FILM: Laurie på Skråplanet

I 2004 viste NRK dokumentaren ”Laurie på Skråplanet”, som resulterte i at han umiddelbart ble invitert til Protestfestivalen året etter. I alle år etter det har arrangørene betegnet besøket fra Laurie som det mest ideelle i festivalens historie.
Multikunstneren, anarkisten og antimaterialisten levde store deler av livet i fristaden Christiania, etter en konflikt med kunstnereliten i Bergen. Da han var fylt 90 år dro han hjem til Bergen for å dø, men i skrivende stund tegner han fortsatt. På denne dag er hans 95-årsdag. I den anledningen viser vi denne helt spesielle dokumentaren om et helt spesielt menneske.

Laurie Grundt – den siste bohem
Protestfestivalens ånd dukket i 2004 opp på TV-skjermen på selveste NRK under den litt underlige tittelen «Laurie på skråplanet»; en dokumentar om Laurie Grundt, laget av Egil Teige. Festivalens ideskapere skjønte poenget samtidig i telepati og kastet seg over telefonen til hverandre, som selvfølgelig var opptatt. Når så omsider den ene kom igjennom, var det rett på sak: «Han må vi ha på festivalen!»

Laurie Grundt, «kaospilot» og «den siste bohem», var i sin tid drivende kraft i Bergens berømte kunstnermiljø «Gruppe 66». Utstillingene i Bergen kunstforening i 1966 og -70 ble karakterisert som sjokktilstelninger. Han gikk motsatt vei av den introverte kunsten, han ville bli forstått. Multianarkisten Grundt tente på alle pluggene da bergenserne hånet hans utstilling; slik som dette i et leserinnlegg: «Det var som en demon eller flere hadde sluppet løs. Så meget stygt, skittent og redselsfullt er det vel vanskelig å finne samlet på et sted … der skal vaskes lenge før Bergens kunstforening blir ren».

Laurie Grundt pakket sakene og dro til fristaden Christiania i København, der han fant et rede i Fredens Ark og det inspirerende miljøet han mente Bergen manglet. I Christiania ble han i tiår etter tiår. Han skrev og malte om hverandre, og han glødet om religion, erotikk og politikk.
I september 2005 dukket «villmannen Laurie Grundt», som da var over 80 år, opp på Protestfestivalen midt i bibelbeltet. Og her stjal han showet med befriende malerier av nakne damer eller om Norges historie og menneskerettigheter. Og han gjorde stunt med dikt og dans i Markens. Alltid hadde han kvinner i sentrum, slik som på bildet med nøgne, nøgne damer, som nå har hedersplass i stuene til begge festivalskaperne. For som Laurie skrev:
Kvinden ser alt for sexy ud hun forvirrer begrepet kærlighed

Eller som han skrev om maktvesenet: Makten og hatet er en farlig og fjollet herre, den blandes med religioner, selv om jeg synes Jesus var en sympatisk tenker, kan hanekampen aldri slutte.

Til slutt kom Laurie hjem til Bergen. Etter eget utsagn dro han hjem for å dø. Men han døde ikke. Laurie Grundt vil fylle 95 år, om han lever til 10. september. Vår oppfordring er: Gi han en plass i kunstsiloen, så vil kanskje selv de mest ihuga silomotstanderne kanskje kunne leve godt med den.