Har Senterpartiet blitt det nye Fremskrittspartiet?

Har Senterpartiet blitt det nye Fremskrittspartiet? Flyr de i medvind nå på grunn av populismens seiersgang gjennom
Europa? Og i så fall, hvordan har det rødgrønne Senterpartiet klart å bli et «høyreparti»?

Protest mot snobberi og innvandring og mot alle typer sammenslåinger; fra kommuner til EU til dagligvarekjeder med alt for stor makt. Protest mot maktelitene. Partiet som roper ulv.

Ifølge valgforsker Anders Todal Jensen har de fleste partiene nå lite å stille opp med som forsvar mot Senterpartiet. Til Vårt Land sier han at det knapt finnes motmedisin mot partiets kamp mot politireform, kamp for landbruket, kamp mot ulv og kommunereform. Leder i Civita Kristin Clemet, hevder at det er «særlig Senterpartiet og Fremskrittspartiet som ser nytteverdien av å spille på motpolene by og land, folk og elite, eller vi i Norge og de andre». Når forskere og medier forsøker å kategorisere populistiske partier i Europa, trekker de gjerne fram de sakene som typisk forener disse partier. Det er ofte motstand mot globalisering, frihandel, innvandring, sanksjoner mot Putin, islam, eksperter og sentralisering; samt en positiv holdning til folkeavstemninger.

Frithjof Jacobsen i VG hevder Senterpartiets populistiske råkjør mot alt fra vareutvalget på Rema 1000 til EØS-avtalen er velsmurt, strategisk og smart. Men særlig troverdig er det ikke. Senterpartiet er for det meste mak-
tens parti. I Nationen har Erling Kjekstad en annen oppfatning: «Høyre vil senke skattene. Det vil Trump også. Senterpartiet kjemper mot elitene. Trump også. Så hvem er mest lik?» Thorbjørn Jagland skriver derimot i en
kronikk at Senterpartiets ulvemotstand eller EU-motstand ikke uten videre kan regnes som populisme. Men hvis man hevder at fl yktningene representerer en fare for vår felles velferd og våre barns fremtid, er det populisme.

Panel:

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen

Frank Rossavik, kommentator

Anne Beathe Tvinnereim, nestleder og stortingsrepresentant Senterpartiet

Hans Lysglimt Johansen, Trump-tilhenger og leder av Alliansen

Debattleder: Gunnar Stavrum