MAMMONS BY: Har Kristiansand gjort knefall for markedskreftene?

Alla ska respektera varandra! Alla är lika värdefulla! Pengar borde fördelas mera rättvist! Politiker ska använda, inte missbruka sin makt.

Dette er fire av 65 teser elever i sjuende klasse ved en finsk skole har satt opp for å forandre verden til det bedre. Og det trengs ungdom med vyer om en annen verden. Globalt har aldri så få mennesker eid så mye av jorda som i 2018. Forskjellene mellom de rikeste og de fattigste på kloden øker. De 85 rikeste mennesker i verden eier mer enn 3.5 milliarder av verdens fattigste.

Også i Norge øker forskjellene. «Alle som vil, kan se ulikheten vokse. Men vil vi se?» spør Sandra Lillebø i Klassekampen. «De fattige barna i Norge hadde trengt at politikere tenkte nytt og radikalt. Slik at det ikke blir enda flere», skrev kulturredaktør i Fædrelandsvennen Karen Kristine Blågestad i april. Mange mener både Arbeiderbevegelsen og kristenfolket har sviktet sine idealer og verdier. «Stø kurs i den økonomiske politikken og lydhørhet overfor finansmarkedene er blitt Arbeiderpartiets varemerke. Den gamle tradisjonen om å kontrollere kapitalen var blitt svekket,» skrev sosiologen Linn Stalsberg i Samtiden.

Situasjonen lokalt her sør følger det generelle mønsteret. Ulikhet, mistrivsel og urettferdighet øker. Vi får flere fattige familier, også blant etnisk norske. Over fire tusen barn lever i fattige familier i Vest-Agder. SVs lokale kristenalibi Tor Aurebekk refset for noen år siden KrFs lokalpolitikere for å være for opptatt av mammon. Nedlagte Quarts tidligere pressesjef Pål Hetland beskrev hvordan «Jesus og mammon regjerer med harde hånd, og deres ord var lov». Filadelfias tidligere pastor i byen, Egil Svartdahl, tok et oppgjør med sørlandske hyklere og viste til Bibel-ordet «Herre, jeg takker deg for at jeg ikke er som alle andre».

Mens den stadig bedre stilte middelklassen kranglet om parkeringshuset, kunstsilo og containerhavn, burde vi kanskje heller hørt på 13-åringene, både i Finland og lokalt. Hvilken fremtid har de i et stadig mer individualistisk samfunn?

PANEL:

Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand

Terje Dragseth, poet og samfunnsdebattant

Kurt Mosvold, investor

Mali Tronsmoen, leder Kristiansand SV

Arvid Grundekjøn, investor

Nils Nilsen, samfunnsdebattant

Kine Hellebust, skuespiller, sanger og bildekunstner

PANEL 13:

Lea Regina Miradatter Transeth, skoleelev

Embla Kristine Stray Mortensen, skoleelev

Auen Elias Labdon, skoleelev

Matti Johannes Hammer Olsen, skoleelev

Debattleder: Hans-Christian Vadseth

Musikalsk innslag: Dag Ringstad synger «Mammons by»