[ 18.09.2013 av becka 0 Kommentarer ]

Husk debatten 8. oktober: Hva har skjedd med vårt forhold til naturen?

Ignorerer vi hvor vi kommer fra og hvor vi skal? Og hva blir konsekvensene?

1900 DEBATT:Hva har skjedd med vårt forhold til naturen? Ignorerer vi hvor vi kommer fra og hvor vi skal? Og hva blir konsekvensene?

Arrangementet er i samarbeid med IK Våg.

Trening på innendørs treningssentre har erstattet turer i skogen. Dataspill har erstattet cowboy og indianer og lek i naturen. Vi klatret i trærne, spilte løkkefotball og levde livet utendørs. I år er det også kommer frem at ungdom ikke fisker lenger. Konsekvensen er at fjellvann får overflod av fisk som må tas med garn. Amerikanske sosiologer har undersøkt hvor mye av et vanlig døgn i en tolvårings liv som er forbeholdt prat med mamma eller pappa. Hvis du tror svaret er i timer tar du feil. Svaret er 3,5 minutter. Derimot bruker barn og ungdom mange av døgnets timer til å stirre på skjermer og trykke på knotter. De er innendørs 90 prosent av tiden. En dansk undersøkelse avdekker at bare 23 prosent av dagens barn mellom 5 og 12 år er ute daglig for å leke eller bruke naturen på andre måter. På 1970-tallet tilbrakte vi mer enn halvparten av tiden utendørs. «Vi husker å lufte hunden, men glemmer at barna våre har noen av de samme grunnleggende behovene,» sier Ole Laursen til Jyllandsposten. Han leder arbeid for barn, skoler og familier hos Danmarks Naturfredningsforening. Professor i filosofi Arne Johan Vetlesen skrev om sin bekymring for morgendagens voksne i sin spalte i Klassekampen. Hvordan får vi mennesket tilbake til naturen? Hvilke konsekvenser får utviklingen for morgendagens voksne?
Debattanter:
Innledning v/ funktionsleder Børn og Unge, Danmarks Naturfredningsforening Ole Laursen
Gunnar Breivik, professor Norges Idrettshøgskole
Torbjørn Knutsen, daglig leder IK Våg
Marit Sølsnæs, daglig leder DNT Sør
Steinar J. Olsen, Stormberg-grunder
Debattleder: Ole Dag Kvamme
Musikalsk innslag: Lorene Spain Espeland
Debatten foregår på Hotel Norge.

[ 30.07.2010 av becka 0 Kommentarer ]

Erik Dammann mottok Erik Byes minnepris 2010

Fra v. forfatter Sidsel Mørck som holdt tale, prisvinner Erik Dammann og Ola Bye

79 år gamle Erik Dammann og kona Ragnhild har rodd fra Oslo til Kristiansand for å motta prisen, som er en statuett i bronse av billedhuggeren Arne Vinje Gunnerud.

Under den offisielle lunsjen for prisvinner senere på ettermiddagen sa Erik Dammann at vi trenger en ny verdensorden. Det er ikke mulig å snu den utviklingen som handler om vekst. Hvis man bare navner det, blir man ikke særlig populær mente miljøkjempen, som var pessimistisk med tanke på jordas fremtid. Han manet til at vekst måtte legges ned som tenkemåte og erstattes med deling, samarbeid og fellesskap.

Erik Dammann sa til avisen Vårt Land i forbindelse med roturen tidligere i uken at ”mitt egentlige engasjement er ikke så mye miljø som det er rettferdighet. At vi ødelegger vår livsglede ved overflod mens barn dør i milliontall av sult. Og for å gjøre noe med det må vi endre vår økonomiske politikk. Det var folk veldig opptatt av i 1970-årene da jeg startet Framtiden i Våre Hender. Men i dag er på en måte den siden av saken glemt. Nå dreier det seg bare om miljø,” sa Dammann til avisen.

I sin bok Kontraster forteller Dammann om vennskapet med Erik Bye, i forbindelse med oppstarten av Forum for Systemdebatt: ”En av dem jeg hadde bedt om å bli med som representant for FSD, var NRK-kjempen Erik Bye, som satt i styret. Han sa først nei; han følte at han ikke hadde de kunnskapene han trengte for å kunne svare på journalistenes eventuelle spørsmål om hvorfor systemdebatten var nødvendig og hva den ville dreie seg om. Men etter en lengre telefonsamtale hvor vi ble enige om hva han kunne svare, lot han seg overtale. Men da han så ble spurt, ga han et ganske annet svar, et svar jeg husker ennå fordi det gledet meg mer enn det meste jeg har fått av tillitserklæringer: – Hvorfor har du gått med i dette, Erik Bye, spurte journalisten. – Fordi jeg stoler på han Erik som sitter der, sa han og pekte på meg. – Jeg er vant til det, jeg vet at når han starter noe, er det viktig. Så når Erik Dammann roper ”I gevær”, da stiller Erik Bye i givakt!”.

Nå var det Erik Dammanns tur til å motta Erik Byes minnepris. Tidligere mottakere er Åge Aleksandersen (2005), Hanne Sophie Greve (2006), Erling Borgen (2007), Cindy Sheehan (2008) og Mads Gilbert (2009).

Komiker Trond Viggo Torgersen og artisten Helene Bøksle var blant de som deltok under seremonien. Introduksjonen av prisvinner ble foretatt av forfatteren Sidsel Mørck.