MEDIA: Make Media Great Again!

Har tradisjonelle medier spilt seg selv utover sidelinja? Preges de av flokktenkning og sviktende troverdighet? Trenger vi nye alternative media?

Under halvparten av Norges befolkning har stor tillit til redaksjonelle nyhetsmedier, viste en undersøkelse fra nyhetsbyrået Reuters i fjor. «Det foregår en informasjonskrig i norsk offentlighet. Er sannheten dens første offer?», spurte Lars Unar Larsen Vegstein i Klassekampen. VG skrev at stadig flere kritiske røster hevder norske medier styres av én agenda, og at dekningen av Donald Trump bærer preg av svertekampanje. Norske media beskyldes for å være elitistiske, ensidige og løgnaktige.

Siden Donald Trump ble president har det florert med meninger om såkalte «falske nyheter». Ett resultat er at Fritt Ord støttet mediesamarbeidet «Faktisk», igangsatt av Dagbladet, VG og NRK for å bekjempe falske nyheter. Frp’s informasjonsleder Kristian Larsson reagerte sterkt på dette: «Den 4. statsmakt vil altså opprette en 5. statsmakt, fordi de ikke stoler på seg selv, men hvis vi oppretter en faktasjekk for faktasjekkerne, hvem skal sjekke deres fakta?»

Alternative nyhetsmedia (såkalte parallelle medieunivers) når i dag hundretusener i Norge. De har endret den norske offentligheten. Ett av dem er nettavisen Resett. Redaktøren Helge Lurås skrev i Aftenposten: «Vi i Resett har i høyeste grad fått merke hvordan det er å være i opposisjon til etablissementet i Norge. Behandlingen av Resett i de etablerte mediene har gått fra stigmatisering til ignorering utover høsten i fjor, og deretter til sinne og fullt angrep etter hvert som vi ikke forsvant, men snarere begynte å sette dagsorden».

VG-kommentator Anders Giæver har gjort narr av at Hanne Nabintu Herland og «den gamle venstreekstremisten Pål Steigan» har funnet hverandre i motstanden mot tradisjonelle media. I et intervju med Klassekampen svarer Herland at «hvis du lar merkelapper som høyre og venstre styre hvem du lytter til, begrenser du deg selv veldig».

Protestfestivalen har invitert representanter fra alternative media til å snakke om det de anser som svik fra tradisjonelle medier og hva de anser som fremtidas største utfordringer. En representant for de etablerte media slipper også til.

PANEL:

Arne Jensen, generalsekretær Norsk Redaktørforening

Hanne Nabintu Herland, driver av The Herland Report (flere av intervjuene er sett over 100.000 ganger på Youtube).

Helge Lurås, redaktør av Resett (800.000 unike brukere i januar)

Anki Gerhardsen, journalist, kritiker og mediekritisk spaltist i Aftenposten

Rita Karlsen, daglig leder i Human Rights Service (rundt 300.000 unike brukere i måneden)

Nils Nilsen, skribent for Sørlandsnyhetene

Debattleder: Vebjørn Selbekk

Musikalsk innslag: Geirr Lystrup