SEX – Er det monogame samliv i strid med den menneskelige natur?

Et økende antall reportasjer forteller om mennesker som lever med flere enn én partner. Spørsmålet reises om ikke tiden er inne for offentlig akseptering og normalisering av polyamorøst samliv.
Ett eksempel: Aina er ikke elskerinnen til Dag. Lynn og Aina er begge kjærester med Dag, men har ikke noe forhold til hverandre. «Hun er likestilt i forholdet, som meg,» fortalte Lynn Steinset Myrdal (40) i VG. Myrdal har fått spørsmål om hun er deprimert, pervers eller om det er noe annet «galt» med henne, siden hun har endt opp slik. Hun har fått kommentarer som «Må en akseptere alt nå til dags? Hva blir det neste? Sex med dyr eller barn? Ekkelt!». På fagspråket kalles forholdet til Aina, Dag og Lynn en V-relasjon. Et annet eksempel: Ida Wennerstrand (24) er kjæreste med Søren (25), og har to andre sexpartnere – en kvinne og en mann.

Noen hevder at monogami er i strid med menneskenaturen. Zoolog Petter Bøckman mener mennesker ikke er polygame av natur, men heller seriemonogame. Biolog Dag Hessen anser at mennesker er halvveis monogame. Psykolog Anita Skrautval uttalte til VG at det ikke er uvanlig at par som åpner opp forholdene sine, opplever forelskelse og «ny-forholds-energi». Professor i psykologi Frode Thuen er mer kritisk og tror polyamori kan fungerer for noen, men ikke for folk flest; forutsetninger for at det skal gå bra, er at man er trygg på seg selv og lite sjalu.

Samtale mellom Lynn Steinset Myrdal, leder Poly Norge

Anita Skrautvol, psykolog

Hanne Kro Sørborg, sex-rådgiver i Songdalen

Shurika Hansen, samfunnsdebatant

og skribent Andreas Årikstad, teolog i NLM og foreningen Skaper

Samtaleleder: Berit Hedemann