FILMSØNDAG

1200-1300 MAN KAN IKKE GOOGLE INN GUD

De færreste har vært i et kloster, de færreste kjenner en nonne. De færreste vet at nonner også kan skravle og gkoggle, at de krangler, at de får gummiansikt når de holder på med sangøvelser, eller at de holder foredrag om seksualitet. Disse overraskende momentene ved nonnelivet og at nonner kan betraktes som frie og selvstendige
individer, er noe av det jeg avdekker med denne fi lmen. I tillegg belyser jeg hva det er som gjør at noen velger å leve et såpass annerledes liv, hva det er som driver en kvinne inn i klosteret, og hva slags livshistorier disse kvinnene har. Det å velge bort moderskapet frivillig er også et sentralt element i fi lmen. Filmen veksler mellom
dybdeintervjuer med de fi re hovedkarakterene og sekvenser med ulike individuelle aktiviteter og felles aktiviteter med de øvrige nonnene. Gjennom dette skildres hovedkarakterenes personligheter og livshistorier, deres refleksjoner rundt de ovennevnte temaer samt seksualitet, Gudsbegrepet, og det å leve i et rent kvinnefellesskap.
Filmen tar deg med på en reise inn i et Dominikanerkloster i Oslo og et i Lourdes i Frankrike, går dypere inn i de ovennevnte temaene, samtidig som den skildrer det stille og kontemplative rommet.

Regi: Hilde Merete Haug, 47 min


1300-1415 BREV TIL PASTOR JACOB

Et kammerspill om en livsdømt kvinne som slippes fri og får tjeneste hos en aldrende, blind pastor. Fangen tar motvillig sitt oppdrag: og leser høyt fra alle brev som hver dag kommer til presten fra mennesker som vil at han skal be for dem og deres bekymringer. Bitter av livets erfaringer er hun den siste til å erkjenne at hun er avhengig av
andre mennesker.

Regi: Klaus Härö, 74 min. (Klaus er en av Finlands mest anerkjente regissører)


1415-1550 FEKTEREN

I Klaus Härös spennende drama møter vi den ambisiøse fekteren Endel som i sin flukt fra Stalin ender opp i Estland. Under falskt navn får han jobb som idrettslærer. Der oppdager han at fektingen gir barna en mulighet til å utrykke seg i en hverdag med undertrykkelse og savn etter foreldrene. Så kvalifiserer skolelaget seg til en fekteturnering i Leningrad

Regi: Klaus Härö, 94 min.


1550-1620 PAPPA HAR INTE EN CHANS

I denne finlandssvenske dokumentaren laget av Yle handler det om fedrene som kjemper for retten til å treffe sine barn. Det kan kjennes som Davids kamp mot Goliat – håpløst. Slik beskriver mange fraskilte fedre sin kamp mot de myndigheter som bestemmer over omsorgsretten.

Redaktør: Kati Grönholm, 27 min.


1620-1700 HUSKER DU MEG?

I 2010 fikk Siri demensdiagnosen i en alder av 38 år. Hun bor nå på en institusjon, mens ektemannen må fortsette hverdagslivet hun egentlig skulle vært en større del av. På mange måter er det minnene som binder oss mennesker sammen. Hva skjer med relasjonene når minnene forsvinner? Filmen følger Siri og to andre yngre med demens i deres hverdag.

Regi, foto & klipp: Ragnhild Nøst Bergem


1700–1720 OVER THE BRIDGE

«Over the Bridge» er ein dokumentar om dei heimlause i den amerikanske midtvesten. Gjennom vinteren 2016 drog Maria Lavelle frå Haugesund ut med kamera for å få eit innblikk i korleis heimløyse og avhengnad ser ut i South Dakota, samanlikna med i Noreg.

Regi: Maria Lavelle


1720–1750 MIN FAMILIE – NÅR NOEN ER FATTIGE
Norge er et rikt land. Likevel finnes det 92 000 barn i Norge som opplever fattigdom eller at familien har dårlig råd. 92 000 ban er det samme som to elever i hvert klasserom. Her møter du to av disse barna, som forteller hvordan de opplever fattigdom i ett av verdens rikeste land.

Regi: Torgeir Kalvehagen, 30 min


1750–1810 DET STORE LILLE LIVET

Det store lille livet er en kortfilmdokumentar om kvinner og livsperspektiv. I filmen møter vi kvinner i ulike aldre, og vi treff er dem i deres hverdag, mens de reflekterer rundt eksistensielle spørsmål som sorg og glede, frykt og drøm og ikke minst meningen med livet. De seks kvinnene vi møter, er i alderen fem til hundre år, med ulike bakgrunner og fra forskjellige steder i landet vårt. Filmen gir et innblikk i hva et knippe norske kvinner av i dag tenker om livet. Filmen er lettbeint, men bærer samtidig en filosofisk undertone som vil få seeren til å stille spørsmål rundt sin egen eksistens.

Regissør: Rune Håverstad. Produsent: Tonje Østbye. Produksjonsselskap: STBY Film, 23 min