Søndag 8. september, Kristiansand
[ 30.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

20:30 AVSLUTNINGSKONSERT med Tom Roger Aadland

FRIKIRKEN, TOLLBODGATEN 64

 

(200,- inkl. samtale 19:00) Kjøp billetter

 

WITH GOD ON OUR SIDE. BOB DYLAN OG DET ÅNDELIGE.

Kristne symboler og temaer har forekommet i Bob Dylans sanger helt siden gjennombruddet i 1963, på tvers av skiftende musikalske uttrykk. Det dramaturgiske høydepunktet var kanskje årene 1979-81, da han gav ut sine tre såkalte «kristne» album, men det åndelige har alltid vært sterkt til stede i hans musikk. Da biskop Anne Lise Ådnøy ble vigslet i Stavanger denne våren, var hennes musikkønske Bob Dylan gjendiktet og sunget av Tom Roger Aadland.

På Dylans 75-årsdag for tre år siden, slapp Aadland singelen «Eg Må Ha Deg», Dylans «I Want You» i en energisk versjon. Responsen var over- veldende, blant annet fra Unni Wilhelmsen, som betegnet tolkningen som «en fullstendig innertier». Andre artistkolleger var like begeistret. I september samme år kom mesteralbumet «Blonde On Blonde» i norsk versjon med tittelen «Blondt i blondt». «Blod på Spora» («Blood On the Tracks) kom ut i 2009, men ble nyutgitt i 2018, og da med bonusspor. Da Aadlands siste skive «Songfugl» kom ut i fjor, skrev Fædrelandsvennen: «Dette er hans sjuende album. Og det er hans beste … så intenst, sterkt og forførende på en så autoritær måte, at det er lette å falle pladask for Tom Roger Aadland denne gangen … En av våre største rockepoeter»

(200,- inkl. samtale 19:00)

Kjøp billetter

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Søndag 8. september, Kristiansand
[ 30.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

19:00 SAMTALE: OM NESTEKJÆRLIGHET: La oss leve for hverandre

FRIKIRKEN, TOLLBODGATEN 64

 

(200,- inkl. konsert) Kjøp billetter

 

En nordisk samtale mellom Finland («verdens lykkeligste land»), Sverige («verdens mest sekulariserte land»), Norge («verdens rikeste land») og Danmark («Nordens dejligste land») om Gud og kristenhet, om uro og stadig økende ulikhet.

Om ulikhet sier kommentator i Klassekampen Bjørgulv Braanen: «Det er en dyp uro over økende sosiale og geografiske kløfter i flere vestlige land. Deler av befolkningen opplever sterk levestandardvekst, større frihet og nye muligheter, mens andre ser velstandsøkningen gå dem hus forbi – de hektes av. Vi ser tendenser til en ny underklasse, og i distriktene opplever folk at livskvaliteten og tjenestetilbudet svekkes. Dette er den store sosiale og politiske utfordringen i hele Vesten – også i Norge. Hvordan skal vi opprettholde et sterkt fellesskap der alle trekkes med, uavhengig av bosted, yrke, utdanning, alder, kjønn, legning og etnisitet?»

Har kristne forsømt sin oppgave, å «leve for hverandre»?

Svenske Dan Korn har nylig gitt ut boken «Som om Gud fanns».

Forfatter og professor emeritus Oskar Skarsaune skriver i sin nye bok at den bindingen Jesus kanskje talte oftest om, var bindingen til Mammon, bindingen til formue og eiendom. De nordiske land er gått fra å være fattige land til å bli noen av verdens rikeste land. Vekst har overtatt for nestekjærlighet. Der det før var noen få rike, er det i dag blitt mange rike, men i økende grad også flere fattige. Forskjellene øker i de nordiske land. Oskar Skarsaune hevder at «også sosialdemokratiet ser ut til å ha omfavnet den moderne markeds- og konsumideologien. Men den nådeløse konkurransen som denne ideologien bygger opp og forutsetter, den øker forskjellene mellom fattig og rik, den utjevner dem ikke. I et konkurransesamfunn tilsier all logikk at noen må komme øverst og noen nederst». All konkurranse må nødvendigvis skape vinnere og tapere. Spørsmålet er om dette er god kristendemokratisk politikk?

Bibelen sier: «Jeg er rik, jeg har overflod og mangler ingenting.» Men nettopp du er elendig og ynkelig, fattig, blind og naken!

Allerede for tretti år siden – i 1989 – ble nordiske land som Sverige og Danmark regnet blant de mest sekulariserte land i verden.

Finland ble trosmessig omtalt som Nordens Japan. Dette var en tid da det samtidig skjedde stor vekkelse over Norden, bl.a. drevet fram av Ulf Ekmans Livets Ord i Uppsala. Den svenske sangeren og låtskriveren Ulf Lundell sto fram og fortalte at han ikke trodde noe menneske kunne fungere uten en relasjon til Gud.

I dag er Norden blitt enda mer sekularisert enn for tretti år siden. De som ikke tror på Gud, er flere enn dem som gjør det. Filosof i Human-Etisk Forbund Morten Fastvold mener «den kristne kulturarven» er en grov tilsnikelse: «Det vi kan kalle den kristne kulturarven er nemlig langt fra vår eneste kulturarv, men bare en av flere, der det vi kan kalle
den fritenkerske kulturarven har vært langt viktigere i de siste hundre og femti år», mener han.

I en kronikk i Dagbladet ramser Fastvold opp norske ånds- høvdinger som var fritenkersk anlagte. De var slett ikke kristelige, slik mange later til å tro. Det gjaldt Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg, Marcus Thrane, Frithjof Nansen, Margrete Bonnevie, Katti Anker Møller, Arne Garborg, Arnulf Øverland og mange flere. Derfor, mener han, er det betimelig å minne om at disse åndshøvdinger, som nordmenn flest minnes med stolthet, ga klart og tydelig uttrykk for at de ikke hadde noen gudstro. Og flere av dem hevdet – slik Human-Etisk Forbund gjør – at etikken er menneskeskapt, ikke gitt oss av noen høyere makt. Internasjonalt ser vi at mange av de fremste filosofene som vi ofte siterer, var ateister; deriblant Bertrand Russell, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, David Hume, Ayn Rand og
Sigmund Freud.

Som et ledd i årets fokus på den finlandssvenske minoriteten i Norden har vi invitert erkebiskop emeritus John Vikström fra Finland til å ta del i samtalen – Vikström er svensktalende.

En samtale om kristne verdier mellom

John Vikström, erkebiskop emeritus i Finland

Stein Reinertsen, biskop i Agder

Roland Utbult, sanger og riksdagspolitiker (KD)

Dan Korn, forfatter og folkelivsgransker

Oskar Skarsaune, professor emeritus i kirkehistorie og forfatter

Iben Thranholm, teolog og journalist

Samtaleleder: Alf Kjetil Igland

Musikalsk innslag: La oss leve for hverandre ledes av Kristine Hovda og Tom Roger Aadland.

(200,- inkl. konsert)

Kjøp billetter

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Søndag 8. september, Kristiansand
[ 30.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

17:00 DEBATT: «Det gudløse Norden»

MISJONSHUSET, KRISTIAN IV GATE 35

 

(150,- inkl. samtale kl. 15:30) Kjøp billetter

 

Gudelig åndskamp eller gudløs maktkamp? Hvem eier Guds sannhet, når den Konservative som tar Bibelen på ordet, mener den Liberale er helt på jordet? Er verden en evig kamp mellom Godt og Ondt, mellom Gud og Satan, der vi alle må velge en side? Eller er jordelivet kulturkamp og verdikamp, hvor det er menneskelig å stride?

«Vi har ikke kamp mot blod og kjøtt, men mot makter, mot myndigheter, mot verdens herrer i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet,» står det i Efeserne 6:12 i Bibelen. Bob Dylan synger i sangen «Gotta Serve somebody» på «det kristne» albumet «Slow Train Coming»: «It may be the devil or it may be the Lord / But you’re gonna have to serve somebody».

Mandag 9. september er det lokalvalg, også i bibelbeltet på Sørlandet, der KrF har stor oppslutning. Men kan kristne egentlig stole på et parti som styres av markedstenkning, og der lederne «aldri» nevner Gud eller Jesus? Selv pastor i Filadelfiakirken i Oslo, Andreas Hegertun, skrev i et brev sammen med pastorkolleger at man burde skille politikk og teologi. I avisa Dagen utdypet Hegertun at «vår verden er ikke i hendene på Trump, Norges regjering eller IS for den del. Verden er i Guds hender». Hvis det er tilfellet, kan man da gjøre som man vil, stemme som man vil, fordi Gud allikevel har forut- bestemt alt? Og hvordan harmonerer det med aktiv «åndskamp»?

Er tiden moden for å nøste opp i fenomenet at «høyreside og «venstreside» har noe som helst med åndelighet eller «åndskamp» å gjøre? Under årets samling for den kristne «høyresida» i Oslo Symposium ble tidligere Krf-leder Knut Arild Hareide buet ut, fordi han advarte mot Trump.

I en kommentar i Vårt land skrev Alf Gjøsund: «Menachem Begin og Itzhak Shamir var blant de største Guds menn i vår tid. Helt uavhengig av personlig tro og livsførsel. De var på den rette siden i åndskampen. Det mest påfallende eksemplet i dag er Donald Trump. Evangelisk kristne i USA – og noen få i Norge – har plassert han på rett side; særdeles uavhengig av personlig tro og livsførsel. Også kirkeledere blir plassert inn i dette bildet. Man kan være så from man vil. Hvis man kan mistenkes for å lefle ørlite med liberal teologi, plasseres man på feil side i åndskampen. Selv de mest konservative biskopene i Den norske kirke stryker på denne testen, bare ved at de er biskoper. Tankegangen er litt sekterisk. Den står sterkest i det vi forbinder med litt ytterliggående religiøse miljøer».
Gjøsund spør seg om det er slik det foregår i kampene mot abort og innvandring også, er det rett og slett slik vi mennesker er? Ifølge Gjøsund handler det om at de som støttes, er på Guds side. Er man kritisk, kan man bli møtt med bibelord som Romerbrevet 8:33: «Hvem vil anklage Guds utvalgte?» Underforstått: Ikke en gang tenk på det!

Nesten ingen bruker ordet «åndskamp» i dag, slik man gjorde for bare to-tre tiår siden. Kan vi snakke om en åndskamp på denne måten, når de som er på «Guds side» ikke oppfører seg sånn?

Kan vi snakke om åndskamp i det hele tatt? Eller er det nettopp det vi bør, se på denne verden som en evig åndskamp mellom Gud og djevelen, der man mener det som ble sagt på 1980-tallet; at de som ikke er frelst, tilhører Satan?

Debattanter:

Oskar Skarsaune, professor i kirkehistorie og forfatter

Tomm Kristiansen, NRK-journalist og forfatter

Sondre Risholm Liverød, psykolog

Jan Inge Jenssen, professor UiA

Wiggo Abrahamsen, ekspredikant fra trosbevegelsen

Andreas Nordli, leder og forfatter

Iben Thranholm, teolog og journalist

Debattleder: Terje Govertsen

Musikalsk innslag: Bjørn Marius Kristiansen

(150,- inkl. samtale kl. 15:30)

Kjøp billetter

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Søndag 8. september, Kristiansand
[ 30.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

15:30 SAMTALE: OPPVEKST I TRO OG IKKE-TRO

MISJONSHUSET, KRISTIAN IV GATE 35

 

(150,- inkl. debatt 17:00) Kjøp billetter

 

Tomm Kristiansen møter Tania Michelet og Kristine Hovda. Musikalsk innslag ved Bjørn Marius Kristiansen.

Tania vokste opp i et ateistisk miljø preget av AKP-ml og streng sosial kontroll. Hele livet har hun holdt troen skjult, inntil i år, da hun ble døpt. I et intervju med Vårt Land sa Michelet at «ingen er så strenge med egne barn som hippiene fra 68-generasjonen». Hun er datter av avdøde Jon Michelet og Bente von der Lippe. Begge foreldrene var aktive nedlemmer i den marxist-lenistiske grupperingen AKP-ml. Tania gikk på søndagsskolen i skjul, til hun ble kastet ut fordi hun ikke var døpt. Faren – en av landets mest suksessrike forfattere – var en lyttende ateist. Respekten for andres tro førte blant annet til e-boken «Brev fra de troende». På tross av ateismen var alle på døds- leiet enige om at det fantes noe mer mellom himmel og jord. Dette gjaldt også hennes far, har hun fått vite i etterkant.

Kristine Hovda er musiker og frilansjournalist fra Jæren, basert i Oslo siden 2006. Hun har skrevet for de fleste av de store avisene; deriblant Klassekampen, Vårt land, Dagbladet Magasinet, Dagens Næringslivs magasin D2, VG Helg og Aftenposten. Hun har også laget program for radio. I år er hun ute med sin første bok med memoarer, der hun skriver om sin bakgrunn som kristen; «Jeg er korsfestet med Kristus. Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg». Tjue år senere står hun på stranden ved Brusand, der hun ble døpt som tenåring, og lurer på om hun i det hele tatt kan bruke noe av det hun en gang lærte om Gud. Eller om hun må lære seg å leve selv.

Musikalsk innslag ved Bjørn Marius Kristiansen fra Hans Børlis hjemkommune, Eidskog. Kristiansen synger Børlis dikt «Sang til det røde flagg» og «Teologi»

Tania Michelet

Kristine Hovda

Tomm Kristiansen

(150,- inkl. debatt 17:00)

Kjøp billetter

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019

Søndag 8. september, Kristiansand
[ 30.07.2019 av Alf Otto Fagermo 0 Kommentarer ]

11:00 NORDISK GUDSTJENESTE

FRIKIRKEN, TOLLBODGATEN 64

Tale ved erkebiskop emeritus i Finland John Vikström.
Sanger ved Elias Akselsen, Fredrik Furu (FIN) og Roland Utbult (SVE).

John Vikström

Elias Akselsen

Fredrik Furu

Roland Utbult

Liturg: Harald Eikeland

 

KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2019