmål om maktfordeling, urettferdighet og ulikhet».

Jordmor og sykepleier Elizabeth Hoff fra Ålesund får prisen. Hun har jobbet internasjonalt med hjelpearbeid som leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria de siste seks årene. I tretti år har hun viet livet sitt til de svakeste og mest utsatte i krigsområder i Afghanistan, Zimbabwe, Egypt, Armenia, Somalia og Syria. Siden 2012 har hun bygget opp en stab på 200 ansatte i Syria. Med fare for eget liv og helse har hun jobbet i kanskje verdens farligste land.

«Elizabeth Hoff er blant de nordmenn som har vært utsatt for størst fare over lengst tid siden 2. verdenskrig,» sto det i begrunnelsen da hun mottok Gunnar Sønstebys pris i januar i år. Pengene hun fikk for prisen ville hun bruke til syke barns foreldre i Syria. Nylig fikk hun Peer Gynt-prisen, valgt av Stortinget.

Elizabeth jobber døgnet rundt og kan betegnes som en norsk Mor Theresa. I et intervju med Dagbladet forteller en av hennes ansatte at hun har ingen frykt for autoriteter, og er ikke redd for å konfrontere de krigførende partenes ledere. Selv sier hun «Det blir mye elendighet og fæle skjebner i jobben, men det er «det gode i mennesket, takknemligheten og folks mot» som driver Hoff. Hver dag. Hun hevder kjærligheten fra Gud har vært med å forme henne. Elizabeth Hoff er 60 år, ugift og har ikke barn.

ELIZABETH HOFF

ROBERT MOOD

LARS LILLO STENBERG

SOLVEIG LEITHAUG

KINE HELLEBUST

GEIRR LYSTRUP

DICK HOLMSTRÖM (FIN)

INGER LISE STULIEN M/ KNUT KJETIL MØEN

TORE THOMASSEN

HERMANOS

JAN ENGERVIK

IRMELINN RAMO

Programleder: ERIK WOLD