Ødelegges verdens mest populære idrett av søkkrike eiere? På tide å slå opp med favorittklubben

Liverpools legendariske trener Bill Shankly ble fornærmet om noen mente fotball «bare» var et spill på liv og død. Ifølge ham var det mye viktigere! Hva har skjedd siden? Jan Swensson skrev i Dagbladet at fotballfans bryr seg lite om hvem som eier favorittklubben, så lenge premieskapet fylles med sølvtøy. Boka «The Billionaires Club – The Unstoppable Rise of Football’s Super-rich Owners» av James Montague, viser at superrike eiere har mer til felles med griske onkel Skrue enn med tøyseonkler i familieselskap. Milliardærer i øst og vest tar strupetak på klubber som tidligere ble støttet av lokale forretningsmenn og velgjørere. Manchester City og Paris Saint Germains møte i kvartfi nalen i Champions League 2016 var i realiteten et lokaloppgjør i Gulfen. I 2008 kjøpte sjeiken i De forente arabiske emirater Manchester City, samtidig ble Paris Saint Germain kjøpt av staten Quatar.

I en større sak i Aftenposten 9. april i år med overskriften «Fotballsjeikens plan for verdensherredømme» fortelles det hvordan 48 år gamle Sjeik Mansour bin Zayes Al-Nahyan fra Abu Dhabi har tenkt å gjøre Manchester City til klodens største fotballklubb, og det gjøres ved at City gjennom holdingselskapet City Football Group har kjøpt opp klubber i Spania, USA, Australia, Uruguay og Japan. Nå går de løs på Kina og India som neste fremstøt. Fremstøtet viser også en annen side av fotballen. Kritikere mener de arabiske eierne forsøker å pynte på imaget til en undertrykkende stat.

I VG skrev Trond Johannessen om «Den brutale sannheten om Champions League»: Turneringen har ødelagt internasjonal klubbfotball. Ligaen er blitt en ny Money League. Den har skapt klasseskille som bare øker. De største klubbene vil ha mer. Klubber med utømmelige pengebinger, de feteste TV-avtalene og sponsing fra oljemilliardærer, vil også ha nesten alle Champions League-pengene. «Det er trist at de beste spillerne er i noen få klubber, og at veldig mange kamper er avgjort før de spilles».

I Dagbladet stilte Tom Stalsberg spørsmål om det er tid for å slå opp med Manchester United; ikke fordi de spiller gjespende fotball, men fordi managerens sutrende arroganse ikke passer i klubben, og fordi United driver en lønnspolitikk som ikke henger på greip. Sistemann til klubben – Alexis Sanchez – tjener over tre millioner kroner i uka. Han er ikke alene. Lenger ned i divisjonene i England har fansen i klubber som Coventry og Hull laget demonstrasjoner mot eiere de mener skader klubben.

I norsk fotball har rike klubber som Rosenborg kunne velge og vrake blant spillere på norske klubblag, med den følge at Rosenborg har blitt omtrent uslåelig. Det vakte kritikk hos Norges Idrettsforbund (NIF) da gambling-millionærer overtok Start. NFF var positive. Med alternativer som konkurs eller oppkjøp av russiske billionærer, fantes det noe bedre alternativ? De fl este større klubber er såkalte «kjøpelag». Start har i år handlet inn nesten et helt lag med utlendinger. Burde fotballen over hele verden innføre krav om minimum 50 % lokale spillere på alle lag for å bevare lokal balanse og interesse, og for å hindre at barns favorittidrett bare handler om penger?

PANEL:

Jan Swensson
, forlagssjef

Ole Martin Årst, tidligere fotballspiller

Gunnar Stavrum, tidligere sportsjournalist

Arve Hjelseth, førsteamanuensis i Idrettssosiologi NTNU

Lars Johnsen, journalist i fotballmagasinet Josimar

Frank Mersland, journalist i Fædrelandsvennen

Christopher Langeland, medeier i Start

Debattleder: Lene Julsen